Profilaksis | Ganglion meniskus

Profilaksis

Kejadian a meniskus ganglion dapat dicegah sehingga keausan menisci yang mendasari dapat diatasi dengan tekanan yang berlebihan (seperti melalui kaki kepincangan atau berat badan berlebihan). Selanjutnya, a meniskus sudah rosak akibat trauma atau perubahan degeneratif harus dirawat dengan secukupnya oleh pakar untuk mengelakkan pembentukan a ganglion.

Prognosis

Dalam banyak kes, a meniskus ganglion hilang dengan sendirinya hanya dengan terapi simptomatik untuk memerangi kesakitan. Selalunya terapi konservatif mencukupi di sini. Sekiranya ganglion berulang atau tidak ada kejayaan yang dapat dicapai dengan terapi konservatif, pembedahan menjanjikan peluang pemulihan yang sangat baik.

Walau bagaimanapun, sejauh mana kerosakan pada meniskus adalah penting. Sekiranya meniskus menunjukkan tanda-tanda kehausan yang teruk, ganglion dapat dihilangkan, tetapi pada masa akan datang selalu ada keluhan yang semakin meningkat kerana perubahan degeneratif. Haus dan haus meniskus sering menjadi sebahagian daripada arthrosis daripada sendi lutut. Sekiranya ganglion meniskal adalah tanda pertama dari memakai meniskal yang sebelumnya tidak mempunyai gejala, bukan sahaja ganglion harus dianggap sebagai tanda pertama, tetapi juga penyebabnya, untuk mencegah perkembangan haus dan lusuh pada sendi lutut.