Probiotik: Fungsi

Dengan kajian eksperimental dan klinikal yang ada sekarang, dapat dibuktikan bahawa probiotik mampu memberikan kesan yang baik berikut:

 • Promosi atau penyelenggaraan yang optimum flora usus.
 • Pencegahan penjajahan patogen kuman di usus dan laluan patogen bakteria melalui dinding usus (translokasi).
 • Pembentukan butirat asid lemak rantai pendek, yang merupakan sumber tenaga utama sel usus. Ia dianggap sebagai faktor penting dalam menjaga manusia kesihatan, kerana menguatkan usus epitelium dan menstabilkan pertahanan imun tempatan.
 • Memperkukuhkan mekanisme pertahanan imunologi
 • Pencegahan jangkitan usus dan faraj
 • Kekerapan yang lebih rendah, memendekkan jangka masa dan mengurangkan keparahan pelbagai penyakit diare.
 • Peningkatan gejala mudah marah kolon (usus sindrom cepat marah).
 • Meningkatkan motilitas usus, melegakan sembelit (sembelit) dan kembung perut (kembung perut).
 • Pengurangan risiko alahan dan penyakit autoimun.
 • Perencatan karsinogenesis (kanser pembangunan) di kolon (usus besar).
 • Menurunkan tahap kolesterol - mengelakkan hiperkolesterolemia -, mempengaruhi metabolisme lipid.
 • Pengurangan gejala laktosa intoleransi dan peningkatan pencernaan laktosa dalam penyerapan.
 • Melambatkan proses penuaan
 • Pencegahan dan rawatan diverticulosis and diverticulitis.
 • Pengaruh positif terhadap terapi radiasi
 • Perlindungan terhadap neurodermatitis
 • Kesan berpotensi dalam ensefalopati hepatik dan kekurangan buah pinggang (buah pinggang kelemahan).
 • Biosintesis dari vitamin seperti vitamin B12, vitamin B6 (Biotin) atau vitamin K1.
 • Menambah mineral penyerapan, Terutamanya kalsium.
 • Pencegahan osteoporosis
 • Metabolisme xenobiotik (sebatian kimia asing dengan kitaran metabolik biologi organisma atau ekosistem semula jadi).

Selain kesan perlindungan pada kesihatan, probiotik asid laktik bakteria juga menjamin jangka hayat makanan yang ditapai. Yang asid terbentuk semasa penapaian oleh bakteria dan perencat mikroba lain mempunyai kesan penghambat pertumbuhan pada yang tidak diingini kuman.

Promosi atau pemeliharaan flora usus yang optimum

Budaya mikroorganisma probiotik mampu mempengaruhi komposisi semula jadi flora usus. Di latar depan adalah lactobacilli dan bifidobakteria, yang menggantikan kumpulan kuman yang berpotensi berbahaya dari tempat mengikat usus epitelium dengan membentuk organik asid - asid laktik, asid asetik, rantai pendek asid lemak - dan bakteriosin - protein dan peptida molekul rendah. Dengan cara ini, mereka menyukarkan mikroorganisma patogen melekat pada usus mukosa dan menghalang penempatan mereka di saluran usus. Oleh itu, lactobacilli dan bifidobakteria masing-masing menunjukkan kesan antibakteria dan antimikroba. Bifidobacteria, berbeza dengan lactobacilli, dapat menyatakan asid asetik di samping asid laktik dan rantai pendek asid lemak. Organik ini asid menurunkan pH di dalam usus. Di satu pihak, ini membawa kepada peningkatan pertumbuhan mikroorganisma yang diinginkan dan, di sisi lain, kepada penurunan yang signifikan dalam jumlah pelbagai spesies kuman patogen, seperti Fusobacteria, Clostridia, Bacteroides dan E. Coli. Di samping itu, bifidobakteria dipercayai dapat menghalang pertumbuhan bakteria patogen. Di antara lactobacilli, spesies Lactobacillus reuteri khususnya mempunyai kemampuan untuk melakukan aktiviti antimikrob pada bakteria usus dan jamur serta protozoa (organisma bersel tunggal dengan inti sel). Dengan bersaing dengan mikroorganisma yang disebutkan di atas untuk nutrien dan faktor pertumbuhan, probiotik L. reuteri mengganggu bakteria patogen, kulat dan protozoa dalam perkembangan dan pembiakannya. Selanjutnya, kesan antimikroba budaya probiotik berdasarkan sintesis hidrogen peroksida. Ini bertindak balas dengan thiosianat, yang dihasilkan sebagai metabolik perantaraan dalam usus atau berasal dari makanan. Selepas itu, di bawah pengaruh susu- enzim laktoperoksidase yang dihasilkan, pelbagai produk pengoksidaan terbentuk, yang dikatakan mempunyai kesan antimikroba. Akhirnya, dengan bantuan mikroorganisma probiotik, seimbang di dalam usus dipelihara atau dipulihkan dan persekitaran usus yang sihat terjalin.

