Prognosis - berapa lama anda cuti sakit? | Air mata manset rotator - sebab, gejala, terapi

Prognosis - berapa lama anda cuti sakit?

Prognosis penyakit sangat bergantung pada proses penyembuhan individu. Akibat daripada imobilisasi yang berpanjangan selepas a pemadam pemutar pecah, otot-otot lengan sering menjadi lemah dan memerlukan masa yang lama untuk kembali ke bentuk semula. Dalam kebanyakan kes, bahu tidak dibenarkan untuk melakukan latihan lebih lama daripada pergerakannya.

Namun, setelah menjalani rawatan susulan fisioterapeutik yang intensif, individu dan konsisten, fungsi bahu biasanya dapat dipulihkan dengan baik. Masalah boleh berlaku di kawasan kerja overhead atau dengan pergerakan reaktif yang cepat. Sukan yang memberikan banyak tekanan di bahu, seperti sukan bola, tetapi juga seni mempertahankan diri harus dielakkan.

A tendon koyak mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk terkoyak lagi. Selepas a pemadam pemutar pecah, seseorang biasanya cuti sakit selama 4-6 minggu, tetapi kadang-kadang hingga 3 bulan, bergantung pada profesion. Berhati-hatilah ketika kembali bekerja untuk mengelakkan kecederaan baru. Keupayaan operasi sepenuhnya dapat dijangkakan setelah sekitar 6 bulan.