Kelahiran pramatang: Apakah maksudnya

Bilakah kelahiran pramatang?

Kelahiran pramatang ialah apabila anak dilahirkan sebelum berakhirnya minggu ke-37 kehamilan (SSW). Doktor membahagikan bayi pramatang kepada tiga kumpulan mengikut sama ada tempoh kehamilan atau berat lahir:

 • Bayi pramatang: minggu ke-27 kehamilan selesai atau berat kurang daripada 1,000 gram
 • Bayi pramatang: minggu ke-30 kehamilan selesai atau berat kurang daripada 1500 gram.
 • Bayi pramatang awal sederhana: SSW ke-36 siap atau berat di bawah 2500 gram

Di Eropah, kira-kira enam peratus daripada semua kelahiran adalah pramatang.

Tanda-tanda kelahiran pramatang

Badan ibu memulakan kelahiran pramatang melalui kelahiran pramatang, ketuban pecah pramatang, dan/atau pemendekan serviks pramatang dengan pelunakan dan pelebaran serviks serentak (ketidakcukupan serviks).

Punca kelahiran pramatang

Punca dan faktor risiko kelahiran pramatang adalah pelbagai, tetapi tidak selalunya dapat dikenal pasti dengan jelas. Pakar menganggap bahawa ia adalah apa yang dipanggil peristiwa multifaktor, iaitu beberapa faktor bersama-sama boleh menyebabkan keguguran.

Punca ibu dan faktor risiko keguguran adalah:

 • Penyakit umum seperti jangkitan (faraj) atau gangguan hormon
 • Kecacatan rahim atau fibroid (pertumbuhan) lapisan otot rahim
 • penyakit berkaitan kehamilan seperti tekanan darah tinggi, pra-eklampsia atau kencing manis semasa mengandung
 • Kelemahan plasenta (kekurangan plasenta)
 • keadaan sosial atau ekonomi yang sukar, tekanan psikologi
 • umur ibu di bawah 20 atau ke atas 35 tahun
 • penggunaan tinggi nikotin atau alkohol
 • keguguran sebelum ini

Penyebab bayi lahir pramatang ialah:

 • pembangunan kekurangan
 • Kecacatan kromosom
 • Kecacatan
 • Kehamilan berganda

Risiko kelahiran pramatang boleh dikurangkan jika wanita mengelakkan alkohol dan nikotin, kurang berat badan dan berat badan berlebihan, dan situasi tekanan. Jika rutin kerja harian wanita hamil terlalu menekannya, dia boleh diberi tempoh rehat berjaga-jaga atau dilarang bekerja. Pemeriksaan perubatan yang kerap juga mengurangkan risiko kelahiran pramatang.

Pencegahan kelahiran pramatang: Langkah perubatan

Langkah-langkah perubatan yang diambil sekiranya kelahiran pramatang yang terancam bergantung pada tempoh kehamilan dan kemungkinan risiko untuk ibu dan anak. Jika boleh, cubaan untuk mengekalkan kehamilan, kerana adalah lebih baik untuk perkembangan kanak-kanak jika anak boleh kekal di dalam rahim lebih lama seperti yang dimaksudkan.

Persalinan pramatang

Pecah membran pramatang

Dalam kes ketuban pecah pramatang, doktor akan menimbang risiko jangkitan untuk ibu dan anak berbanding risiko kelahiran pramatang. Bergantung pada ini, dia akan mendorong kelahiran atau cuba melambatkannya. Pemberian antibiotik secara berjaga-jaga (terhadap kemungkinan jangkitan) adalah dinasihatkan. Jika ibu demam, bersalin pantas dicuba.

Kelahiran pramatang: induksi

Jika kelahiran pramatang tidak lagi boleh dihentikan, penghantaran akan didorong. Tempoh kehamilan dan kedudukan bayi menentukan jenis penghantaran (faraj atau melalui pembedahan cesarean). Dalam kes bersalin secara faraj, episiotomi sering dilakukan untuk melindungi kepala bayi, yang masih sangat lembut, daripada terlalu banyak tekanan.

Sebagai peraturan umum, semua kelahiran pramatang sebelum minggu ke-34 kehamilan harus berlaku di pusat peranakan. Di sana, mereka pakar dalam penghantaran dan penjagaan bayi pramatang.

