Progesteron: Kesan, Aplikasi, Kesan Sampingan

Bagaimana progesteron berfungsi

Progesteron ialah progestogen semulajadi (hormon corpus luteum) dan dirembeskan oleh korpus luteum pada wanita semasa separuh kedua kitaran haid (juga dikenali sebagai fasa rembesan atau luteal). Korpus luteum terbentuk daripada folikel dalam ovari selepas ia mengeluarkan telur yang boleh disenyawakan ke dalam tiub fallopio (ovulasi).

Lelaki juga menghasilkan progesteron - walaupun dalam kuantiti yang sangat kecil. Walau bagaimanapun, lebih kurang diketahui tentang fungsinya dalam badan lelaki berbanding kepentingannya dalam organisma wanita.

Nilai normal progesteron

Progesteron & Kehamilan

Progesteron juga dikenali sebagai hormon kehamilan. Pada separuh kedua kitaran haid, ia menyediakan endometrium untuk kemungkinan implantasi telur yang disenyawakan. Jika persenyawaan tidak berlaku, korpus luteum larut selepas kira-kira sepuluh hari. Akibatnya, kepekatan progesteron dalam darah turun semula dan berlaku haid.

Semasa kehamilan, progesteron juga dianggap menghalang pengeluaran susu pramatang dalam payudara supaya susu tidak disediakan untuk bayi sehingga selepas kelahiran telah berlaku. Di samping itu, diandaikan bahawa penurunan tahap progesteron sejurus sebelum kelahiran membawa kepada permulaan proses kelahiran dan merangsang aktiviti otot rahim, iaitu mendorong kelahiran.

Progesteron sebagai ubat

Dalam perubatan, sama ada kapsul progesteron yang akan diambil secara lisan digunakan atau bahan aktif ditadbir secara tempatan (contohnya sebagai krim), secara parenteral (sebagai infusi) atau secara faraj.

Apabila diambil secara teratur, dua kali sehari, kepekatan hormon meningkat yang stabil boleh dicapai dalam badan.

Bilakah progesteron digunakan?

Pemberian progesteron biasanya digunakan untuk mengimbangi kekurangan hormon badan sendiri. Sebagai contoh, bahan aktif digunakan untuk menyokong fasa luteal dalam konteks pembiakan berbantu (inseminasi buatan) dan untuk sakit payudara yang berkaitan dengan hormon sebelum haid (mastodynia).

Penggunaan semasa mengandung adalah terhad dalam masa. Penggunaan untuk sindrom menopaus atau sakit payudara yang berkaitan dengan hormon juga boleh menjadi jangka panjang.

Bagaimana progesteron digunakan

Bahan aktif boleh diambil sebagai kapsul lembut atau digunakan secara tempatan sebagai krim progesteron, gel atau tablet faraj. Kerana bahan aktif dipecahkan dengan cepat di dalam badan, ia biasanya digunakan dua kali sehari.

Apakah kesan sampingan progesteron?

Dengan penggunaan tempatan hormon (contohnya, dalam bentuk krim progesteron), kesan sampingan adalah lebih jarang berlaku. Ruam kulit dan gatal-gatal paling kerap diperhatikan. Sakit kepala dan keletihan berlaku kurang kerap.

Apa yang perlu dipertimbangkan apabila menggunakan progesteron?

Kontraindikasi

Progesteron tidak boleh digunakan dalam:

  • pendarahan faraj yang tidak dapat dijelaskan
  • tumor kelenjar susu atau organ genital
  • porfiria (pecahan pigmen darah merah yang terganggu)
  • disfungsi hati yang teruk

Oleh kerana progesteron yang dibekalkan secara luaran mengganggu keseimbangan hormon wanita, persediaan harus digunakan dengan tepat seperti yang diarahkan oleh doktor.

Kanak-kanak dan remaja

Kanak-kanak tidak boleh menggunakan hormon kerana kemungkinan gangguan perkembangan. Progesteron tidak mempunyai faedah yang relevan pada zaman kanak-kanak dan remaja, jadi penggunaan dalam kumpulan umur ini sangat jarang berlaku.

Mengandung dan menyusukan anak

Tiada petunjuk untuk penggunaan progesteron semasa menyusu. Apabila digunakan secara faraj, kajian tidak melihat apa-apa akibat pada bayi yang disusui.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan progesteron

Di Jerman, Austria dan Switzerland, semua bentuk progesteron memerlukan preskripsi, iaitu ia hanya boleh didapati di farmasi selepas preskripsi doktor.

Sejak bila progesteron diketahui?