Mencuci Tangan yang Betul

Bagaimana untuk mencuci tangan dengan betul?

Mencuci tangan secara menyeluruh adalah penting terutamanya selepas kemungkinan tersentuh dengan patogen. Contohnya, selepas pergi ke tandas, selepas bersin atau batuk ke tangan anda, selepas menukar lampin anak anda, selepas bersentuhan dengan haiwan atau orang sakit, dan selepas bersentuhan dengan sisa atau daging mentah.

Untuk melindungi diri anda dan orang lain, anda juga harus mencuci tangan anda sebelum memasak. Basuh tangan secara menyeluruh juga dinasihatkan sebelum menggunakan kosmetik atau ubat-ubatan, merawat luka atau secara amnya mengendalikan orang yang sakit.

Mencuci tangan - arahan:

  1. Basahkan tangan anda di bawah air yang mengalir. Pilih suhu air yang selesa untuk anda (suhu tidak menjejaskan kiraan kuman).
  2. Gunakan sabun yang mencukupi, sebaik-baiknya sabun neutral pH, kerana ia melindungi mantel asid kulit. Ia tidak semestinya sabun antibakteria - ia tidak mempengaruhi jumlah kuman.
  3. Sebarkan halaman dengan teliti. Gosok tapak tangan dan belakang tangan terlebih dahulu. Jika anda menjalin jari, anda juga membersihkan ruang antara jari. Jangan lupa hujung jari, kuku dan ibu jari.
  4. Luangkan masa anda untuk membersihkan tangan anda dengan teliti.
  5. Bilas tangan di bawah air yang mengalir pada akhirnya.
  6. Keringkan tangan anda dengan teliti. Tiada kawasan yang sepatutnya lembap lagi.

Tukar tuala di rumah anda dengan kerap dan basuh pada suhu 60 darjah.

Apabila anda membasuh tangan anda di tandas awam, anda harus - jika anda mempunyai pilihan - gunakan sabun cecair dan bukannya sabun. Itu kerana ia lebih bersih! Adalah lebih baik untuk mengendalikan paip air dengan siku anda dan gunakan tuala pakai buang untuk mengeringkannya. Ini akan memastikan tangan anda yang baru dibersihkan bersih.

Berapa lama anda perlu mencuci tangan anda?

Jika anda hanya memegang tangan anda di bawah paip selama beberapa saat dan tidak mengedarkan sabun dengan betul, anda hampir tidak dapat melindungi diri anda daripada jangkitan. Untuk benar-benar mengurangkan bilangan kuman pada tangan anda, anda perlu melabur 20 hingga 30 saat untuk mencuci tangan anda. Itu kira-kira selama yang diperlukan untuk menyanyikan keseluruhan Selamat Hari Lahir sebanyak dua kali. Jika tangan anda sangat kotor, ia boleh menjadi lebih lama.

Bagaimanakah cara mencuci tangan yang betul dengan kanak-kanak?

Mencuci tangan dengan betul adalah sesuatu yang perlu anda pelajari. Peraturan yang sama berlaku untuk kanak-kanak seperti orang dewasa. Tetapi bagaimana anda boleh mendapatkan anak-anak kecil untuk mencuci tangan mereka dengan betul?

Pusat Pendidikan Kesihatan Persekutuan (BZgA) mengesyorkan bahawa cara terbaik untuk melakukan ini adalah melalui bermain. Sebagai contoh, kanak-kanak kecil belajar bila dan berapa lama mereka perlu mencuci tangan dengan bantuan ritual dan lagu yang dinyanyikan bersama.

Kanak-kanak yang lebih besar boleh, sebagai contoh, mempelajari kepentingan sabun semasa mencuci tangan dengan bantuan eksperimen mudah. Untuk melakukan ini, masukkan sedikit lada hitam ke dalam mangkuk kaca yang berisi air. Kemudian biarkan kanak-kanak mencelupkan jari ke dalam - sekali dengan dan sekali tanpa sabun. Kuman dalam bentuk lada meluncur keluar dari jari yang disabun, manakala ia melekat pada jari yang tidak disabun.

Terdapat poster berwarna-warni untuk tadika dan sekolah yang menerangkan peraturan mencuci tangan kepada kanak-kanak dalam beberapa langkah sahaja, dengan gambar berwarna-warni dan bahasa yang mudah. Sudah tentu, ini juga boleh digantung di rumah. Mereka boleh didapati secara percuma dari tapak web BzgA, contohnya. Dengan cara ini, mencuci tangan tidak lama lagi akan menjadi satu perkara yang pasti untuk kanak-kanak.

Basuh kuman tangan?

Doktor dan jururawat bukan sahaja mesti membasuh tangan mereka, tetapi juga membasmi kuman. Ini adalah satu-satunya cara untuk mencegah penularan kuman hospital yang mengancam nyawa. Ramai orang kini juga menggunakan disinfektan sebagai standard di rumah. Tetapi adakah itu benar-benar perlu, atau adakah cukup untuk mencuci tangan anda dengan betul?

Apa yang pasti ialah orang yang perlu memberi perhatian yang sangat terhadap kebersihan tangan (contohnya ketika menjaga saudara-mara yang sakit) membasmi kuman tangan mereka dengan lebih baik. Ini mengeringkan kulit kurang daripada mencuci tangan.

Bila dan cara membasmi kuman tangan anda dengan betul, anda akan belajar dalam artikel Pembasmian kuman tangan.