Hamil Walaupun Haid?

Hamil walaupun period?

Untuk soalan sama ada anda boleh hamil walaupun sedang haid, ada jawapan yang jelas: Tidak. Keseimbangan hormon menghalang ini:

Folikel yang tinggal di dalam ovari berubah menjadi korpus luteum yang dipanggil, yang menghasilkan hormon korpus luteum progesteron dan (sedikit) estrogen. Di satu pihak, ini menggerakkan interaksi hormon lain yang ditala dengan baik. Sebaliknya, estrogen dan hormon korpus luteum membawa kepada penebalan lagi lapisan rahim untuk menyediakannya untuk implantasi telur yang disenyawakan. Jika persenyawaan gagal berlaku, korpus luteum akan mundur dan berhenti menghasilkan hormon. Lapisan rahim yang menebal kemudiannya mundur dan dikeluarkan dari badan semasa haid - bersama-sama dengan telur yang tidak disenyawakan. Kemudian kitaran bermula sekali lagi.

Hamil walaupun berdarah

Walaupun mengandung, bagaimanapun, pendarahan boleh berlaku, sesetengah daripadanya serupa dengan haid. Sebagai contoh, pada awalnya, mungkin terdapat pendarahan implantasi - pendarahan kecil yang terhasil daripada implantasi telur yang disenyawakan ke dalam lapisan rahim. Ramai wanita menganggap ia adalah pendarahan haid yang agak luar biasa dan kemudian terkejut apabila mereka jelas hamil walaupun mengalami "haid". Dalam sesetengah kes, wanita hanya mengetahui kehamilan mereka selepas beberapa bulan - biasanya melalui lawatan ke doktor.

Walaupun pendarahan (ringan) semasa kehamilan biasanya tidak berbahaya, ia harus selalu dijelaskan oleh doktor.

Kesimpulan: Hamil walaupun period? Tidak!

Sejurus selepas persenyawaan telur, badan wanita menyesuaikan keseimbangan hormonnya supaya tiada wanita hamil boleh mendapat haid. Oleh itu adalah salah tanggapan bahawa wanita boleh hamil walaupun mengalami haid.