Presbyopia (Penglihatan Panjang Berkaitan Umur): Punca, Gejala & Rawatan

Presbiopia, presbiopia atau presbiopia adalah penyebab kebanyakan orang terpaksa membeli bacaan gelas dari sekitar 45 tahun. Presbiopia difahami sebagai penglihatan yang cacat normal, yang disebabkan oleh semakin tua.

Apakah presbiopia (presbiopia pada usia tua)?

Presbiopia dalam pengertian langsung tidak termasuk kesalahan biasan, seperti rabun jauh, pandangan dekat or astigmatisme, kerana itu bukan hasil dari perubahan makna patologi. Presbyopia adalah akibat semula jadi dari proses penuaan mata, di mana lensa mata kehilangan keanjalan. Presbyopia seseorang tidak akan seburuk yang lain, tetapi setiap orang menderita penyakit itu pada satu ketika. Lensa tidak lagi mampu menyesuaikan diri dengan objek yang dekat di depan mata dan dengan itu dapat melihatnya dengan tajam. Keupayaan untuk menyesuaikan diri ini juga dikenali sebagai tempat tinggal, dan ia semakin berkurang setelah berusia 40 tahun.

Punca

Penyebab presbiopia, secara sederhana, adalah usia. Semasa proses penuaan, perubahan berlaku pada lensa yang menjadikannya sukar untuk fokus. Semasa inti lensa mengeras, kapsul lensa kehilangan keanjalannya. Akibatnya, lensa tidak lagi mampu melengkung semasa penginapan, yang diperlukan untuk penglihatan yang tajam. Walaupun proses presbiopia ini berkembang di zaman kanak-kanak, ia tidak menjadi ketara sehingga berumur antara 40 hingga 50 tahun. Sudah dari usia 10 tahun lensa mula mengeras. Prosesnya lambat dan pasti sudah berjalan sampai tahap tertentu untuk menyedari kesukaran pertama dalam membaca.

Gejala, keluhan dan tanda

Tanda pertama mungkin perubahan kedudukan lengan secara beransur-ansur ketika membaca surat khabar pada waktu pagi. Pembaca surat khabar juga mungkin lebih memfokuskan pada keadaan cahaya daripada sebelumnya. Masalahnya sama: Mengenali ayat, perkataan dan nombor menjadi lebih sukar bagi penonton. Tanda-tanda ini juga boleh berlaku semasa membaca tarikh jual di pasar raya atau menu di restoran. Persepsi mengenai gejala awal presbiopia, juga disebut presbiopia, sering diabaikan pada mulanya. Tanda-tanda menjadi lebih jelas apabila gejala mengganggu lain muncul. Mungkin membaca semakin dirasakan sebagai berat dan melelahkan. Rasa tekanan yang tidak menyenangkan dan membosankan juga dapat timbul di kawasan dahi dan mata semasa membaca berpanjangan. Sakit kepala dengan intensiti yang berbeza-beza dan pening malah boleh berkembang. Fenomena ini dipergiatkan oleh proses penuaan yang berterusan. Persepsi pada jarak dekat semakin dirasakan kabur dan kabur kerana keanjalan lensa mata yang semakin menurun. Pengetatan dan pengencangan otot di kawasan mata juga menunjukkan kemungkinan adanya presbiopia. Gejala presbiopia juga berlaku ketika orang lain membaca gelas digunakan secara pinjaman kerana tulisan itu didakwa menjadi sangat kecil. Sekiranya kecederaan ringan kerap berlaku semasa kerja manual, ini juga mungkin berkaitan dengan usia kecacatan penglihatan. Tanda-tanda perubahan dalam penglihatan dekat juga muncul ketika menggunakan skrin.

Diagnosis dan perkembangan

Presbyopia didiagnosis melalui ujian penglihatan di pakar matapejabat, yang dilakukan berdasarkan kemerosotan penglihatan yang ketara. Pemeriksaan yang lebih khusus biasanya tidak diperlukan semasa presbiopia dikesan. Kursus ini, seperti yang telah disebutkan, berlangsung secara perlahan, sehingga penyesuaian mata hanya menurun pada dekad ke-4 atau ke-5 kehidupan sehingga dapat dilihat. Dari sudut ini, pada asasnya, seseorang mesti menjadi pemakai membaca gelas.

