Kelahiran Pramatang: Maksud dan Proses

Apakah maksud kelahiran terjal?

"Kelahiran terjal" ialah proses kelahiran yang berlangsung kurang daripada dua jam dari permulaan kontraksi pertama hingga kelahiran anak. Ia adalah kelahiran yang normal dengan sendirinya, kecuali dalam kebanyakan kes wanita yang melahirkan hampir tidak mempunyai kontraksi sama sekali, proses kelahiran bermula serta-merta dengan kontraksi menolak yang ganas, dan selalunya walaupun kontraksi pengusiran tunggal sudah cukup sehingga anak itu dilahirkan. . Walau bagaimanapun, ia juga boleh berlaku bahawa pengecutan ringan dalam jangka masa yang lama, yang datang pada selang masa yang lama dan hampir tidak menyakitkan, tidak dianggap sedemikian.

Apakah sebab-sebab kelahiran gugur?

Terdapat beberapa sebab untuk kelahiran jatuh, di sebelah wanita hamil atau di sebelah bayi:

  • Saluran kelahiran terbentang dengan baik, menawarkan sedikit rintangan, dan pembukaan orifis rahim berlaku dengan sangat cepat (terutama pada wanita yang telah melahirkan beberapa kali).
  • Apabila kehamilan berlaku berturut-turut dan saluran kelahiran tidak mempunyai masa yang mencukupi untuk ditarik balik.
  • Pada ibu kali pertama yang menindas atau menyembunyikan kehamilan mereka.
  • Apabila bayi sangat kecil dan lilitan kepala kecil.

Apakah risiko kelahiran jatuh?

Dalam kebanyakan kes, kelahiran jatuh disertai dengan sakit bersalin yang teruk. Proses kelahiran yang cepat boleh menyebabkan kecederaan tisu lembut pada saluran kelahiran dan lantai pelvis, serta pendarahan selepas bersalin.

Jika seorang wanita menindas atau tidak menyedari kehamilan, dia mungkin tersalah anggap permulaan bersalin sebagai dorongan untuk membuang air besar apabila perasaan tekanan menjejaskan usus. Bayi kemudiannya sering dilahirkan di tandas (tandas kelahiran).

Pada bayi, kelahiran jatuh boleh menyebabkan kecederaan jika bayi jatuh di atas lantai atau ke dalam tandas. Tali pusat boleh putus dalam proses itu. Selain itu, kekurangan pelarasan tekanan dalam saluran kelahiran semasa fasa pengusiran boleh menyebabkan kekurangan oksigen (hipoksia) dan pendarahan otak pada bayi. Kecederaan pada batang, lengan dan kaki juga mungkin.

Langkah-langkah sekiranya berlaku kelahiran jatuh terancam

Jika kelahiran sebelum ini adalah luar biasa pesat, adalah dinasihatkan untuk menghabiskan tempoh terakhir kehamilan di klinik untuk mengurangkan risiko kelahiran gugur.