Selepas kelahiran pramatang

Bayi pramatang diperiksa dan, jika perlu, dirawat untuk risiko berikut:

 • Ketidakmatangan pernafasan
 • Ketidakmatangan sistem saraf pusat
 • Ketidakmatangan mata
 • Ketidakmatangan kulit
 • Ketidakmatangan buah pinggang
 • Ketidakmatangan usus

Bagaimanakah ibu bapa boleh membantu bayi pramatang mereka?

Kebanyakannya tidak bersedia, ibu bapa perlu belajar untuk menghadapi situasi baru: kanak-kanak dilahirkan terlalu awal dan ia terletak terdedah, disambungkan ke banyak kabel dan tiub, dalam inkubator. Peraturan kebersihan yang ketat, peralatan perubatan yang banyak dan persekitaran klinikal menjadikan keadaan lebih sukar bagi ibu bapa yang ingin memberikan keselamatan yang mungkin kepada anak mereka. Di samping itu, kebimbangan mengenai keadaan kesihatan bayi pramatang juga menimbulkan tekanan. Akhir sekali, lawatan ke hospital - yang biasanya berlangsung selama berminggu-minggu - memerlukan banyak organisasi daripada ibu bapa.

Tetapi walaupun keadaan sukar dan ibu bapa berasa tidak berdaya – mereka masih boleh melakukan banyak perkara untuk anak mereka.

Luangkan banyak masa dengan anak anda, ceritakan kepadanya, bacakan kepadanya. Banyak keakraban dan perhatian penuh kasih sayang membantunya untuk berkembang dengan sihat dan baik.

Anda boleh membina ikatan emosi yang sangat intensif melalui kaedah yang dipanggil kanggaru dan dengan itu memberi pampasan untuk "perpisahan" awal. Dalam kaedah ini, bayi pramatang, yang hanya berpakaian lampin, diletakkan di atas dada ibu atau bapanya selama beberapa jam. Ia mendengar degupan jantung anda, menghidu kulit anda, mendengar suara anda. Kanak-kanak berasa selamat.

Kulit bayi pramatang yang sering sangat halus sangat sensitif terhadap sentuhan kulit. Oleh itu, ada kemungkinan bahawa bayi pramatang yang sangat kecil akan mendapati mengusap tidak selesa. Oleh itu, adalah lebih baik untuk memegang kepala bayi dengan lembut dengan tangan anda atau meletakkan tangan anda di belakang atau di sekeliling kakinya. Ini juga akan memberikan bayi rasa selamat.

Percubaan penyusuan dialu-alukan

Jangan lupa diri

Dalam banyak lawatan ke hospital, anda tidak boleh lupa untuk memikirkan diri anda juga. Berikan diri anda banyak masa untuk berehat dan mengecas semula bateri anda. Kerana jika anda santai dan berehat, ini akan berjangkit kepada anak anda.

Had perubatan

Penjagaan perubatan telah mencapai banyak kejayaan dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Tetapi lebih awal kanak-kanak itu meninggalkan rahim, semakin rendah peluang untuk perkembangan yang sihat atau bahkan kelangsungan hidup. Ini kerana lahir sebelum waktunya, organ anak masih belum matang.

Bayi pramatang yang dilahirkan sebelum minggu ke-22 kehamilan, malangnya, biasanya tidak mempunyai peluang untuk hidup.

Bayi yang lahir sebelum minggu ke-23 kehamilan boleh bertahan, dalam beberapa kes dengan masalah kesihatan yang ketara. Keputusan untuk langkah mengekalkan nyawa atau akhir hayat dibuat bersama oleh ibu bapa dan doktor yang merawat.

Bayi pramatang yang lahir sebelum minggu ke-25 kehamilan mempunyai peluang yang baik untuk terus hidup. Oleh itu, langkah mengekalkan kehidupan adalah peraturan. Hanya dalam kes gangguan kesihatan yang teruk, ibu bapa perlu membuat keputusan tentang langkah mengekalkan hayat atau akhir hayat.

Keputusan yang sukar untuk ibu bapa

Adalah sangat tertekan bagi ibu bapa untuk melepaskan bayi pramatang kerana masalah kesihatan yang teruk atau jangkaan kerosakan akibat dan untuk pergi bersama-sama yang boleh membawa maut. Kakitangan klinik yang terlatih boleh menyokong ibu bapa atau mengesyorkan bantuan profesional. Lagipun, bersedih selepas kelahiran pramatang dan situasi kematian bersama adalah penting dan perlu untuk akhirnya mengembangkan semangat baru untuk hidup.