Komplikasi

Biasanya, presbiopia adalah penuaan normal, yang dapat dikompensasikan dengan memakai kacamata untuk penglihatan dekat atau dengan laser mata. Oleh kerana dengan bertambahnya usia, titik dekat bergerak lebih jauh dan jauh dari mata, kebanyakan orang menderita bentuk ametropia ini dari sekitar usia 40 tahun. Komplikasi biasanya hanya berlaku jika penglihatan yang cacat tidak dikompensasikan oleh visual yang sesuai dan disesuaikan secara individu alat bantuan, misalnya membaca cermin mata atau gelas untuk tempat kerja. Tanpa cermin mata, otot mata menjadi tegang dan keletihan, sakit kepala, dan rasa tekanan yang membosankan di dahi atau mata mungkin berlaku. Di samping itu, penglihatan boleh merosot lagi kerana sakit mata. Selain itu, penglihatan jarak dekat yang buruk dapat menyebabkan masalah lebih lanjut ketika objek yang harus dikerjakannya tidak dapat dikenal pasti dengan tepat, meningkatkan risiko kemalangan di beberapa pekerjaan. Bagaimanapun, jika presbiopia disertai dengan pengaburan lensa, seperti katarak, pembedahan mesti dilakukan dan lensa buatan dimasukkan.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya terdapat kemerosotan penglihatan pada usia tua, doktor keluarga atau pakar mata harus berunding. Masalah membaca majalah atau label menunjukkan presbiopia, yang terbaik dijelaskan dengan cepat. Dalam kebanyakan kes, memakai alat bantu visual dan merehatkan mata cukup untuk mengurangkan masalah tersebut keadaan. Orang tua berisiko tinggi menghidap presbiopia. Orang yang banyak bekerja di skrin komputer atau bersentuhan dengan bahan pencemar di tempat kerja juga termasuk dalam kumpulan risiko dan harus berjumpa doktor sekiranya masalah penglihatan berlaku. Sebagai tambahan kepada pakar mata, pakar optometris dan, jika perlu, pakar bedah mesti berunding. Sekiranya keluhan menjadi lebih teruk, alat bantu visual mesti disesuaikan. Rawatan pembedahan keadaan adalah mungkin jika penglihatan dikurangkan teruk atau terjadi bersamaan dengan pengaruh luaran. Presbiopia biasa adalah kehilangan fungsi yang berkaitan dengan usia yang normal dan hanya dapat dibetulkan sehingga tahap yang terhad.

Rawatan dan terapi

Gambarajah skematik yang menunjukkan anatomi mata dengan myopia dan selepas rawatan. Klik untuk membesarkan. Presbiopia tidak dapat dirawat secara langsung, tetapi penglihatan yang cacat hanya dapat diperbaiki dengan memakai kacamata baca. Lensa cermin mata cembung. Seberapa kuat cermin mata itu bergantung pada berapa umur pemakainya dan sejauh mana jarak bacaan dari mata. Semakin dekat sesuatu di depan mata, semakin banyak kekuatan cermin mata mesti ada untuk presbiopia. Sekiranya terdapat penglihatan yang sudah rosak, iaitu rabun dekat atau rabun jauh, varifocals sesuai, dengan bacaan dekat atau kerja dapat dilakukan pada masa yang sama dalam kes presbiopia. Kanta kenalan boleh juga dipakai sekiranya berlaku presbiopia. Mereka yang sudah biasa kanta lekap kerana kesalahan pembiasan lain juga boleh memilih kanta lekap progresif untuk pembetulan sekiranya berlaku preybyopia. Sekiranya presbiopia sangat ketara pada orang tua, mungkin disarankan untuk menghidapnya pembedahan mata untuk menggantikan lensa pesakit sendiri dengan lensa buatan. Walau bagaimanapun, pembedahan laser malangnya tidak dapat membetulkan presbiopia kerana kornea diubah semasa pembedahan; lensa mengeras pada presbiopia dan oleh itu tidak dapat dirawat dengan kaedah ini.

