Prosedur reseksi hujung akar

Pengenalan

Reseksi puncak akar adalah penyingkiran bahagian bawah akar gigi. Ia boleh dipertimbangkan sekiranya a rawatan terusan akar telah dilaksanakan tetapi diharapkan berjaya, iaitu kebebasan dari kesakitan, belum tercapai. Prosedur ini sudah berusia lebih dari 100 tahun dan membawa kejayaan dalam 75-90% kes. Tidak setiap doktor gigi mempunyai kepakaran yang diperlukan untuk menjalankan rawatan sedemikian. Selalunya seseorang harus pergi ke pakar bedah mulut atau pakar dalam bidang ini untuk melakukan reseksi ujung akar.

Prosedur reseksi hujung akar

Setelah penjelasan yang tepat mengenai kos dan faedah oleh pengamal, ubat bius tempatan diberikan terlebih dahulu. Kemudian gusi dan periosteum dipotong dan kepak dibentuk untuk menutup kecacatan di hujungnya. Sekarang lubang dibor ke tulang di kawasan hujung akar dengan mesin penggilingan tulang sehingga tisu yang meradang ditemui.

Hujung akar kemudian dipendekkan dengan kira-kira. 3 mm Sekarang saluran akar mungkin perlu dirawat - jika ini belum pernah dilakukan sebelumnya.

Ada beberapa kemungkinan, bergantung pada apakah gigi sudah menerima rawatan terusan akar sebelum apikoektomi atau tidak. 1. gigi belum mempunyai rawatan terusan akar belum: Sekarang saluran disiapkan dan dilebarkan dengan fail kecil, diikuti dengan pembasmian kuman, pengeringan dan pengisian dengan pin Gutta Percha (bahan seperti getah. 2. gigi sebelumnya telah dirawat di akar: Pengisian saluran akar sebelumnya diperiksa untuk sesak.

Sekiranya pengisiannya ketat, tidak ada yang lain yang berlaku, jika tidak pengisian boleh diperbaharui atau mundur pengisian akar dibuat. Retrograde bermaksud bahawa pengisian diletakkan dari hujung akar dan tidak, seperti biasanya, melalui mahkota. Tambahan pula, hanya sekitar 1/3 terusan yang dipenuhi dengan bahan MTA (Mineral Trioxide Aggregate).

Setelah gigi dirawat sepenuhnya, granulomatous, iaitu meradang, tisu dikeluarkan dari rongga tulang dan kemudian dibilas dengan larutan garam steril. Tisu lembut kemudian boleh dilipat kembali ke tempatnya dan dipasang di tempatnya dengan beberapa jahitan. Kejayaan operasi dapat diperiksa dengan cara Sinar X.

Akhirnya, rawatan saluran akar terkondensasi sekali lagi dari mahkota dan penutupan sementara mahkota gigi dibuat. Jahitan dikeluarkan setelah kira-kira 8-10 hari. Pergigian sementara ini boleh diganti dengan penutupan pasti setelah pesakit bebas kesakitan.

Persiapan untuk reseksi hujung akar

. apikoektomi hanyalah usaha penyelamatan terakhir bagi gigi yang sakit. Biasanya gigi sudah dirawat di akar dan saluran akarnya diisi. Selalunya pengisian ini telah diperbaharui, kerana terdapat banyak keluhan berulang atau keradangan masih dapat dilihat pada Sinar X.

Jika kesakitan berlanjutan di luar ini, reseksi hujung akar dianggap. Sebelumnya, harus dipastikan bahawa rawatan saluran akar yang dilakukan tidak memiliki kekurangan sama sekali. Seorang x-Ray juga harus diambil.

Pada pesakit dengan darah gangguan pembekuan atau jika ubat antikoagulan diambil, piring pembalut mesti disediakan. Ini dapat dengan mudah mengawal pendarahan selepas prosedur dan mencegah pendarahan pasca operasi. Perubahan ubat tidak perlu!

Sekiranya pesakit mempunyai risiko meningkat endokarditis, antibiotik mesti diambil terlebih dahulu untuk jenis prosedur ini. Endokarditis adalah keradangan pada kulit dalaman jantung. Penyakit yang menyebabkan peningkatan risiko penyakit ini termasuk kongenital atau dijangkiti jantung kecacatan atau a injap mitral prolaps.