Tekan Dorongan: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Dorongan mendesak difahami sebagai fasa menekan semasa proses kelahiran. Ia berlaku dalam tempoh pengusiran yang disebut.

Apakah dorongan yang mendesak?

Dorongan mendesak difahami sebagai fasa penekanan semasa proses kelahiran. Dorongan mendorong, yang berkaitan dengan mendorong pengecutan, dimanifestasikan pada fasa terakhir persalinan, yang juga disebut periode pengusiran. Dalam tempoh ini, ibu mendorong bayi keluar dari tubuhnya selangkah demi selangkah dengan menolak. Sebilangan besar wanita merasakan dorongan untuk mendorong dengan sangat kuat. Dalam prosesnya, bayi mesti mengatasi kira-kira 15 sentimeter, yang memerlukan stamina dari ibu dan anak. Sebagai peraturan, dorongan menekan hanya berlangsung beberapa saat. Ibu mengembangkan keperluan untuk membiarkan bayinya keluar dari tubuhnya. Dalam prosesnya, dorongan untuk mendorong hampir tidak dapat ditekan.

Fungsi dan tugas

Sebagai dorongan untuk mendorong, ibu mengalami sengit pengecutan. Ini berfungsi untuk mendorong bayi melalui faraj. Proses kelahiran bermula dengan tempoh pembukaan, selama itu pengecutan berlaku kira-kira setiap tiga hingga enam minit. Dalam tempoh ini, kontraksi terjadi, yang mengakibatkan pembukaan serviks. Menjelang akhir tempoh pembukaan, serviks telah membuka kira-kira sepuluh sentimeter dan membesar lebih banyak dengan setiap pengecutan tambahan. Pada ibu pertama kali, tempoh pembukaan mengambil masa 12 hingga 14 jam. Pada wanita yang sudah mempunyai anak, fasa ini biasanya hanya berlangsung selama enam hingga lapan jam. Setelah fasa pembukaan, ada - disebut secara tidak sensitif - tempoh pengusiran, di mana kontraksi penekan juga bermula. Ia berakhir dengan kelahiran bayi. Semasa tempoh pengusiran, kontraksi menjadi lebih pendek dan lebih pendek. Di samping itu, pengecutan uterus berlaku, mendorong milimeter bayi dengan milimeter ke saluran kelahiran. Tekanan pada serviks semasa proses ini menyebabkannya terbuka sehingga tidak lagi menjadi halangan bagi bayi. Semasa proses ini, bayi kepala mampu menyesuaikan diri dengan saluran kelahiran dengan regangan. Dengan cara ini, bayi dapat melintasi faraj dengan lebih mudah. Sekali bayi kepala telah menembusi cukup jauh ke dalam saluran kelahiran, tekanan diberikan pada perineum ibu. Ini menyebabkan desakan refleks mendorong pihak wanita melahirkan. Dorongan mendorong disebabkan terutamanya oleh tekanan pada plexus saraf yang terletak di tulang ekor. Plexus ini dipanggil plexus lumbosacral. Dalam konteks desakan yang mendesak, si ibu berkemungkinan menyokong kelahiran anaknya dengan menekan bersama. Keamatan dorongan mendorong sangat berbeza. Pengecutan yang berlaku dirasakan setiap dua hingga tiga minit. Walau bagaimanapun, ibu tidak boleh mendorong terlalu awal. Ini menyebabkan mampatan serviks, yang belum berlalu, meningkatkan risiko edema serviks. Kerana desakan yang tidak disengajakan untuk mendorong, bayi itu kepala menekan lebih kuat dan lebih keras pada serviks. Akibatnya, darah terkumpul, yang seterusnya menyebabkan pembengkakan. Sebelum ibu diizinkan untuk menyerah pada dorongan untuk mendorong, seorang bidan memeriksa sama ada bayi telah mencapai lantai pelvik dengan melakukan palpasi yang sesuai. Dalam proses bersalin normal, ibu dapat melahirkan bayinya dalam masa sepuluh kontraksi. Dalam proses ini, dia melihat luaran yang kuat regangan ketika kepala muncul melalui faraj. Pernafasan Oleh itu, melalui pengecutan juga memainkan peranan penting dalam mengatasi kecederaan di kawasan perineum dan vagina. Teknik ini sudah dapat dipelajari semasa kursus persediaan melahirkan anak. Apabila kepala bayi muncul dari faraj, wanita itu melahirkan dan menolaknya keluar dari badannya dengan penguncupan seterusnya. Dalam kebanyakan kes, ini memerlukan dua atau tiga kontraksi.

Penyakit dan keluhan

Dalam konteks mendorong dan menahan kontraksi, ada juga risiko beberapa komplikasi. Pertama dan terpenting di antaranya adalah pecah perineum, di mana terdapat robekan kawasan perineal, yang terletak di depan pintu keluar usus dan di belakang faraj. Sekiranya air mata perineal disyaki, a episiotomi boleh dilakukan sebagai langkah pencegahan, yang kemudian dijahit dengan beberapa jahitan. Namun, pertama, bidan membuat percubaan untuk mencegah air mata perineum dengan memberi sedikit tekanan pada kepala bayi dengan tangan. Selain air mata perineum, mungkin juga terdapat air mata di dalam vagina, yang dapat dilihat dengan pendarahan. Namun, air mata ini dapat dijahit kembali oleh pakar sakit puan setelah kelahiran. Sebagai peraturan, ibu tidak lagi merasakan kesan besar dari air mata itu pada masa berikutnya. Kadang-kadang jantung nada anak yang belum lahir bertambah buruk semasa pengecutan. Kejatuhan jantung nada sering menjadi tanda bahawa tali pusat telah melilit bayi leher. Dalam kes ini, penting untuk menyelesaikan kelahiran secepat mungkin. Untuk mempercepat kemajuan kelahiran, doktor biasanya menggunakan cawan penyedut atau forceps. Sekiranya tali pusat berpusing terlalu rapat di kepala bayi, terdapat risiko penyumbatan teruk atau sekata kelahiran mati. Oleh itu, doktor mempertimbangkan dengan teliti sama ada kelahiran tidak boleh disebabkan oleh bahagian cesarean. Risiko lain semasa bersalin ialah bayi mungkin berubah dengan tidak betul. Bayi mesti berpusing beberapa kali semasa fasa mendorong untuk melalui saluran kelahiran. Sekiranya bayi gagal memusingkan badan semasa fasa menolak, bidan berusaha membalikkan bayi ke dinding perut ibu. Sekiranya ini tidak berjaya, forceps atau penyedut juga digunakan.