Hamil – Bila hendak berjumpa doktor?

mengandung? Ujian dan doktor memberikan kepastian

Jika haid anda terlewat, kehamilan tidak boleh diketepikan. Untuk mengetahui dengan pasti, ramai wanita mengambil ujian kehamilan. Ia mengukur jumlah hormon kehamilan beta-HCG (human chorionic gonadotropin), yang meningkat dalam air kencing sejurus selepas persenyawaan.

Jika ujian positif, terdapat kebarangkalian tinggi bahawa anda benar-benar hamil. "Bilakah saya perlu pergi ke doktor?", ramai wanita kemudian bertanya kepada diri mereka sendiri. Sebaiknya pergi terus: pakar sakit puan pasti boleh mengesahkan kehamilan dan memulakan penjagaan pranatal perubatan dengan segera. Ini membantu mengenal pasti atau mengurangkan sebarang risiko kesihatan untuk ibu dan anak pada peringkat awal.

Kehamilan yang tidak diingini

Wanita yang tidak bersedia untuk melahirkan anak atas pelbagai sebab dan ingin menggugurkan kandungan juga perlu berjumpa doktor secepat mungkin. Pengguguran hanya boleh dilakukan sehingga minggu kedua belas kehamilan.

Pengecualian hanya terpakai kepada pengguguran atas sebab perubatan – iaitu jika terdapat risiko kesihatan kepada ibu atau anak. Dalam kes ini, pengguguran juga dibenarkan selepas minggu kedua belas.

Pemeriksaan awal oleh doktor

Penjagaan antenatal

Penjagaan kehamilan dikawal oleh undang-undang untuk melindungi ibu hamil dan anak dalam kandungan. Matlamat garis panduan perlindungan bersalin ini adalah untuk mengenal pasti kehamilan berisiko tinggi atau keguguran berisiko tinggi pada peringkat awal dan untuk menyediakan penjagaan yang sesuai.

Tugas doktor adalah untuk memberikan wanita itu maklumat, pendidikan dan nasihat yang komprehensif. Pemeriksaan kesihatan berkala dan pemeriksaan perubatan serta rawatan yang disesuaikan dengan individu wanita juga merupakan sebahagian daripada tugas doktor.

Satu lagi komponen program penjagaan pencegahan ialah rekod bersalin. Sebagai contoh, tarikh akhir yang dikira, peperiksaan yang dijalankan dan sebarang penyakit dan penginapan hospital dimasukkan ke dalamnya.

Perbincangan dan nasihat

Untuk menilai dengan lebih baik potensi risiko kehamilan, doktor akan bertanya kepada wanita tentang kehamilan dan kelahiran terdahulu, pembedahan, penyakit (termasuk penyakit keluarga), keadaan hidup dan gaya hidup. Dalam kes tertentu, doktor mungkin mengesyorkan supaya wanita hamil menjalani ujian genetik, contohnya jika terdapat penyakit genetik yang diketahui dalam keluarga. Doktor akan menasihati wanita itu dengan sewajarnya.

Pemeriksaan fizikal

Pemeriksaan standard semasa kehamilan termasuk pemeriksaan ultrasound dan ginekologi (seperti ujian smear). Tekanan darah dan berat badan wanita juga diukur secara berkala. Selain itu, penjagaan pranatal termasuk ujian darah dan air kencing, contohnya penentuan kumpulan darah dan faktor rhesus serta pengukuran paras gula dalam air kencing. Pemeriksaan untuk diabetes semasa mengandung juga sangat penting.

Pemeriksaan biasa memberikan maklumat tentang perjalanan kehamilan dan kemungkinan risiko.

Kesimpulan

Jadi jawapan kepada soalan "Hamil - bila hendak berjumpa doktor?" ialah: pergi ke doktor jika anda mengesyaki anda hamil dan kemudian apabila anda mempunyai temu janji untuk penjagaan pranatal atau anda mempunyai sebarang aduan (seperti sakit atau pendarahan). Kesihatan anda sendiri dan anak anda berada di tangan yang baik!