Kesan imunomodulator

Usus adalah organ kekebalan tubuh manusia yang terbesar. Sel M yang disebut (sel epitelium khusus) usus mukosa (mukosa usus) adalah sebahagian daripada penghalang imunologi dan membenarkan hubungan berterusan kandungan usus dengan tisu limfoid yang berkaitan dengan usus - terusan- tisu limfoid yang berkaitan, GALT. GALT memainkan peranan penting dalam pemeliharaan fungsi imunologi. Melalui sel M, ia dapat mengenali makromolekul dan mikroorganisma yang berpotensi patogen pada lumen usus dan dengan demikian mencetuskan tindak balas imun yang spesifik. Dengan mengimbangi peningkatan kebolehtelapan usus mukosa di satu pihak dan mengoptimumkan penghalang imunologi di sisi lain, kultur mikroorganisma probiotik menguatkan fungsi penghalang mukosa usus. Oleh itu, risiko terkena penyakit autoimun dapat dibatasi. Dengan penggunaan probiotik, kesan imunomodulator juga dapat dicapai di luar usus. Oleh kerana kultur probiotik mempromosikan fungsi terusan-berkaitan sistem imun, membran mukus tertentu, seperti mukosa bronkus, dipengaruhi secara positif melalui GALT. Berdasarkan penemuan eksperimen, bekalan bakteria asid laktik mempengaruhi pembebasan sitokin. Sitokin juga disebut mediator, kerana mereka mengatur fungsi sel-sel sistem imun. Terdapat empat kumpulan sitokin utama:

 • Interferon - dengan imunostimulasi, terutamanya kesan antivirus dan antitumor.
 • Interleukin - berfungsi untuk menyampaikan sel-sel pertahanan imun (leukosituntuk melawan patogen yang terkoordinasi atau sel tumor.
 • Faktor perangsang koloni - faktor pertumbuhan erythrocytes and leukosit (merah dan putih darah sel), sebagai contoh, eritropoietin (sinonim: erythropoietin, EPO).
 • Tumor nekrosis faktor - utusan endogen sel sistem imun; ketumbuhan nekrosis factor-alpha - TNF-alpha, cachectin - bertindak pada keradangan, hematopoiesis, pertahanan imun, pembentukan darah kapal dan tumor; ketumbuhan nekrosis factor-beta -TNF-beta, limfotoxin - mengaktifkan makrofag, yang seterusnya melepaskan interleukin-1, interleukin-6 dan TNF-alpha.

Akhirnya, probiotik menyumbang kepada peningkatan humor - kepekatan of imunoglobulin, interferon dan interleukin - dan perantara sel - aktiviti makrofag dan sel B - pertahanan imunologi dengan merangsang pembebasan sitokin. Mikroorganisma probiotik mempengaruhi, antara lain, percambahan sel tumor, pendaraban virus, pengaktifan makrofag, reaksi keradangan, dan pembentukan antibodi. Kepentingan khas imunoglobulin sekretori A - IgA antibodi ditunjukkan dalam satu kajian. Subjek sihat diberi fermentasi susu mengandungi Bifidobacteria dan Lactobacillus acidophilus dan strain yang dilemahkan Salmonella typhi. Hasilnya lebih tinggi daripada beberapa kali ganda kepekatan IgA serum tertentu terhadap Salmonella typhi. Dalam kajian lain, Lactobacillus acidophilus terbukti meningkatkan aktiviti makrofag dan gamma interferon sintesis dalam limfosit. Makrofag mewakili sel pemulung sistem imun yang mengambil patogen oleh fagositosis dan memusnahkannya secara intraselular. Penggunaan probiotik dapat meningkatkan daya tahan tubuh terhadap oral vaksinasi poliomielitis. Poliomyelitis adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus polio yang boleh mempengaruhi sel saraf pengawal otot saraf tunjang dalam vaksin dan menyebabkan lumpuh kekal dan juga kematian. Probiotik lactobacilli harus diberikan setiap hari sekurang-kurangnya 5 minggu sebelum vaksinasi poliomielitis untuk mencapai kesan yang ketara. Mereka membawa kepada peningkatan parameter berikut:

 • Aktiviti antibodi peneutralan virus
 • Serum kepekatan IgG poliospesifik.
 • Imuniti tempatan mukosa usus dengan meningkatkan kepekatan IgA.

