Profilaksis | Tonsillitis akut

Profilaksis

Pencegahan khusus untuk radang amandel tidak mungkin. Walau bagaimanapun, seseorang boleh cuba menghilangkan faktor risiko penyakit. Yang kuat sistem imun selalu menjadi keperluan asas untuk mengelakkan jangkitan.

Pengaruh seperti tekanan, kurang tidur dan rokok melemahkan sistem imun dan menjadikannya mudah terkena jangkitan. Sebaliknya, kaya dengan vitamin diet dan banyak bersenam memastikan kuat sistem imun. Terutama di tekak kawasan adalah penting untuk menyokong pertahanan tempatan membran mukus.

Ini mungkin dilakukan dengan mengelakkan pengambilan alkohol dan rokok dan sebaliknya memastikan bahawa selaput lendir dibasahi dengan baik. Biasanya tahap kelembapan yang tinggi mencukupi untuk tujuan ini, sedangkan pemanasan udara mengeringkan selaput lendir. Sekiranya tidak dapat memastikan selaput lendir cukup lembap kerana penyakit atau selepasnya kemoterapi, lozenges dan semburan khas yang boleh menggantikan air liur boleh membantu.

Dalam naturopati, salutan minyak juga disarankan sebagai langkah pencegahan. Ini melibatkan berkumur dengan sesudu minyak masak tekak untuk mengurangkan ketumpatan bakteria in tekak.