Pengambilan Ubat Yang Betul: Kesilapan Biasa

Butiran lanjut tentang penggunaan ubat dan apa yang dimaksudkan dengannya:

Perkiraan Inilah yang dimaksudkan
“dalam perut kosong” 30 – 60 minit sebelum makan atau paling awal 2 jam selepas makan
“sebelum makan” lebih kurang 30 – 60 minit sebelum makan
“selepas makan” lebih kurang 30 – 60 minit selepas makan
“dengan hidangan” semasa makan
“1 x setiap hari” cth pada waktu pagi
“2 x setiap hari” @ cth pada waktu pagi dan petang
“3 x setiap hari” pagi, tengah hari dan petang
cth pada waktu pagi, tengah hari, petang dan malam
"pada waktu malam" sebelum pergi tidur
Petua: Melainkan jika diarahkan sebaliknya oleh doktor atau ahli farmasi anda, adalah idea yang baik untuk menggabungkan ubat-ubatan dengan waktu makan biasa anda untuk memastikan pengambilan tetap.

Jika anda terlupa mengambil satu dos, jangan ambil dos berganda pada tarikh pengambilan seterusnya! Sebaliknya, baca sisipan pakej untuk mengetahui perkara yang perlu dilakukan dalam kes sedemikian, atau jika ragu-ragu, tanya doktor atau ahli farmasi anda.

Pematuhan terhadap terapi adalah penting

Walau bagaimanapun, jika anda tidak menyelesaikan terapi, jangkitan boleh membara semula dengan lebih teruk kerana patogen merebak semula. Walaupun gejala sering hilang selepas beberapa hari pertama rawatan, sistem imun masih melawan patogen. Di samping itu, rintangan antibiotik boleh berkembang jika terapi dihentikan, supaya ubat itu mungkin tidak lagi membantu dalam rawatan yang diperlukan kemudian.

Makanan dengan pengaruh

Sebagai peraturan, bahan aktif ubat memasuki badan dengan lebih cepat jika ia diambil pada perut kosong (kosong). Dengan cara ini, kesannya juga menjadi lebih cepat.

Interaksi makanan ubat juga berlaku dengan makanan kaya asid oksalik seperti rhubarb, bayam, Swiss chard, atau bit dan makanan kaya protein.

Cecair yang betul

Sebagai peraturan, anda harus mengambil tablet dengan cecair yang mencukupi supaya lebih mudah ditelan dan tidak melekat di esofagus. Segelas penuh air adalah garis panduan yang baik.

Awas matahari

Kaji sisipan pakej!

Sebelum mula mengambil sebarang ubat, anda harus sentiasa membaca sisipan pakej. Di sana anda akan menemui banyak maklumat termasuk amaran dan semua kesan sampingan yang diketahui. Walau bagaimanapun, jangan biarkan ini menghalang anda! Tanya doktor atau ahli farmasi anda jika ada yang kurang jelas kepada anda.

Gaya hidup sihat