Prognosis | Latihan untuk paresis pengangkat kaki

Prognosis

Prognosis untuk penyembuhan paresis pengangkat kaki sangat bergantung pada jenis dan lokasi kerosakan. Lesi perifer semasa saraf, misalnya pecah atau robeknya saraf pada a patah atau sindrom petak (pendarahan ke kawasan otot dengan peningkatan tekanan yang kuat dalam tisu, yang boleh menyebabkan kerosakan saraf) boleh sembuh bergantung kepada keparahan kecederaan. Tisu saraf juga boleh sembuh.

Namun, jika sarafnya terputus sepenuhnya, kemungkinan penyembuhannya kurang. Sekiranya serat saraf yang koyak tumbuh semula, parut boleh berlaku, saraf itu dipasang kembali, tetapi fungsinya tetap terhad. Dalam kes yang baik, penyembuhan lengkap juga mungkin berlaku.

Saraf, seperti otot, dibekalkan dengan darah dan berkhasiat untuk melaksanakan fungsi mereka. Kerana peningkatan tekanan pada tisu sekitarnya, bekalan ke saraf terbatas, dan dalam keadaan terburuk, tisu saraf dapat binasa. Dalam kehidupan seharian kita melihat terlalu banyak tekanan terhadap kita saraf, misalnya ketika kaki kita tertidur setelah berlutut di lantai untuk waktu yang lama.

Tisu saraf mesti lega secepat mungkin untuk memastikan bekalan yang mencukupi. Tahap kerosakan yang disebabkan oleh tekanan bergantung pada jangka masa dan kekuatan beban tekanan. Sekali lagi, sedikit kerengsaan saraf dapat sembuh dengan baik dan cepat, kecederaan yang lebih teruk sembuh dengan lebih perlahan, atau mengalami kerosakan yang tidak dapat dipulihkan.

Pares tengah pengangkat kaki boleh disebabkan oleh a strok, dengan keratan rentas atau juga cakera herniated. Adalah sukar untuk membuat prognosis umum. Dalam kes a strok, perlu menunggu dan melihat sama ada otak dapat pulih di kawasan yang rosak.

Tisu mati tidak tumbuh semula. Cakera herniated adalah sindrom mampatan. Dalam kes ini, seperti pada lesi perifer, tekanan mesti dikeluarkan dari saraf secepat mungkin agar tidak merosakkannya secara kekal. Selepas penyembuhan atau pembedahan cakera herniasi, pembedahan mesti ditunggu untuk mengetahui sejauh mana saraf dapat tumbuh semula.