pencegahan

Oleh kerana presbiopia adalah akibat semula jadi proses penuaan manusia dan mata mereka, maka tidak dapat dicegah secara khusus. Walau bagaimanapun, percubaan dapat dilakukan untuk melambatkan presbiopia dengan melatih mata. Otot, yang bertanggungjawab untuk penempatan mata, diperkuat misalnya dengan fokus tetap pada jarak dan jarak. Latihan ini boleh dilakukan beberapa kali sehari, terutama ketika berada di luar rumah. Duduk di depan PC atau TV untuk jangka masa yang panjang boleh menjejaskan penglihatan secara negatif. Walau bagaimanapun, tidak mustahil untuk menentukan dengan pasti adakah ini dapat melambatkan presbiopia.

Susulan

Presbyopia bukan perubatan keadaan dalam erti kata yang sebenarnya. Atas sebab ini, rawatan susulan dalam pengertian perubatan tidak diperlukan. Perkembangan presbiopia berterusan dalam jangka masa yang lebih lama, di mana beberapa tanda perkembangan dapat diperhatikan. Ini termasuk, misalnya, meningkatkan kekaburan pada jarak dekat. Pada mulanya dalam aktiviti seperti membaca buku, tablet, melihat jam, kemudian aktiviti yang lebih jauh seperti membaca surat khabar atau bekerja di skrin komputer. Sekiranya terdapat kemerosotan di sana, disarankan untuk menghubungi pakar optik tempatan, yang dapat memperbaiki keadaan dengan kacamata khusus untuk keperluan anda. Tetapi tanda-tanda lain juga dapat menunjukkan bahawa presbiopia semakin teruk. Sakit kepala, pening dan juga loya boleh menunjukkan ini. Pada prinsipnya, disarankan agar mata diperiksa setiap dua hingga tiga tahun, dari usia tertentu juga berkaitan dengan pemeriksaan perubatan. Sekiranya satu atau lebih kesulitan yang disebutkan di atas berlaku sebelum itu, disarankan untuk segera berjumpa dengan pakar oftalmologi atau pakar mata. Bacaan, tempat kerja atau cermin mata progresif yang disesuaikan dan dipasang dengan betul dapat meningkatkan kualiti hidup dengan ketara.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Presbyopia adalah salah satu perkembangan semula jadi manusia. Ia tidak mempengaruhi setiap penuaan dan intensitasnya juga bersifat individu, namun ia harus difahami sebagai bahagian normal dari proses perkembangan manusia. Dalam konteks pertolongan diri, sikap terhadap perubahan semula jadi organisma harus diperiksa dan diubah secepat yang diperlukan. Jika tidak, tekanan emosi akan berlaku, yang akan menyebabkan kemerosotan kesejahteraan dan dengan itu meningkatkan risiko penyakit selanjutnya. Mata tidak boleh terkena beban berlebihan. Pendedahan cahaya yang kuat atau melihat cahaya matahari yang terang harus dielakkan. Memakai pelindung visual di luar rumah adalah wajar jika terkena cahaya matahari. Keadaan pencahayaan yang optimum diperlukan setiap saat sepanjang hari agar penglihatan dapat dicapai tanpa usaha yang tinggi. Kerja di skrin harus terganggu pada selang waktu yang tetap. Pecah melegakan mata dan memungkinkan pertumbuhan semula berlaku. Penglihatan yang tegang atau sesak harus dielakkan. Sekiranya sakit kepala berlaku akibat penglihatan, pakar oftalmologi harus berjumpa. Tingkah laku sendiri harus dioptimumkan, supaya ketegangan dalaman dapat dikurangkan. Memakai cermin mata disarankan pada kehilangan penglihatan yang berkaitan dengan usia pertama. Pada selang waktu yang tetap, kemampuan visual yang ada harus diperiksa sehingga pengoptimuman dapat dilakukan secepat mungkin jika terjadi perubahan.