Prognosis / pemulihan - apa yang mesti diambil kira dalam pencegahan? | Fisioterapi untuk keradangan tendon bisep

Prognosis / pemulihan - apa yang mesti diambil kira dalam pencegahan?

Tempoh keradangan bergantung pada individu sejarah perubatan. Keradangan akut, yang berlaku untuk pertama kalinya, mempunyai prognosis yang lebih baik daripada keradangan yang sudah lama, berulang dan sudah kronik.

  • Dalam kes-kes akut, imobilisasi selama beberapa hari, mungkin dengan pemberian anti-radang, kesakitan- ubat penenang (ubat anti-radang bukan steroid) sudah mencukupi.

    Gejala akan bertambah baik dalam beberapa hari, dan tendon bisep akan dapat meneruskan fungsinya dalam beberapa minggu lagi. Untuk mengatasi kronologi atau pengulangan, pencarian untuk tujuan harus dilakukan.Ketidakseimbangan otot harus diberi pampasan dan kemungkinan beban berlebihan harus dielakkan.

  • Sekiranya berlaku kronik tendon bisep keradangan, penyembuhan itu lama. Imobilisasi juga mungkin diperlukan.

    Sekiranya perlu, disarankan untuk menetapkan rangsangan keradangan baru untuk merangsang penyembuhan (misalnya dengan geseran melintang). Tendon harus dilindungi daripada kelebihan beban pramatang. Kesabaran diperlukan semasa proses penyembuhan.

    Fisioterapi pemulihan intensif disyorkan untuk melindungi tendon yang lemah daripada kambuh atau terkoyak. Sebagai tambahan kepada terapi ubat, kortison suntikan dapat digunakan, penggunaannya harus dibincangkan dengan doktor yang merawat, kerana kortison dapat menyerang struktur tendon dan sendi secara kekal rawan. Penyembuhan kronik tendon bisep keradangan boleh berlaku beberapa bulan.

Radang kandung lendir

Keradangan bursa di siku biasanya terjadi apabila hujung tulang siku terlalu jengkel kerana regangan kekal, misalnya ketika siku sering diletakkan di atas meja. Dalam Bahasa Inggeris, bursitis siku oleh itu juga disebut siku pelajar. Tanda-tanda bursitis adalah tekanan dan pergerakan kesakitan serta gejala keradangan yang biasa (panas, kemerahan, bengkak).

Bergantung pada tahap pembengkakan, siku mungkin lebih kurang dalam kebebasan bergeraknya. Sekiranya keradangan bursa tidak disebabkan oleh bakteria dan bursa tidak cedera, biasanya sembuh dengan sendirinya. Kaedah terapi konservatif dapat mempengaruhi proses penyembuhan secara positif. Operasi jarang diperlukan.