Ujian Prick: Rawatan, Kesan & Risiko

. ujian tusukan adalah prosedur standard yang diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk mengesan alahan jenis 1 (tindak balas segera) seperti debunga atau alahan makanan. Dalam semua kes, a ujian tusukan hanya dikaitkan dengan risiko kecil dan kesan sampingan.

Apakah ujian tusukan?

. ujian tusukan adalah prosedur standard yang diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk mengesan alahan jenis 1 (tindak balas segera) seperti debunga atau alahan makanan. Ujian tusukan adalah prosedur pemeriksaan alergi yang, serupa dengan ujian calar, dapat digunakan untuk mengenal pasti alergen (alahan-menyebabkan zat) yang mencetuskan alergi jenis 1 (antibodi-dimediasi reaksi alahan dari jenis segera). Alahan makanan, alahan asma atau rumput kering demam adalah alahan ciri yang dapat dikesan dalam ujian tusukan. Untuk tujuan ini, ujian berbeza penyelesaian mengandungi alergen digunakan pada kawasan yang bertanda kulit pada lengan atau di kawasan punggung atas dan kulit ditusuk secara dangkal dengan tusukan jarum atau tusukan jarum. Berdasarkan tindak balas, alergen pencetus dan ekspresi spesifik alahan masa kini dapat ditentukan.

Fungsi, kesan, dan tujuan

Ujian tusukan biasanya digunakan untuk mengesan atau mengecualikan kepekaan terhadap bahan alergenik tertentu (alergen). Ujian tusukan sangat sesuai untuk mengesan alahan jenis 1. Alahan jenis 1 dicirikan oleh fakta bahawa segera (beberapa saat hingga beberapa minit) reaksi alahan dimediasi oleh IgE antibodi (imunoglobulin E). Setelah bersentuhan dengan alergen, organisma membentuk IgE antibodi yang mengikat pada mastosit (sel mast) dari sistem imun dan menyebabkan pembebasan mediator peradangan (messenger inflamasi) seperti histamin dan leukotrien. Ini menyebabkan reaksi keradangan akut (termasuk jerami demam, alahan asma, sarang atau gatal-gatal). Ujian standard biasanya merangkumi sekitar 15 hingga 20 ujian penyelesaian dengan alergen yang paling biasa, walaupun ini boleh disesuaikan atau dikembangkan secara individu (termasuk makanan khas, jenis debunga, racun serangga) bergantung pada masalah tertentu. Alergen yang akan diuji ditetes ke kawasan kulit ditandakan dengan pensil di bahagian dalam lengan atau di punggung atas. Kulit kemudian ditusuk secara dangkal dengan tusukan jarum atau tusukan tusuk tanpa pendarahan sehingga alergen yang akan diuji dapat menembusi epidermis. Sekiranya seorang alahan hadir, pelepasan dari histamin menyebabkan denda darah kapal untuk melebarkan dan memerah. The darah kapal juga menjadi lebih telap, sehingga cairan interstitial (cairan tisu) dapat keluar dan kulit membengkak (pembentukan wheal). Kerengsaan saraf tambahan juga boleh menyebabkan pruritus (gatal). Penilaian atau penilaian hasil ujian biasanya berlaku setelah sekitar 15 hingga 20 minit dan dibandingkan dengan kawalan positif (0.1 peratus histamin penyelesaian) dan kawalan negatif dengan larutan garam untuk penilaian yang lebih baik. Dalam kawalan negatif dengan natrium klorida, tidak ada pembentukan wheal yang harus ditunjukkan, sedangkan dalam kawalan positif ini harus terjadi kerana histamin yang berlaku. Berdasarkan diameter kemerahan dan paus yang ada dan gejala yang sesuai, keparahan alergi dapat ditentukan. Akhirnya, hasilnya direkodkan dalam protokol ujian atau pasport alahan. Bentuk khusus ujian tusukan adalah apa yang disebut ujian tusukan ke tusukan, di mana tusuk tusuk pertama kali ditusuk ke dalam larutan ujian dan hanya kemudian ke kawasan kulit yang ditandai.

Risiko dan kesan sampingan

Secara umum, ujian tusukan berkorelasi dengan beberapa kesan dan risiko sampingan, walaupun dalam kes yang jarang berlaku, reaksi tempatan dapat terjadi. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, pruritus umum, gangguan pernafasan, dan / atau kejutan anaphylactic (keruntuhan peredaran darah) dapat diperhatikan. Risiko tindak balas yang lebih ketara meningkat terutamanya apabila alergen tidak standard penyelesaian (termasuk bahan yang dibawa oleh orang yang terkena), yang mana terdapat kepekaan yang kuat, diuji dalam prosedur tusukan. Di samping itu, dalam beberapa kes penilaian ujian tusukan mungkin sukar. Oleh itu, reaksi kulit tidak semestinya menggambarkan tahap kepekaan atau alergi dalam setiap kes. Walaupun pemekaan yang lebih kuat, dalam beberapa kes hanya reaksi lemah yang dapat dicetuskan dan sebaliknya. Khususnya, larutan yang digunakan yang mengandungi serbuk sari dan / atau alergen makanan mungkin mengandungi bahan yang juga mempunyai spesies yang berkaitan dengan botani, sehingga reaksi dapat diperhatikan tetapi alergen yang mendasari belum dapat dikenal pasti. Di samping itu, ubat-ubatan tertentu seperti antihistamin, kortikosteroid, pil tidur, ubat penenang, dan imunosupresan (dadah yang menekan sistem imun) boleh mempengaruhi keputusan ujian tusukan dan harus dihentikan terlebih dahulu jika perlu. Kerengsaan, keradangan, dan kerosakan pada kawasan ujian juga harus dikesampingkan sebelum ujian tusukan, kerana ini dapat dilakukan membawa terhadap reaksi yang meningkat dan juga hasil yang tidak betul.