Menggalakkan perkembangan bahasa kanak-kanak dengan betul

Perkembangan pertuturan: latihan suara sebelum perkataan pertama

Perkembangan pertuturan dan pembelajaran bercakap bermula lama sebelum bayi anda mengeluarkan perkataan pertama yang boleh difahami dengan jelas. Langkah pertama ialah pembangunan suara, yang bermula dengan tangisan pertama. Bunyi-bunyi kuno, iaitu menangis, menjerit, mengerang, menggerutu, menjadi asas kepada perkembangan pertuturan. Anak anda menguasai ini sejak lahir.

Berkomunikasi tanpa kata-kata

Bayi anda tidak memerlukan kata-kata untuk komunikasi mudah pertamanya. Sejak kecil, bayi anda menggunakan gerak isyarat, mimik muka, ketawa dan tangisan untuk berkomunikasi dengan anda. Pertukaran bukan lisan ini merupakan langkah pertama dalam pembelajaran bercakap (peringkat perkembangan preverbal).

Anda akan perasan bahawa hubungan ini antara anda dan anak anda berfungsi dengan baik selepas beberapa minggu sahaja. Anda sudah boleh mengetahui apa yang bayi anda hilang dengan bunyi tangisannya: adakah ia lapar, letih atau hanya bosan?

Sebelum kanak-kanak belajar bercakap dengan betul, mereka menguji suara mereka secara main-main: mereka mencuba bunyi yang boleh dihasilkan melalui interaksi bibir, hujung lidah, lelangit lembut dan belakang tekak. Hasilnya ialah bunyi mengomel dan mengomel pertama. Walaupun bunyi ini belum lagi menyampaikan apa-apa kandungan, ia masih digunakan untuk interaksi lisan dengan persekitaran. Anak anda meluahkan rasa bosan, keseronokan, kelaparan, kepuasan atau ketidakpuasan hati.

Perkembangan pertuturan adalah sebahagian daripada perkembangan mental (kognitif). Seperti setiap langkah perkembangan, pembelajaran bercakap juga berjalan pada kadar yang berbeza untuk setiap kanak-kanak. Oleh itu, tidak mungkin untuk memberikan jawapan umum kepada soalan apabila kanak-kanak mula bercakap. Selain itu, peralihan antara onomatopoeia dan perkataan pertama yang boleh dikenali adalah cair.

Sebelum anak anda boleh bercakap, ia mula-mula belajar untuk mentafsir ekspresi muka dan gerak isyarat anda. Menjelang penghujung tahun pertama kehidupan, kefahaman pertuturan dibangunkan sehingga satu tahap yang membolehkan anak anda mendengar dan memahami perkataan dan arahan individu dengan jelas.

Apabila bayi mula bercakap perkataan pertama mereka sangat berbeza. Sesetengah kanak-kanak dapat menyebut perkataan pertama mereka yang boleh difahami pada sekitar lapan bulan, yang lain tidak sehingga mereka berumur lebih dari setahun. Kanak-kanak nampaknya mempunyai tumpuan yang berbeza: Ada yang belajar bercakap dahulu, yang lain berjalan dahulu!

Kata-kata pertama bayi

Kata-kata pertama bayi berkait rapat dengan persekitaran dan kehidupan sehariannya. Pada mulanya, terutamanya ungkapan indikatif seperti "ada" atau "atas" sering digunakan. Sebagai tambahan kepada kata-kata sosial seperti "selamat tinggal" atau "hello", ia kemudiannya terutamanya perkara dan orang dari kehidupan sehariannya yang terdekat.

Fasa-fasa perkembangan bahasa

Perkembangan bahasa kanak-kanak berkembang dari bulan ke bulan. Fasa-fasa perkembangan bahasa dapat diperhatikan dengan baik pada tahun pertama:

  • Reaksi pertama terhadap suara dan bunyi
  • Tempoh bunyi, bunyi pertama (bulan pertama hingga ke-1)
  • Vokalisasi (dari bulan ke-3 secara spontan, dari bulan ke-6 dengan sengaja): Kanak-kanak itu kini membentuk bunyi yang berbeza. Untuk melakukan ini, ia mesti menggerakkan laring, pernafasan, pita suara, bibir, rahang bawah dan lidahnya dengan cara terkawal. Ini adalah proses pembelajaran yang bertambah baik secara beransur-ansur. Pada usia sekitar enam bulan, penyuaraan disasarkan - bayi "bertindak balas" kepada pertuturan.
  • Tiruan pertuturan dan rantai suku kata pertama seperti “wawawa” (6 hingga 12 bulan)
  • Perkataan pertama bayi (dari 12 bulan)

Pada usia satu tahun, kebanyakan bayi telah menguasai kira-kira 50 perkataan. Selepas itu, perkembangan bahasa berkembang pesat: kanak-kanak berumur dua tahun sudah mempunyai perbendaharaan kata sehingga 200 perkataan. Pada usia lima tahun, sebutan mereka hampir sempurna - mereka jarang membuat kesilapan tatabahasa. Pada usia enam tahun, anak anda sudah menguasai kira-kira 6000 patah perkataan.

Jika fasa individu perkembangan bahasa berlaku dengan ketara kelewatan (lebih daripada enam bulan kemudian), gangguan perkembangan bahasa mungkin berlaku. Sebagai peraturan, ini menjadi jelas semasa peperiksaan U di pejabat pakar pediatrik.

Perkembangan bahasa kanak-kanak: Jadual