Prognosis | Rawatan fraktur pergelangan kaki Trimalleolar

Prognosis

Supaya dapat membuat pernyataan mengenai prognosis trimalleolar buku lali patah, adalah penting untuk memasukkan faktor-faktor seperti usia pesakit, kerumitan patah tulang, dan juga kerjasama dan komitmen pesakit dalam rawatan susulan dalam penilaian. Secara amnya, prognosis lebih baik berbanding permukaan artikular atas buku lali hancur dan semakin baik bahagian tulang dikurangkan. Langkah pemulihan pasca operasi sangat menentukan untuk mobiliti dan kelenturan serta ketahanan sendi.

Oleh kerana sendi cenderung menjadi lebih kaku dan tidak bergerak setelah operasi, latihan untuk mobilisasi dan juga untuk memperbaiki penyelarasan penting untuk mengelakkan kerosakan dalam kehidupan seharian dan sukan. Secara realistik, fasa regenerasi selepas trimalleolar buku lali kecederaan boleh bertahan sehingga satu tahun dan dalam jangkaan kemungkinan fungsi dan daya tahan sendi tidak dapat dipulihkan sepenuhnya. Selanjutnya, pergelangan kaki trimalleolar patah adalah kecenderungan untuk pelbagai penyakit sekunder pada sendi, seperti pembentukan sendi palsu (pseudarthrosisatau untuk pengembangan arthrosis.

Kesan lewat

Pergelangan kaki trimalleolar patah boleh menyebabkan berlakunya pelbagai penyakit sekunder dan kesan lewat, kerana patah tulang biasanya mempunyai kesan traumatik yang teruk pada sendi. Sekiranya permukaan sendi tidak lagi diselaraskan secara optimum, jika terdapat formasi langkah pada sendi atau jika sendi rawan telah cedera, kemungkinan berlakunya akibat yang sangat lewat Masalah pergelangan kaki selepas pembedahan biasanya ditunjukkan oleh pembengkakan sendi yang berulang di bawah tekanan, kesakitan dan pergerakan atau ketidakstabilan yang terhad.

Gejala-gejala ini harus reda selewat-lewatnya 6 bulan selepas operasi, jika tidak, doktor harus memeriksa pergelangan kaki sekali lagi agar dapat mengurangkan kesan lewat. Salah satu kesan lewat yang paling biasa selepas trimalleolar patah kaki buku lali is arthrosis, iaitu kehausan sendi yang progresif rawan, yang boleh menyebabkan kesakitan, pembatasan bengkak dan pergerakan dan tidak boleh dibalikkan lagi. Sebagai tambahan, pseudoarthrosis adalah mungkin, di mana penyembuhan tulang tidak lengkap dan yang mempengaruhi kestabilan sendi buku lali. Ini boleh menyebabkan bengkok meningkat dan seterusnya menyebabkan kerosakan pada sendi. Maklumat lanjut di bawah: Arthrosis Sendi Ankle Fisioterapi