Gangguan Plasenta Pramatang: Punca, Gejala & Rawatan

Gangguan plasenta pramatang (abruptio placentae) adalah komplikasi yang sangat serius selama ini mengandung yang membahayakan nyawa dan kesihatan anak yang belum lahir dan juga ibu.

Apa itu gangguan plasenta pramatang?

Sebagai peraturan, apabila gangguan plasenta pramatang diakui, a bahagian cesarean terdorong secepat mungkin, dengan syarat bahawa anak itu sudah layak. Secara statistik, gangguan plasenta pramatang berlaku kurang dari satu peratus daripada semua kehamilan semula jadi. Gangguan plasenta pramatang berlaku apabila plasenta - yang membekalkan anak yang belum lahir dengan nutrien - sama ada sebahagian atau sepenuhnya terlepas dari uterus sebelum anak dilahirkan. Detasmen ini mengakibatkan pendarahan rahim, iaitu pendarahan pada uterus. Ini seterusnya menyebabkan - jika tidak dirawat - kepada kejutan dari darah kehilangan (buasir) kejutan) pada ibu, serta kekurangan bekalan akut oksigen kepada anak yang belum lahir (hipoksia), malah kematian anak kerana kekurangan oksigen.

Punca

Penyebab gangguan plasenta pramatang boleh menjadi, misalnya, benjolan atau pukulan yang sangat ganas ke perut, seperti yang diderita di tangga jatuh atau dalam kemalangan kereta. Pecahnya pramatang membran - iaitu pecah pramatang kantung ketuban sebelum permulaan buruh - juga boleh menyebabkan gangguan plasenta pramatang. Tekanan darah tinggi (tekanan darah tinggi) dianggap sebagai faktor penyumbang, jadi wanita hamil yang menderita hipertensi berisiko meningkat (termasuk komplikasi lain). Kemungkinan gangguan plasenta pramatang meningkat dengan jumlah kehamilan sebelumnya, iaitu, risiko khusus seseorang meningkat - secara statistik - dengan setiap anak tambahan.

Gejala, keluhan, dan tanda

Gangguan plasenta pramatang mempengaruhi wanita sebelum kelahiran satu atau lebih kanak-kanak. Pada sepertiga dari semua kes, tidak ada aduan sama sekali. Detasmen kemudian hanya dapat dikesan dengan ultrasound pengimbas. Ia sangat sedikit. Di samping itu, bentuk lanjutan dan teruk dapat dibezakan, yang menunjukkan gejala khas. Dalam kes detasemen lanjut, wanita mengadu kepekaan pada kawasan perut. Perut bawah khususnya terjejas. Kesakitan berlaku secara tiba-tiba, tanpa sebab luaran yang jelas. Dalam bentuk gangguan plasenta ini, terjadi pendarahan kecil dari vagina, yang juga dikenali sebagai bercakap. Keamatan pendarahan inilah yang menunjukkan tahap detasmen. Pelepasan berat darah dari faraj merujuk kepada bentuk yang diucapkan. The kesakitan dalam kawasan perut kemudian berubah menjadi teruk. Mereka berterusan dan terus meningkat. Sekiranya kerugian besar darah berlaku, kejutan dan gangguan pembekuan adalah perkara biasa. Sebilangan besar wanita hamil dipenuhi dengan kerisauan. The jantung kadar meningkat. Gangguan plasenta pramatang, dalam bentuknya yang paling ketara, juga mempengaruhi anak yang belum lahir. Ia mengalami kekurangan oksigen. Denyutan jantung berubah secara patologi. Dalam kes yang jarang berlaku, malah mati di rahim.

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Gangguan plasenta pramatang hampir selalu dikaitkan dengan tiba-tiba dan teruk kesakitan di perut dan sering disertai dengan pendarahan berat, berdebar-debar yang ketara dan masalah peredaran darah yang teruk. Oleh itu, hakikat bahawa ada masalah biasanya diperhatikan dengan segera, sehingga dalam hampir semua kes gangguan plasenta pramatang terdapat rawatan awal yang cepat di hospital. Diagnosis yang disahkan dibuat di sana sama ada berdasarkan ultrasound pemeriksaan atau ujian pembekuan (darah ibu). Gangguan plasenta pramatang membahayakan nyawa anak yang belum lahir dan nyawa ibu - sementara kira-kira satu peratus ibu yang terkena kehilangan nyawa, kemungkinan kehilangan anak berkisar antara 10% hingga 50%, bergantung pada minggu kehamilan dan berat anak. Oleh itu, walaupun gangguan plasenta pramatang sangat jarang berlaku mengandung komplikasi, ia mempunyai kadar kematian tertinggi dari semua komplikasi biasa semasa kehamilan.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Detasmen plasenta boleh berlaku secara semula jadi secara eksklusif pada gadis atau wanita yang matang secara seksual atau hamil. Pada prinsipnya, bila mengandung dikesan, perundingan dan kerjasama dengan doktor harus dilakukan. Dalam proses pertumbuhan janin, perkembangan dan jangkaan yang mungkin berlaku sepanjang kehamilan dan juga berpantang harus dibincangkan. Ibu mengandung harus memberitahu dirinya secara menyeluruh mengenai perubahan yang akan datang dan membuat pengaturan yang diperlukan untuk proses kelahiran. Oleh kerana banyak komplikasi dan kesulitan, kelahiran tidak boleh berlaku tanpa kehadiran kakitangan kejururawatan perubatan. Umumnya disarankan untuk melahirkan pesakit dalam, kerana rawatan perubatan sebaik mungkin ada sekiranya terdapat gangguan. Khususnya, jika a kehamilan berisiko tinggi dinilai, sebuah hospital harus dikunjungi selewat-lewatnya permulaan buruh. Sekiranya penyelewengan atau kelainan berlaku semasa kelahiran, ini dipantau oleh bidan, jururawat atau doktor yang hadir. Mereka bertindak balas dengan segera sehingga tidak ada situasi yang mengancam nyawa bagi ibu dan anak. Sekiranya berlaku bercakap, kesakitan yang tidak biasa atau pertanyaan yang tidak dijawab, perundingan dengan pakar obstetrik terlatih harus dilakukan sepanjang kehamilan dan terutama semasa kelahiran. Lebih baik aduan yang ada dapat dijelaskan, semakin cepat penyebab penyelewengan sering didokumentasikan.

