Profilaksis | Abses mata

Profilaksis

Pencegahan a abses pada mata boleh dilakukan dalam had tertentu. Selepas kecederaan, mereka harus dibersihkan dengan pembasmi kuman yang sesuai untuk pembasmian kuman pada kulit. Dalam banyak kes, ini dapat mengelakkan bakteria menyebabkan abses dari berkembang di sana. Oleh kerana pembentukan abses adalah komplikasi jangkitan pada penyumbatan orbit bakteria, seringkali dapat dicegah dengan rawatan awal penyakit yang mendasari.

Ramalan

Diubati lebih awal, apabila gejala sistemik belum ada, prognosis a abses di mata adalah baik. Ia biasanya dapat sembuh dengan cepat. Namun, dalam kes ini, doktor harus segera berjumpa doktor untuk mengelakkan komplikasi serius.

Sekiranya abses terjadi di kawasan soket mata, permulaan rawatan adalah menentukan untuk prognosis. Rawatan awal biasanya dapat mencegah timbulnya komplikasi serius dan kerosakan jangka panjang pada mata dan otak, serta kemajuan yang mengancam nyawa. Sekiranya terdapat keraguan, doktor harus segera berkonsultasi dengan segera untuk mempengaruhi prognosis penyakit itu sendiri dengan cara yang baik.