Prosedur | Fisioterapi untuk pemampatan akar saraf di tulang belakang serviks

Prosedur

Sekiranya pesakit datang ke latihan fisioterapeutik dengan diagnosis akar saraf pemampatan pada tulang belakang serviks, ahli fisioterapi yang merawat akan mengetahui terlebih dahulu penyebab mampatan tersebut semasa berunding dengan pesakit. Dengan melihat dokumen perubatan, serta menyoal pesakit dan a pemeriksaan fizikal, ahli terapi kemudian dapat memulakan terapi yang disesuaikan secara individu untuk pesakit, di mana keutamaan pertama adalah untuk mencapai kebebasan dari kesakitan. Untuk mencapainya, ahli fisioterapi mempunyai beberapa pilihan.

Ini termasuk terapi manual urut teknik serta panas, sejuk dan electrotherapy. Tetapi juga kejutan terapi gelombang, latihan pergerakan dan latihan untuk menggerakkan, meregangkan dan menguatkan struktur tulang belakang serviks digunakan. Betapa tepatnya rancangan terapi dirancang dan sejauh mana latihan yang dapat dilakukan selalu bergantung kepada penyebabnya.

Dalam 90% kes, ini adalah cakera herniated. Ini sangat penting semasa rawatan fisioterapeutik untuk memberi pesakit perasaan yang baik untuk tubuhnya sendiri sehingga perkembangan kemudian akar saraf pemampatan dapat dicegah. Dalam banyak kes, penting untuk kejayaan terapi bahawa pesakit melatih tingkah laku dan corak pergerakan yang dipelajari dalam fisioterapi atas inisiatifnya sendiri dan melakukan latihan khusus untuk menyokong tulang belakang serviks sehingga tekanan pada tekanan saraf dapat lega. Artikel tersebut Kesakitan di tulang belakang serviks dan Fisioterapi untuk sindrom tulang belakang serviks mungkin menarik minat anda dalam hal ini.

Apakah jenis urutan yang digunakan dan bagaimana cara mengurutnya?

Sejak akar saraf pemampatan sering boleh menyebabkan ketegangan yang sangat menyakitkan di bahu dan leher kawasan, rawatan simptomatik juga merangkumi letupan, iaitu rawatan otot yang santai. Pelbagai urut teknik ada untuk ini. Ringkas urut cengkaman meningkat darah peredaran dan kelonggaran dipanggil menguli.

Di sini perut otot diregangkan dengan tangan dan lengkungan. Disasarkan kesakitan titik pada otot dapat dirawat dengan urutan titik pemicu. Di sini ahli terapi mencari titik sakit yang sesuai dan menahannya dengan tekanan yang sesuai sehingga 2 minit. Ini menghasilkan intensif regangan rangsangan dan, sebagai akibatnya, meningkat darah peredaran dan rangsangan metabolisme. Produk buangan diangkut dari otot dan tisu dapat lebih santai. Walaupun teknik mengurut mempunyai kesan analgesik dan dapat memperbaiki gejala dengan cepat, mereka tidak menghasilkan peningkatan jangka panjang, jadi mereka hanya boleh digunakan sebagai menambah kepada terapi sebenar.