Prosedur | Menurunkan berat badan tanpa bersukan

Prosedur

Sebelum memulakan program penurunan berat badan individu, anda harus terlebih dahulu mempertimbangkan makanan dan minuman yang boleh anda lakukan tanpa dan apa yang anda tidak mahu lakukan tanpa dalam keadaan apa pun. Secara amnya, anda boleh makan sejumlah kecil makanan walaupun anda berada kehilangan berat badan. Seseorang harus selalu memperhatikan yang seimbang diet dan masih tidak lupa jumlah maksimum kalori sambil menikmatinya.

Pada mulanya, dapat membantu untuk mengira anggaran kalori setiap makanan utama dan nikmati makanan kegemaran anda dari yang lain, yang masih di bawah perolehan tenaga. Sekiranya anda selalu berada di bawah pengambilan harian anda, anda akan menurunkan berat badan semakin lama. Sekiranya anda perhatikan selepas beberapa ketika itu kehilangan berat badan tidak berfungsi, anda harus mempertimbangkan semula pengambilan kalori anda dan memberi perhatian khusus kepada perangkap kecil seperti minuman yang boleh mengandungi banyak kalori.

Dengan cara ini anda dapat menyesuaikan tabiat makan anda sedemikian rupa sehingga anda dapat mengekalkannya secara kekal. Sudah tentu anda boleh tinggal sedikit lebih jauh di bawah kadar penukaran tenaga pada awal untuk menurunkan berat badan sedikit lebih cepat, tetapi anda harus berhati-hati agar tidak jatuh di bawah kadar metabolisme asas. Kadar metabolisme basal (lelaki dengan berat badan normal kira-kira.

1700kkal dan wanita lebih kurang. 1500kkal sehari) adalah tenaga yang anda gunakan semasa rehat. Ia lebih rendah daripada metabolisme tenaga kerana semua aktiviti harian, dari memasak hingga membeli-belah, juga memakan tenaga.

Anda boleh mendapatkan anggaran kasar mengenai kadar metabolisme basal peribadi anda di pelbagai laman web. Secara amnya, semakin perlahan anda menurunkan berat badan, semakin lama hasilnya akan bertahan. Di samping itu, bahagian air yang hilang dalam proses pelangsingan cepat lebih besar, yang berpura-pura mencapai kejayaan terlalu cepat. Akhirnya, apabila anda menghampiri berat sasaran anda, adalah penting untuk membawa kuantiti kalori selangkah demi selangkah mendekati perolehan harian. Dengan cara ini anda akhirnya dapat mencapai tujuan untuk menyerap tenaga sebanyak yang anda bakar secara kekal dan dengan demikian mengekalkan berat sasaran anda secara kekal.

Kesan sampingan menurunkan berat badan tanpa bersenam

Sebilangan besar kesan sampingan disebabkan oleh usaha menurunkan berat badan terlalu cepat, di mana komponen makanan yang penting untuk tubuh tidak lagi diserap sama sekali atau tidak mencukupi. Oleh itu, penting untuk terus makan secara seimbang diet, kerana badan bergantung pada zat yang sangat berbeza seperti protein, asid lemak penting, karbohidrat, vitamin dan juga unsur surih seperti besi atau magnesium. Khususnya, penolakan sepenuhnya dari karbohidrat boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius dalam bentuk sakit kepala, keletihan dan perasaan lemah.

Ini disebabkan oleh kenyataan bahawa otak dan merah darah sel khususnya, yang mengangkut oksigen ke dalam badan, hanya dapat digunakan karbohidrat sebagai sumber tenaga dan oleh itu bergantung kepada karbohidrat dalam makanan. Sekiranya tidak dibekalkan dalam jumlah yang mencukupi, mereka tidak dapat berfungsi dengan baik lagi. Semua sel dan organ bergantung pada oksigen yang diangkut ke dalamnya.

Sekiranya ini tidak lagi mencukupi, badan menjadi lemah dan letih. Sekatan fungsional di otak menampakkan dirinya terutamanya di sakit kepala dan masalah tumpuan. Tetapi protein dan lemak juga diperlukan untuk pengembangan semua sel, termasuk jantung, otot dan tisu kulit.

Di atas semua lemak diperlukan untuk struktur dan kestabilan dinding sel. Oleh itu pengambilan yang mencukupi juga diperlukan untuk mengelakkan penurunan prestasi dan kerosakan otot dan memastikan kulit tetap tegang. Keguguran rambut dan kuku rapuh juga berlaku dengan kekurangan zat makanan.

Kesan sampingan dari semua perubahan diet boleh berlaku masalah pencernaan seperti loya, sembelit dan cirit-birit. Sekiranya berlaku sekatan tenaga yang teruk, badan akan menjadi sejuk, yang boleh mengakibatkannya menggigil. Untuk mengelakkan kesan sampingan ketika kehilangan berat badan, berhati-hati agar tidak makan di bawah kadar metabolisme basal yang diperlukan oleh tubuh untuk mencapai metabolisme normal. Di samping itu, penjagaan harus diambil untuk memastikan keseimbangan diet dan penurunan berat badan yang perlahan.