Rawatan dan terapi

Seperti yang digariskan pada awalnya, jika diagnosis disahkan dan anak sudah dapat dilaksanakan, segera bahagian cesarean hampir selalu dilakukan, semasa kanak-kanak dikeluarkan dari pembedahan uterus. Sekiranya, di sisi lain, anak itu belum dapat dilaksanakan, iaitu, jika terjadi gangguan plasenta pramatang sebelum akhir minggu ke-34 kehamilan atau jika perkembangan janin ditunda, percubaan dapat dilakukan untuk mengurangkan tenaga kerja dengan ubat-ubatan, sehingga menunda yang perlu bahagian cesarean sehingga anak yang belum lahir mencapai daya maju (terutamanya berkaitan dengan paru-paru kematangan).

pencegahan

Pilihan untuk mencegah gangguan plasenta pramatang adalah sedikit. Seperti yang disebutkan di atas, faktor risiko utama yang dapat dipengaruhi adalah adanya tekanan darah tinggi pada ibu. Sekiranya masalah diketahui, ia dapat diatasi sebelum kehamilan sama ada dengan ubat atau secara konvensional (penurunan berat badan, perubahan diet, aktiviti fizikal yang disasarkan). Di samping itu, risiko gangguan plasenta pramatang meningkat dengan jumlah kehamilan sebelumnya, sebab itulah ibu yang berisiko kadang-kadang dinasihatkan untuk tidak melakukan kehamilan lagi. Selanjutnya, semasa mengandung - tetapi juga untuk yang lain kesihatan sebab - amalan aktiviti tekanan fizikal atau berbahaya harus dielakkan sejauh mungkin, dalam konteks di mana terdapat trauma pada kawasan perut dan dengan itu mencetuskan gangguan plasenta pramatang.

Susulan

Gangguan plasenta pramatang semasa kehamilan selalu menjadi kecemasan rawatan intensif kerana nyawa ibu dan bayi berisiko. Pendarahan dalaman yang teruk berlaku dan selalunya plasenta bersama dengan rahim mesti dibuang melalui pembedahan. Kerana banyak kemungkinan komplikasi, rawatan susulan selepas gangguan plasenta pramatang sangat penting. Kehilangan darah yang teruk dapat melemahkan wanita yang terjejas dan membawa kepada anemia. Di sini, sebagai sebahagian daripada penjagaan selepas itu, mesti diperiksa sama ada mayatnya sudah pulih dari kehilangan darah atau adakah lebih jauh langkah-langkah perlu. Terutama dalam kes kelahiran caesar dan kemungkinan pembuangan seluruh rahim, rawatan susulan adalah penting untuk mengawal yang dihasilkan luka selepas operasi. Penyembuhan luka diperiksa semasa rawatan susulan, seperti mana-mana kesakitan, penyebabnya dapat disiasat lebih lanjut melalui ultrasound. Gangguan plasenta pramatang adalah keadaan darurat yang serius, yang menjadikannya sangat penting bagi mereka yang terjejas untuk menjaga janji untuk rawatan susulan selepas kejadian. Selanjutnya, kadang-kadang komplikasi yang mengancam nyawa seperti pendarahan dalaman yang baru atau ditangguhkan penyembuhan luka biasanya dapat dielakkan dengan tindakan susulan yang dekat, tetapi memerlukan kerjasama pesakit.

Anda boleh melakukannya sendiri

Gangguan plasenta pramatang adalah kecemasan perubatan. Selepas kejatuhan atau tanda-tanda detasmen plasenta, langkah pertama adalah menghubungi perkhidmatan kecemasan. Kemudian, wanita yang terjejas mesti berbaring diam. Doktor kecemasan mesti dimaklumkan mengenai keadaannya. Selepas itu, rawatan di hospital perlu dilakukan. Langkah yang paling penting adalah untuk tetap tenang dan memberitahu doktor di hospital secara menyeluruh mengenai kejadian itu. Oleh kerana gangguan plasenta pramatang sering membawa maut, wanita yang terjejas juga memerlukan sokongan terapi. Ini dapat disokong oleh perbincangan dengan pasangan dan orang lain yang terjejas. Menghadiri kumpulan pertolongan diri atau mendaftar di forum Internet untuk ibu bapa yang terjejas juga menawarkan diri sebagai sokongan langkah-langkah. Di samping itu, sebarang kesakitan yang berkaitan dengan gangguan plasenta mesti diatasi. Penting untuk mengambil yang ditetapkan ubat penahan sakit. Paling baik, perkara ini harus dipantau oleh pasangan atau saudara, kerana wanita yang terkena biasanya berada dalam keadaan mengejutkan. Setelah selesai menjalani rawatan, perbincangan harus diadakan sekali lagi dengan pakar sakit puan dan ahli terapi, di mana soalan terbuka dijelaskan.