Pencegahan jangkitan usus dan faraj

Produk tenusu fermentasi atau bakteria asid laktik yang dikandungnya dianggap penting dalam pencegahan atau rawatan jangkitan usus. Ini berlaku untuk jangkitan virus, bakteria dan kulat. Dalam kajian prospektif, pentadbiran ditapai susu mengakibatkan kejadian rendah selsema perut disebabkan oleh rotavirus pada kanak-kanak. Sekiranya jangkitan telah berlaku, probiotik kuman mengurangkan kekerapan buang air besar serta pembuangan air besar virus di dalam najis. Rotavirus adalah penyebab parah yang paling biasa cirit-birit. Kesan terapi probiotik juga telah diperhatikan di cirit-birit etiologi lain (penyebab), seperti cirit-birit yang disebabkan oleh radiasi dan antibiotik terapi. Menurut kajian multisenter, rehidrasi penyelesaian dengan penambahan Lactobacillus GG mengakibatkan pemulihan yang lebih cepat pada kanak-kanak dengan berair yang teruk cirit-birit. Selanjutnya, laporan mengenai pengaruh positif lactobacilli dalam cirit-birit yang disebabkan oleh Clostridium bertingkah - bakteria batang anaerobik, gram positif - akibat rawatan antibiotik diketahui. Minat praktikal-klinikal adalah perlindungan budaya probiotik terhadap penjajahan mukosa gastrik oleh Helicobacter pylori, bakteria mikroerofilik Gram-negatif. Dalam kajian terhadap 138 pesakit, ditunjukkan bahawa pentadbiran probiotik yogurt mengandungi lactobacilli dan bifidobacteria meningkatkan kadar pembasmian sebanyak Helicobacter pylori dalam kombinasi dengan antibiotik terapi. Oleh itu, probiotik memainkan peranan penting dalam pencegahan dan rawatan penyakit gastritis (keradangan mukosa gastrik). Penggunaan bakteria asid laktik dalam rawatan jangkitan kulat faraj terbukti cukup berjaya. Dalam keadaan eksperimen terkawal, wanita dengan kandidiavulvovaginitis berulang mengambil yogurt mengandungi Lactobacillus acidophilus setiap hari untuk jangka masa 6 bulan. Kesan antimikroba Lactobacillus terbukti dengan penurunan gejala klinikal yang ketara dan penurunan kolonisasi oleh jamur Candida albicans. Selain itu, kuman probiotik juga melindungi Rektal dan membran mukus dari serangan Candida albicans. Dengan meningkatkan sistem imun usus, menormalkan flora usus, dan menghambat tindak balas tisu keradangan, probiotik dapat mempengaruhi perjalanan penyakit kedua penyakit radang usus, seperti Penyakit Crohn and ulser kolitis, dan penyakit ekstraintestinal, seperti rheumatoid artritis dan alahan. Penyebab tindak balas keradangan dan alergi dianggap sebagai penyelewengan tindak balas imun terhadap struktur antigenik mikroorganisma usus. Pesakit dengan penyakit radang usus yang kronik atau penyakit ekstraintestinal menunjukkan komposisi flora usus mereka yang salah, akibatnya toleransi mikroorganisma usus nampaknya terganggu. Orang yang sihat, sebaliknya, bertolak ansur dengan flora usus mereka. Dalam ulser kolitis pesakit, rawatan dengan strain E.coli Nissle menyebabkan penurunan gejala penyakit yang ketara dalam 12 bulan. Selain jangkitan usus dan faraj, organisma probiotik juga berperanan dalam jangkitan urogenital. Beberapa laporan menunjukkan bahawa pengambilan probiotik secara berkala mengurangkan pengulangan (berulang) jangkitan saluran kencing.

