Pengecutan Tekanan: Fungsi, Tugas & Penyakit

Mendorong pengecutan adalah kontraksi yang sangat menyakitkan dari fasa pengusiran, yang mendorong bayi keluar dari uterus melalui serviks dan saluran kelahiran dari badan ibu. Mereka adalah yang terakhir pengecutan kelahiran dan akhir sebenar ketika bayi dilahirkan.

Apakah kontraksi yang mendorong?

Mendorong pengecutan adalah kontraksi terakhir dari kelahiran sebenar dan berakhir ketika bayi dilahirkan. Kelahiran dibahagikan kepada beberapa fasa, bermula dengan fasa pembukaan. Setelah ini selesai, serviks sudah cukup terbuka untuk dilancarkan oleh bayi. Ini diikuti oleh fasa peralihan pendek, di mana kontraksi penekan pertama sudah bermula. Namun, selama fasa ini, wanita tersebut tidak diizinkan untuk terus maju, seperti yang terjadi serviks biasanya masih perlu melebarkan sedikit. Hanya apabila bidan sampai pada kesimpulan setelah pemeriksaannya bahawa serviks telah terbuka cukup lebar, wanita itu dapat menyerah pada dorongan untuk mendorong. Fasa pengusiran yang agak tidak dinamakan bermula. Kontraksi mendorong dianggap kontraksi yang paling menyakitkan ketika melahirkan kerana penguncupannya kekuatan adalah yang paling sengit. Kontraksi pers sangat tertekan semasa fasa peralihan, kerana disertai dengan dorongan untuk mendorong, tetapi wanita itu belum diizinkan untuk terus bergerak. Selepas itu, kontraksi biasanya menjadi lebih tahan kerana wanita itu agak terganggu oleh desakan dan tahu bahawa bayinya akan segera dilahirkan. Untuk melegakan kesakitan dari kontraksi yang mendorong, epidural dapat diberikan sebelumnya, yang cukup kuat semasa fasa pengusiran sehingga ibu tidak merasakan kesakitan yang terlalu meletihkan, tetapi masih dapat merasa cukup untuk mendorongnya.

Fungsi dan tugas

Kontraksi mendorong adalah kontraksi terakhir proses kelahiran dan memastikan bahawa bayi dikeluarkan dari uterus. Melalui saluran kelahiran, biasanya masuk ke dunia kepala pertama. Seperti semua kontraksi, kontraksi penekanan dikendalikan secara hormon dan oleh itu bermula apabila serviks cukup terbuka untuk kelahiran. Kerja ini dilakukan oleh kontraksi pembukaan sebelum penguncupan mendorong. Semasa fasa peralihan yang biasanya pendek, intensiti kontraksi menjadi lebih kuat dan menjadi lebih menyakitkan: ini adalah pengecutan yang mendorong pertama. Lagipun, badan juga mesti menyesuaikan diri dengan beralih dari pengecutan pembukaan, yang mudah ditahan, kepada kontraksi penekan yang kuat. Sekiranya wanita itu mendorong sekarang, dia masih akan menyokong kontraksi penekanan mendorong dan mendorong bayi ke depan ke saluran kelahiran. Dia boleh dan harus melakukan ini sebaik tiba waktunya untuk fasa pengusiran. Ini berlaku apabila serviks melebar sekurang-kurangnya 10 cm. Pengecutan sahaja tidak berjaya mendorong bayi keluar dari badan ibu; bantuan aktifnya diperlukan. Itulah sebabnya sangat penting dalam moden obstetrik untuk memulihara wanita itu kekuatan supaya dia dapat menggunakan semua kekuatan yang dimilikinya untuk tugas penting ini. Bagi sesetengah wanita, hanya beberapa kontraksi tolak yang diperlukan sehingga bayi dilahirkan, sementara yang lain fasa pengusiran mengambil masa lebih lama. Sama seperti kelahiran itu sendiri, tempoh fasa pengusiran dan intensiti kontraksi mendorong berbeza dari wanita ke wanita.

Penyakit dan ketidakselesaan

Kontraksi yang mendorong sahaja tidak membawa bayi ke dunia; proses kelahiran bergantung pada bantuan wanita. Apabila dia tidak lagi dapat melakukan ini dengan pelbagai alasan, kelahiran berhenti dan pakar obstetrik mesti campur tangan. Sebabnya ini boleh menjadi epidural yang tidak betul. Sekiranya epidural masih terlalu kuat ketika kontraksi bermula, wanita itu tidak lagi merasakan tekanan pengecutan cukup untuk mendorong pada saat yang tepat. Pakar obstetrik masih boleh memberikan arahannya, tetapi dorongan untuk mendorong memberi kesan positif terhadap kerjasama ibu. Sekiranya dia tidak lagi merasakan ini, dia mungkin tidak terlalu kuat atau tidak lagi dapat menilai dengan tepat kekuatan pergerakan mendorongnya sendiri. Sekiranya, di sisi lain, wanita itu terlalu keletihan setelah fasa pembukaan yang panjang dan menyakitkan, dia mungkin tidak memiliki kekuatan untuk terus bergerak dan campur tangan pakar obstetrik diperlukan. Kesukaran juga timbul semasa fasa peralihan yang panjang. Sekiranya serviks tidak terbuka dengan sendirinya, campur tangan diperlukan agar kelahiran dapat dilanjutkan dan wanita itu tidak kehilangan kekuatannya. Semasa pengecutan mendorong, walaupun anak berada dalam kedudukan kelahiran yang betul, a tali pusat yang berbohong dengan canggung dapat membungkus dirinya leher tidak disedari. Ini tidak menjadi masalah sehingga kontraksi bermula, kerana anak itu dicekik oleh pemendekan tali pusat kerana memasuki saluran kelahiran. Sekiranya bayi tidak dilahirkan dengan cepat, kelahiran mesti dipercepat oleh doktor, yang biasanya dilakukan dengan menggunakan penyedut. Sekiranya degupan jantung bayi turun semasa kelahiran, ini adalah isyarat amaran kepada pakar obstetrik bahawa penguncupan tekanan akan membahayakan nyawa bayi. Sekiranya kejadian seperti itu tidak diperhatikan lebih awal, nyawa anak dalam bahaya kerana kekurangan oksigen. Di samping itu, komplikasi serius boleh berlaku sekiranya plasenta pecah kerana tekanan semasa bersalin. Sekiranya masih dalam proses melepaskan diri, ia masih bersambung dengan aliran darah wanita dan boleh mengancam nyawa darah kehilangan.