Mencegah vena varikos | Fisioterapi untuk urat varikos

Mencegah urat varikos

Untuk mengelakkan perkembangan urat varikos anda boleh mengubah kehidupan seharian anda dengan sewajarnya. Sejak urat varikos biasanya merupakan hasil dari tabiat hidup yang tidak baik, bahkan perubahan kecil dapat menyebabkan peningkatan yang signifikan dalam gambaran klinikal. Mereka yang terjejas boleh, misalnya, dengan: secara signifikan mengurangkan perkembangan urat varikos dan mengurangkan vena varikos yang ada dengan ketara. Sekiranya anda terdedah kepada urat varikos, anda juga boleh berbincang dengan doktor atau ahli fisioterapi mengenai langkah pencegahan yang sesuai untuk berada di pihak yang selamat.

 • Sukan daya tahan biasa, lebih baik 3-4 kali seminggu sekurang-kurangnya 30 minit,
 • Mengelakkan pekerjaan duduk atau berdiri lama,
 • Pemasangan latihan pengukuhan untuk mengaktifkan pam vena,
 • Makanan kaya serat dengan pengurangan pengambilan gula dan lemak,
 • Penolakan alkohol dan nikotin yang sempurna,
 • Hujan alternatif untuk merangsang peredaran darah atau untuk mengelakkan panas yang berlebihan, kerana ini menyebabkan vasodilatasi dan menyukarkan pengalihan darah

latihan

Latihan: Berdiri di jari kaki dan berjalan 10 langkah tanpa meletakkan tumit ke bawah. Latihan: Sekarang berdiri di tumit anda dan berjalan 10 langkah tanpa meletakkan kasut anda kaki depan turun. Latihan: Berbaring telentang dan tarik kaki kiri ke arah kaki anda dada.

Sekarang regangkan anda kaki lurus ke atas dan gerakkan tangan anda dari buku lali atas betis hingga ke lutut sebelum meletakkan kaki ke bawah lagi. Kemudian ulangi keseluruhan perkara di sisi lain. Latihan: Tarik jari kaki anda secara aktif ke atas, tahan kedudukan selama 2 saat dan kemudian turunkan lagi.

2 x 15 pengulangan. Latihan: Berbaring telentang dan menunggang basikal dengan kaki di udara selama 2-3 minit. Latihan: Duduk di atas kerusi dan pegang di bahagian belakang kerusi dengan tangan anda.

Sekarang tekan kedua kaki dari lantai, seperti lompatan. Pegang kaki anda di udara selama 2 saat dan kemudian perlahan-lahan turunkan lagi. 10 pengulangan.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak latihan di bawah: Latihan melawan vena varikos

 1. Latihan: Berdiri di jari kaki dan berjalan 10 langkah tanpa meletakkan tumit ke bawah.
 2. Latihan: Sekarang berdiri di tumit anda dan berjalan 10 langkah tanpa meletakkan kaki depan anda ke bawah.
 3. Latihan: Berbaring telentang dan tarik kaki kiri ke arah kaki anda dada. Sekarang regangkan anda kaki lurus ke atas dan gerakkan tangan anda dari buku lali atas betis hingga ke lutut sebelum meletakkan kaki ke bawah lagi. Kemudian ulangi keseluruhan perkara di sisi lain.
 4. Latihan: Tarik jari kaki secara aktif ke atas, tahan kedudukan selama 2 saat dan kemudian turunkan lagi.

  2 x 15 pengulangan.

 5. Latihan: Berbaring di punggung dan naik kaki selama 2-3 minit dengan basikal di udara.
 6. Latihan: Duduk di atas kerusi dan pegang di bahagian belakang kerusi dengan tangan anda. Sekarang tekan kedua kaki dari lantai, seperti lompatan. Pegang kaki anda di udara selama 2 saat dan kemudian perlahan-lahan turunkan lagi. 10 pengulangan.