Kesan pada sindrom iritasi usus (IBS)

Rindu kolon adalah usus sindrom cepat marah dikaitkan dengan gejala yang berasal dari usus kecil dan besar. Dalam kebanyakan kes, gejala tertentu menonjol. Ini termasuk sembelit, cirit-birit, dan kembung perut Berkaitan dengan kesakitan. Kolon yang mudah marah adalah penyakit faktor, yang bermaksud bahawa keadaan boleh dicetuskan oleh beberapa faktor. Beberapa bukti menunjukkan bahawa keunikan komposisi flora usus terlibat dalam pengembangan usus besar yang mudah marah. Dalam terapi kajian, kesan probiotik pada pesakit dengan usus sindrom cepat marah diuji, dengan hasil yang sangat positif. Makanan yang ditapai, yang kebanyakannya mengandungi Lactobacillus plantarum, memulihkan usus seimbang pada pesakit dan membawa kepada pembentukan flora usus yang sihat. Ini mengakibatkan penurunan yang ketara pada kedua-duanya sakit perut and kembung perut. Dalam kajian 77 peserta dengan sindrom iritasi usus, rawatan dengan Bifidobacterium infantis menormalkan nisbah zat isyarat anti-radang dan pro-inflamasi dan peningkatan gejala.

Kesan antikarsinogenik

Adalah dianggap pasti bahawa pengambilan oral strain Lactobacillus acidophilus dan casei tertentu dikaitkan dengan pengurangan sintesis bakteria enzim melalui perubahan spektrum mikroba di usus besar. Kami bercakap mengenai beta-glucoronidase, nitroreductase dan azoreductase. Ini enzim mengaktifkan prekursor dan bentuk karsinogen yang tidak aktif, masing-masing, dan dengan itu mendorong pembentukan adenoma atipikal. Yang terakhir mewakili tumor tisu mukosa atau kelenjar yang telah dikaitkan dengan perkembangan kolorektal kanser. Juga, pentadbiran Bifidobacterium bifidum dan Lactobacillus GG mengakibatkan penurunan kepekatan beta-glucuronidase, nitroreductase, dan azoreductase dalam kandungan usus dan tinja dalam kajian manusia dan haiwan. Di samping itu, kesan probiotik bakteria asid laktik menghalang aktiviti 7-alpha-dehydroxylase yang disintesis oleh bakteria usus besar. Enzim ini menukar primer menjadi sekunder asid hempedu. Yang terakhir meningkatkan percambahan sel pada mukosa usus besar, menyebabkan pertumbuhan sel yang tidak terkawal dan dengan itu mendorong perkembangan karsinoma usus besar. Mekanisme penghambatan 7-alpha-dehydroxylase didasarkan pada sifat pengasidan mikroorganisma probiotik. Asid laktik dan asetik yang dinyatakan dan rantai pendek asid lemak menurunkan pH di usus besar. Oleh kerana 7-alpha-dehydroxylase hanya aktif pada pH 7.0-7.5, pH yang sekarang berasid menyebabkan penurunan aktiviti enzim. Pembentukan sekunder karsinogenik asid hempedu dengan demikian dicegah. Pengurangan aktiviti beta-glucuronidase, nitroreductase, azoreductase dan 7-alpha-dehydroxylase pada kandungan usus dan tinja diperhatikan tidak hanya dengan pengambilan susu fermentasi, tetapi juga setelah pengambilan sauerkraut dan kimchi secara berkala - fermentasi asid laktik sayur-sayuran, terutamanya Cina kubis, selalu dimakan di Korea. Apabila makanan kaya protein dipanaskan, heterosiklik amina terbentuk yang dapat memberikan kesan mutagenik atau karsinogenik. Beberapa jenis lactobacilli dapat mengikatnya amina dan menjadikan mereka tidak berbahaya. Selanjutnya, lactobacilli dapat menurunkan sebatian N-nitroso, yang bersifat karsinogenik dan terbentuk dari nitrit dan amina semasa menggoreng dan rokok makanan atau pada manusia perut. Kajian pada haiwan mengesahkan bahawa bakteria penghasil asid laktik mampu menghalang tumorigenesis dan pertumbuhan tumor pada tikus. Tikus diberi Bifidobacterium longum yang probiotik aktif dan pada masa yang sama karsinogenik 2-amino-3-methylimidazole [4,5-f] -quinoline, yang dihasilkan dengan memanaskan daging dan ikan. Dengan mempromosikan penurunan produk pirolisis karsinogenik ini, Bifidobacterium longum, ketegangan bakteria probiotik sangat mengurangkan kadar tumor. Kajian haiwan dan klinikal menyokong bahawa bakteria asid laktik probiotik melawan karsinogenesis dalam usus dengan kriteria berikut:

 • Rangsangan tidak spesifik sistem imun
 • Peningkatan imuniti selular
 • Mengurangkan pembentukan bahan karsinogenik dalam usus
 • Sintesis bahan antimutagenik dan antikarsinogenik dengan perubahan kuantitatif dan kualitatif dalam flora usus.
 • Perencatan pembahagian sel tumor dan pertumbuhan tumor oleh glikopeptida dan metabolit lactobacilli.
 • Pengurangan kesan pengubahsuaian genetik kandungan usus.
 • Pengurangan kerosakan DNA telah berlaku.

