Apl Preskripsi: Cara Ia Berfungsi

Bagaimanakah saya boleh mendapatkan apl pada preskripsi?

Apabila undang-undang berkuat kuasa, kira-kira 73 juta orang yang diinsuranskan dengan insurans kesihatan berkanun akan berhak menerima peranti perubatan digital.

Sebagai sebahagian daripada pelaksanaan apa yang dipanggil Akta Pendigitalan Disember 2019, doktor dan ahli psikoterapi boleh menetapkan aplikasi kepada pesakit mereka. Syarikat insurans kesihatan kemudiannya akan menanggung kos tersebut. Walau bagaimanapun, ini hanya terpakai kepada apl yang telah diperakui sewajarnya. Akibatnya, julat masih kecil pada masa ini. Anda boleh mengetahui apl yang tersedia untuk preskripsi dalam direktori DiGA.

Preskripsi daripada doktor atau ahli terapi

Doktor dan ahli psikoterapi boleh menetapkan apl daripada direktori ini. Mereka mengeluarkan pesakit dengan preskripsi untuk aplikasi digital. Pesakit menyerahkan preskripsi ini kepada pembekal insurans kesihatan mereka dan menerima kod yang boleh digunakan untuk memuat turun aplikasi secara percuma.

Mohon terus kepada syarikat insurans kesihatan

Anda juga boleh memohon aplikasi terus daripada dana insurans kesihatan tanpa preskripsi doktor. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, anda mesti membuktikan bahawa apl itu sesuai untuk gejala anda dengan menyediakan rekod rawatan, diagnosis atau yang serupa. Sijil doktor tidak diperlukan. Adalah lebih baik untuk mengetahui terlebih dahulu daripada pembekal insurans kesihatan anda.

Apakah keperluan yang mesti dipenuhi oleh apl pada preskripsi?

Pengecualian risiko

Setiap permohonan kesihatan digital mesti menjalani dan lulus prosedur ujian di Pejabat Persekutuan untuk Ubat dan Peranti Perubatan (BfArM) untuk dimasukkan ke dalam direktori aplikasi kesihatan digital yang boleh dibayar balik (direktori DiGA).

Antara lain, ia diperiksa sama ada apl itu boleh menimbulkan risiko kesihatan kepada pengguna dan sama ada apl itu sebenarnya mempunyai manfaat perubatan. Perlindungan data dan kemesraan pengguna juga diuji.

Faedah perubatan

Tidak setiap apl yang diiklankan sebagai apl kesihatan menjadikannya masuk ke dalam direktori. Untuk dimasukkan ke dalam katalog DiGA, permohonan mesti

  • pengiktirafan
  • pemantauan
  • rawatan
  • pengurangan
  • atau pampasan

daripada penyakit, kecederaan atau kecacatan. Direktori ini meringkaskan maklumat yang paling penting mengenai permohonan untuk doktor, psikoterapi dan pesakit.

Kemudahan penggunaan

Apl juga mestilah mudah digunakan dan bebas daripada pengiklanan. Data peribadi tidak boleh digunakan untuk tujuan pengiklanan. Semua maklumat perubatan mesti mematuhi piawaian profesional semasa.

Pembangun apl mesti memohon untuk dimasukkan ke dalam direktori. Tempoh penilaian oleh BfArM adalah sehingga tiga bulan.

Apl kesihatan manakah yang dilindungi oleh insurans kesihatan?

Pesakit boleh mengetahui aplikasi mana yang telah dilindungi oleh syarikat insurans kesihatan dalam direktori aplikasi kesihatan digital yang boleh dibayar balik (direktori DiGA). Setakat ini (sehingga Oktober 2020), hanya dua apl disenaraikan di sana pada preskripsi: satu untuk menyokong terapi untuk tinnitus dan satu lagi untuk menguruskan gangguan kebimbangan umum.

Sebanyak 21 permohonan lagi sedang diuji. BfArM telah mengadakan perundingan dengan pengeluar untuk lebih 75 permohonan lagi. Oleh itu, rangkaian aplikasi yang ditawarkan oleh doktor diperluaskan secara beransur-ansur.

Adakah data kesihatan anda selamat?

Perlindungan data dan keselamatan data adalah keutamaan utama dalam semakan BfArM. Ini kerana data kesihatan dianggap sebagai data peribadi yang sensitif dan tertakluk kepada perlindungan khas. Setiap apl pada preskripsi mesti memenuhi semua keperluan Peraturan Perlindungan Data Am (GDPR) dan Ordinan Aplikasi Kesihatan Digital (DiGAV).

Ini bermakna apl itu tidak boleh terus menyimpan data peribadi selepas aplikasi tamat. GDPR dengan jelas menetapkan bahawa data sensitif ini mesti dipadamkan. Jika pengilang melanggar peraturan, mereka boleh dikeluarkan dari daftar dan didenda.

Oleh itu, aplikasi yang disenaraikan dalam direktori menawarkan standard kualiti tertentu. Walau bagaimanapun, anda harus berbincang dengan doktor anda sama ada dan aplikasi mana yang boleh membantu dalam kes individu anda dan data sensitif mana yang sebenarnya diperlukan oleh aplikasi untuk terapi anda.