Kemajuan / Ramalan | Gejala displasia pinggul kanak-kanak

Kemajuan / Ramalan

Sekiranya kanak-kanak itu tidak dirawat displasia pinggul, penyakit ini boleh menjadi progresif dan mungkin berlaku kehausan dan kehelan. Pengesanan awal displasia pinggul sama pentingnya untuk penyakit selanjutnya seperti rawatan tepat pada masanya. Dengan mengatasi penyakit ini sejak awal, anak dapat dibantu dengan baik. Terutama pada kanak-kanak, terapi konservatif terbukti sangat berkesan dan operasi sering dapat dielakkan. Sekiranya penyakit ini berlanjutan dan rawatannya berjaya, prognosis untuk kanak-kanak juga sangat baik untuk dewasa.

Apakah jenis sukan yang boleh dimainkan oleh anak saya?

Latihan penting untuk mengekalkan mobiliti pada kanak-kanak dengan displasia pinggul dan kanak-kanak juga harus mengambil bahagian dalam sukan biasa. Namun, tidak semua sukan sesuai untuk kanak-kanak ini. Ini termasuk sukan dengan kekuatan lompatan atau hentakan, seperti Jika pergerakan tersentak berlaku beberapa kali dan dalam jangka masa yang lebih lama, pinggul mengalami tekanan yang terlalu banyak.

Untuk mempromosikan pergerakan di pinggul dan untuk mengekalkan dan mengembangkan otot, gerakan juga dengan daya tahan yang sederhana disarankan. Bila berenang, kanak-kanak mempunyai keadaan yang terbaik. Mereka tidak terdedah kepada risiko berlebihan dan masih boleh mencabar dan meningkatkan prestasi mereka. Ketahanan air secara optimum mengatasi otot dan mendorong pergerakan ke seluruh badan.

Anak-anak juga dapat menambah berat badan untuk mengubah intensiti. Yoga atau latihan kekuatan bebas juga sangat sesuai untuk kanak-kanak dengan displasia pinggul.

  • Jogging
  • Bola sepak
  • tenis
  • bola keranjang

Latihan untuk di rumah

Latihan kekuatan sangat sesuai sebagai sukan untuk kanak-kanak dengan displasia pinggul. Berikut adalah latihan yang mudah dilakukan di rumah dan risiko kesilapan adalah minimum. Sekiranya anak anda mengalami displasia pinggul, lakukan latihan bersama anak anda untuk memberi motivasi dan kawalan.

Latihan 1 Berdiri di sebelah anak anda dan angkat kedua tangan anda. Pastikan permukaannya rata dan lakukan senaman sebaiknya tanpa kasut. Kemudian pasangkan kedua telapak tangan anda.

Siku anda sedikit bengkok. Pastikan bahagian atas badan mereka tegak dan lurus. Kemudian angkat sebiji kaki dan bawa telapak kaki yang terangkat ke kaki anda yang berdiri.

Cuba jaga kedudukan satu kaki selama mungkin. Cuba menjaga seluruh badan anda dari kepala jari kaki dalam kedudukan berkaki satu. Tukar sisi dan angkat yang lain kaki pada pusingan seterusnya.

Catat tempoh pendirian berkaki satu dan cuba tingkatkannya setiap kali. Anda boleh mengulang latihan selama beberapa minit tanpa had masa. Latihan 2 Duduk di lantai yang bertentangan dengan anak anda dan ambil bola.

Duduk bersila, anda berdua. Jarak anda mestilah beberapa meter. Kemudian gulung atau baling bola antara satu sama lain.

Anda boleh melakukan ini selama yang anda mahukan. Namun, berehat sebentar dari semasa ke semasa dan keluar dari tempat duduk bersila. Sebaik sahaja anda merasa kesakitan atau menjadi terlalu tidak selesa, berehat sebentar.

Sensasi menarik dibenarkan selagi ia tidak mengganggu pergerakan anda. Kadang-kadang, anda juga harus menggerakkan bahagian atas badan anda ke hadapan untuk memperhebatkan pemanjangan pinggul. Anda akan mendapat lebih banyak latihan yang membantu mengatasi displasia pinggul di halaman ini:

  • Fisioterapi untuk displasia pinggul
  • Displasia pinggul - latihan dari fisioterapi