Risiko karsinogenesis ekstratestinal juga dikurangkan dengan ketara dengan penggunaan probiotik lactobacilli secara berkala. Hasil banyak kajian menjelaskan bahawa pada subjek yang sihat yang menggunakan daging sapi panggang dan juga susu fermentasi dengan Lactobacillus casei, mutagenisiti kencing menurun. Di samping itu, pengambilan probiotik mengurangkan kadar kambuhan (reoccurrence) dangkal kanser pundi kencing.

Menurunkan kadar kolesterol serum

. kolesterol-Kesan penurunan bakteria asid laktik probiotik berdasarkan pemerhatian bahawa lelaki dari suku Masai di Afrika minum susu fermentasi 4-5 liter setiap hari dan mempunyai serum yang sangat rendah tahap kolesterol. Khususnya, susu fermentasi dan susu yang diperkaya dengan Lactobacillus acidophilus menyebabkan penurunan serum kolesterol dalam beberapa kajian. Walau bagaimanapun, terdapat kajian yang gagal menunjukkan hubungan antara probiotik dan serum tahap kolesterol. Sebagai contoh, sejumlah kajian yang disasarkan dengan yogurt, yang kebanyakannya disediakan menggunakan Lactobacillus acidophilus, memberikan hasil yang tidak konsisten. Mungkin mekanisme tindakan dalam perbincangan adalah kesan penghambatan probiotik terhadap enzim 3-hidroksi-3-metil-glutaryl-CoA reduktase - HMG-CoA reduktase. Di dalam hati, HMG-CoA reduktase menukar HMG-CoA, yang terbentuk oleh pemecahan asid lemak bebas, menjadi kolesterol. Oleh kerana penghambatan enzim, sintesis kolesterol endogen akhirnya dibatasi dan tahap kolesterol serum diturunkan. Selanjutnya, dipercayai bahawa bakteria asid laktik probiotik dapat menguraikan konjugasi asid hempedu, mengakibatkan asid hempedu kurang diserap semula. Hasilnya adalah peningkatan sintesis de novo dari bile asid. Kolesterol endogen semakin banyak digunakan untuk pertumbuhan semula mereka, mengakibatkan penurunan kadar kolesterol serum. Sebagai tambahan kepada kesan probiotik terhadap kolesterol endogen, pengaruh terhadap kolesterol eksogen mungkin juga menentukan kesan penurunan kolesterol. Diasumsikan bahawa kultur probiotik secara langsung dapat menurunkan kolesterol makanan.

Kesan dalam intoleransi laktosa (intoleransi gula susu)

Individu dengan intoleransi laktosa tidak dapat, atau hanya sebahagiannya, dapat memecah laktosa (gula susu) yang ditelan dengan makanan. Pencernaan laktosa yang buruk disebabkan oleh kekurangan atau pengurangan pengeluaran enzim beta-galactosidase, juga dikenal sebagai laktase. Di dalam usus kecil, laktase memecah gula susu menjadi gula glukosa dan galaktosa, yang dapat digunakan oleh manusia. Sekiranya laktosa yang tidak dicuci mencapai usus besar, ia ditapai oleh bakteria usus. Produk fermentasi menyebabkan perut kembung (kembung), meteorisme (perut kembung) dengan ketegangan otot dan sakit di bahagian perut, perasaan tekanan dan cirit-birit (cirit-birit) setelah memakan susu atau produk tenusu. Penggunaan produk tenusu dalam bentuk fermentasi dapat diterima dengan baik oleh pesakit sindrom kekurangan laktase. Sebabnya ialah tingginya bilangan bakteria asid laktik hidup yang mengandungi enzim pembelahan laktosa beta-galactosidase. Ini tertutup rapat dalam sel bakteria dan, disokong oleh kapasiti penyangga susu, dapat melewati perut tanpa cedera - cepat dinonaktifkan pada pH kurang dari 3. Oleh kerana kepekatan garam hempedu tinggi di usus kecil atas, kebolehtelapan membran sel bakteria mungkin meningkat, mendorong pelepasan laktase ke dalam lumen usus. Akibatnya, peningkatan penurunan laktosa berlaku. Penting untuk pembebasan beta-galactosidase dari sel bakteria adalah struktur dinding sel, yang berbeza dari bakteria ke bakteria. Semasa membandingkan Lactobacillus acidophilus dan Lactobacillus bulgaricus dengan aktiviti laktase yang sama di dalam sel, didapati bahawa pengambilan produk tenusu probiotik yang mengandungi terutamanya L. bulgaricus menghasilkan toleransi laktosa yang lebih tinggi pada pesakit. Ini disebabkan oleh struktur dinding spesies bakteria ini, yang memungkinkan peningkatan rembesan laktase dan dengan demikian peningkatan pembelahan laktosa di lumen usus. Oleh kerana strain dan spesies bakteria yang berlainan digunakan dalam pengeluaran produk susu fermentasi, toleransi laktosa berbeza bergantung pada produk yang dimakan. Produk susu fermentasi yang diperlakukan panas mempunyai kesan yang kurang jelas terhadap intoleransi laktosa. Oleh itu, pesakit harus berhati-hati memilih produk tenusu yang mempunyai kuman hidup.

