Ujian cucuk (ujian alahan): Prosedur dan kepentingan

Apakah ujian cucuk?

Ujian cucuk adalah ujian kulit yang kerap digunakan dalam diagnostik alahan. Ia boleh digunakan untuk mengetahui sama ada seseorang alah kepada bahan tertentu (contohnya debunga). Memandangkan ujian cucuk dilakukan secara langsung pada kulit orang yang berkenaan, ia tergolong dalam ujian in vivo (= “pada objek hidup”). Sebaliknya, ujian makmal menggunakan sampel darah dirujuk sebagai ujian in vitro (= "dalam gelas").

Bilakah ujian tusukan dilakukan?

Doktor menggunakan ujian cucuk apabila mereka mengesyaki alahan kepada bahan berikut:

  • Debunga (cth. daripada birch, alder, hazelnut dan rumput)
  • Tungau habuk rumah
  • Acuan
  • Rambut haiwan
  • Makanan (protein susu, telur dan ikan serta kekacang dan buah-buahan)
  • Racun serangga

Apa yang dipanggil alahan jenis I boleh dikesan dengan ujian cucuk. Dalam jenis alahan ini, mereka yang terjejas bertindak balas dalam beberapa saat hingga beberapa minit kepada pencetus alahan (alergen). Dalam kes yang jarang berlaku, tindak balas tertunda juga mungkin. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perkara ini di halaman gambaran keseluruhan kami tentang alahan.

Apakah yang dilakukan dalam ujian cucuk?

Untuk ujian cucuk, doktor menitiskan larutan alergen standard yang dihasilkan secara industri ke bahagian dalam lengan bawah pesakit. Menggunakan lancet khas atau jarum tusuk, dia kemudian menusuk kulit secara cetek melalui titisan (hanya ringan - ia tidak sepatutnya berdarah).

Bagi setiap ujian cucuk, larutan akueus dan larutan dengan histamin juga digunakan. Yang pertama tidak boleh mencetuskan tindak balas, yang kedua mesti.

Selepas kira-kira 15 hingga 20 minit, doktor memeriksa tapak kulit yang diuji. Jika pesakit bertindak balas secara alahan kepada bahan, kulit di tapak yang sepadan menjadi merah, gatal dan bentuk wheal.

Individu yang terjejas terus dipantau sejurus selepas ujian (sekurang-kurangnya 30 minit selepas alergen diperkenalkan). Ini membolehkan kakitangan perubatan untuk campur tangan dengan segera sekiranya orang itu mengalami reaksi teruk terhadap alergen.

Apakah risiko ujian cucuk?

Malah sejumlah kecil alergen boleh, dalam kes yang jarang berlaku, menyebabkan gejala seperti sesak nafas, pening, muntah dan penurunan tekanan darah. Dalam kes yang melampau, kejutan alahan (kejutan anaphylactic) dengan serangan jantung dan peredaran darah boleh berlaku. Jika pesakit mempunyai tindak balas yang mengancam nyawa kepada alergen pada masa lalu, ini juga tidak boleh diuji dengan ujian cucuk.

Jika individu yang terjejas diketahui mempunyai alahan serius yang lain, mereka biasanya dipantau selama beberapa jam selepas ujian cucuk. Kadangkala, tindak balas alahan berlaku dengan kelewatan, dan dengan itu tindakan pantas boleh diambil dalam keadaan kecemasan.

Bilakah anda tidak boleh melakukan ujian cucuk?

Apakah yang perlu saya perhatikan selepas ujian cucuk?

Selepas ujian cucuk, anda harus terus memerhati tapak kulit yang diuji selama beberapa jam akan datang. Dalam beberapa kes, tindak balas ditangguhkan. Dalam keadaan tertentu, simptom lanjut mungkin timbul selepas beberapa jam (kursus dua mata). Maklumkan kepada doktor anda tentang reaksi tertunda tersebut.

Jika anda tiba-tiba mengalami gejala seperti pening, sesak nafas atau kekejangan perut selepas ujian cucuk, dail 911 dengan segera.

Secara keseluruhan, ujian cucuk adalah kaedah yang cepat, mudah dan agak selamat untuk diagnosis alahan dan telah menjadi kaedah standard.

Walau bagaimanapun, keputusan ujian hanya boleh digunakan bersama dengan perbincangan terperinci tentang tindak balas yang diperhatikan oleh pesakit sendiri (anamnesis). Reaksi positif dalam ujian cucuk tidak semestinya sinonim dengan alahan kepada bahan yang dipersoalkan.