Primrose: Kesan Penyembuhan

Apakah kesan primrose?

Cowslip (genus Primrose) mengandungi apa yang dipanggil saponin dalam rizomnya serta dalam akar dan bunganya. Ini dianggap sebagai bahan aktif utama dalam penggunaan perubatan: saponin menggalakkan pengeluaran lendir dan memudahkan pengeluarannya. Oleh kerana pengalaman yang baik selama bertahun-tahun, cowslip diiktiraf dari segi perubatan untuk rawatan batuk yang berkaitan dengan selsema.

 • Batuk kokol
 • Asma
 • Sakit kepala
 • Insomia
 • Peningkatan pengeluaran air kencing
 • gout
 • rematik
 • aduan saraf seperti menggeletar dan kekejangan perut
 • migrain
 • kekurangan jantung

Walau bagaimanapun, tiada bukti bahawa tumbuhan ubatan mempunyai kesan yang baik dalam bidang aplikasi ini. Juga tiada bukti bahawa cowslip mempunyai kesan positif pada jiwa.

Apa yang perlu anda pertimbangkan apabila menggunakan primrose

Jika anda mempunyai alahan kepada tumbuhan primrose, anda tidak boleh menggunakan tumbuhan ubatan.

Tidak semua penyediaan berasaskan primrose sesuai untuk kanak-kanak. Oleh itu, sentiasa beri perhatian kepada arahan penggunaan yang betul dalam sisipan pakej masing-masing dan kepada arahan doktor atau ahli farmasi anda.

Jika penyakit pernafasan disertai dengan sesak nafas, demam dan/atau kahak berdarah/urulen, anda harus mendapatkan rawatan perubatan tanpa gagal.

Bagaimanakah cowslip digunakan?

Pokok penanti (rizom) bersama dengan akar panjang yang melekat (Primulae radix) atau bunga kering (Primula flos) primrose dan cowslip (Primula veris, P. elatior) digunakan dalam perubatan. Bahagian bawah tanah tumbuhan mengandungi lebih saponin daripada bunga dan oleh itu dianggap lebih kuat.

Dari rizom dan akar cowslip (akar primrose), serta bunga, anda boleh menyediakan teh.

Primroses dilindungi di banyak tempat dan mungkin tidak dikumpulkan secara liar. Sebagai peraturan umum, lebih baik untuk mendapatkan akar dan bunga primrose dari farmasi atau menggunakan persediaan siap sedia berdasarkan tumbuhan ubatan.

Teh akar primrose

Anda boleh minum secawan teh primrose yang dimaniskan dengan madu setiap dua hingga tiga jam. Dos harian yang disyorkan dari umur 16 tahun ialah 0.5 hingga 1.5 gram akar primrose (nota: satu sudu teh adalah kira-kira 3.5 gram).

Untuk kumpulan umur yang lebih muda, dos harian berikut harus diikuti:

 • di bawah satu tahun: 0.05 hingga 0.3 gram
 • satu hingga tiga tahun: 0.2 hingga 0.6 gram
 • empat hingga 15 tahun: 0.5 hingga 1 gram

Teh bunga primrose

Untuk membuat teh bunga primrose, tuangkan secawan air panas ke atas satu sudu teh bunga kering yang dicincang halus (dengan kelopak), tutup dan curam selama lima minit, kemudian tapis.

Ia adalah mungkin untuk minum secawan beberapa kali sehari. Untuk kanak-kanak lebih sepuluh tahun, remaja dan dewasa, dos harian dua hingga empat gram bunga primrose disyorkan (nota: satu sudu teh adalah kira-kira 1.3 gram).

 • di bawah satu tahun: 0.5 hingga 1 gram
 • satu hingga tiga tahun: 1 hingga 2 gram
 • empat hingga sembilan tahun: 2 hingga 3 gram

Untuk meningkatkan kesan perubatan, anda boleh menggabungkan cowslip dengan tumbuhan ubatan lain, seperti anise atau adas, semasa menyediakan teh.

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai batasannya. Jika aduan anda berterusan dalam jangka masa yang lama, tidak menjadi lebih baik atau bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Terdapat juga persediaan sedia untuk digunakan berdasarkan pokok penanti dengan akar atau bunga, sebagai contoh, serbuk bunga primrose dalam dragées, warna akar primrose atau bunga (cowslip tincture), dan ekstrak kering akar primrose dibungkus dalam tablet. atau kapsul.

Persediaan gabungan dengan tumbuhan ubatan lain (seperti thyme) juga disediakan. Ahli farmasi anda boleh menerangkan kepada anda cara menggunakan sediaan dengan betul.

Primroses tidak toksik kepada manusia. Walau bagaimanapun, saponin merengsakan membran mukus, itulah sebabnya dalam kes individu ketidakselesaan perut dan loya mungkin berlaku - terutamanya dalam kes berlebihan.

Bagaimana untuk mendapatkan produk primrose

Di farmasi anda, anda boleh mendapatkan ubat ubatan kering primrose untuk penyediaan teh (rizom dengan akar, bunga) serta persediaan siap (campuran teh, kapsul, titisan, dll.).

Apa itu primrose?

Primrose tergolong dalam keluarga primrose (Primulaceae) dan genus Primula.

Beberapa spesies primrose saka diketahui, termasuk gelincir lembu asli dan gelincir lembu tinggi.

Ia membentuk roset penutup tanah daripada daun berambut baldu, seluruh tepi. Pada musim bunga, batang bunga sehingga 20 sentimeter tinggi muncul dari roset ini. Beberapa bunga kuning kuning disusun secara terminal dalam umbel. Mereka mempunyai kelopak berbentuk loceng lebar berwarna hijau keputihan.

Nama cowslip berasal daripada penampilan seperti rantai kunci bagi perbungaan pelbagai spesies.