Melambatkan proses penuaan

Penemuan saintifik semakin menunjukkan pentingnya mikroorganisma usus untuk fungsi organisma manusia. Yang menarik perhatian adalah pengaruh flora usus pada proses penuaan. Dengan bertambahnya usia, bilangan bifidobakteria menurun dan jumlah Clostridium perfringens menurun. Ini membawa kepada peningkatan kemerosotan - degradasi protein bakteria - di usus besar dan seterusnya pembentukan produk degradasi toksik. Ada kemungkinan produk degradasi toksik ini terlibat dalam proses penuaan. Pada awal abad ke-19, ahli bakteriologi Rusia, Ilya Metschnikov telah melihat kaitan antara mikroorganisma probiotik dan penuaan. Oleh kerana probiotik dapat mengubah flora usus yang memihak kepada bifidobakteria, kemerosotan usus besar dapat dikurangkan. Oleh itu, pengambilan bakteria asid laktik probiotik secara berkala dapat melambatkan proses penuaan.

Diverticulosis, diverticulitis

Divertikulosis adalah perubahan pada usus besar dalam bentuk outpouchings kecil (diverticula) dari seluruh dinding usus dan biasanya tidak simptomatik sepenuhnya. Diverticulitis, sebaliknya, adalah penyakit usus besar di mana keradangan terbentuk di diverticula mukosa usus. Berbagai jenis bakteria terbukti berkesan dalam pencegahan dan terapi penyakit diverticulosis and diverticulitis. Oleh itu, terapi jenis ini akan memainkan peranan yang lebih besar pada masa akan datang daripada masa lalu.

Radiatio (terapi radiasi)

Didapati bahawa pesakit selepas pelvis radioterapi kurang mengalami cirit-birit (cirit-birit) ketika mereka memakan bakteria penghasil asid laktik. Di samping itu, penggunaan produk tenusu yang ditapai mengurangkan tahap kesan radiasi lewat.

Eksim atopik (neurodermatitis)

Pemberian bakteria probiotik dapat mengurangkan kejadian atopik ekzema oleh separuh pada bayi baru lahir. Dalam kajian ini, kedua-dua ibu sebelum kelahiran dan bayi yang baru lahir menerima strain bakteria probiotik Lactobacillus GG sehingga enam bulan selepas kelahiran. Susulan selanjutnya - (susulan) peserta kajian menunjukkan ketahanan terhadap kesan perlindungan ini.

Kesan yang berpotensi dalam ensefalopati hepatik dan kekurangan buah pinggang

pesakit dengan ensefalopati hepatik (otak disfungsi akibat tidak mencukupi detoksifikasi fungsi hatidan kekurangan buah pinggang (buah pinggang kelemahan) masing-masing mengalami disfungsi hati dan buah pinggang. Dengan mengurangkan produk degradasi protein toksik dan mengurangkan penyerapan of Ammonia (NH3) karena penurunan pH usus, probiotik dapat menyumbang pada pencegahan penyakit ini atau meringankan gejala penyakit yang ada. Untuk fungsi probiotik tambahan, lihat subtopik "Pencegahan" dan "Terapi" di bawah.