Profilaksis dalam Pergigian untuk Kesihatan Pergigian dan Pergigian

Mustahil untuk membayangkan pergigian moden tanpa profilaksis. Ini merangkumi semua tindakan yang menyumbang kepada pencegahan dan pengesanan awal faktor-faktor yang memudaratkan mulut dan gigi kesihatan. Pemulihan dan rawatan selepas rawatan membantu menghentikan penyakit dan mengekalkan kejayaan terapi. Penting di sini bahawa, sejauh mungkin, penduduk secara keseluruhan mendapat manfaat daripada usaha pencegahan.

Biofilm oral, yang terdiri daripada pelbagai jenis kuman, mustahil untuk dielakkan sebagai agen penyebab karies, gingivitis (keradangan gusi) dan periodontitis (keradangan periodontium). Oleh itu, langkah-langkah profilaksis bertujuan untuk mempengaruhi kofaktor seperti kualiti bahan keras gigi serta pemakanan dan pendedahan temporal terhadap bakteria noxae untuk membatasi pertumbuhan patogen (penyebab penyakit) kuman dalam "biotope" kaviti oral.

Walau bagaimanapun, langkah-langkah ini tidak hanya memerlukan pemahaman tentang hubungan kausal, tetapi juga kehendak pesakit untuk bekerja secara intensif untuk menjaga mulut dan pergigiannya sendiri. kesihatan sepanjang hidupnya. Ini kerana sebahagian besar tindakan profilaktik tidak berlaku dalam praktik pergigian, tetapi mesti dilakukan setiap hari di bilik mandi di rumah.

Usaha bersama yang berterusan dari doktor gigi, pasukan profilaksis pergigian dan, yang terakhir, pesakit sendiri memastikan bahawa mulut dan gigi sepanjang hayat kesihatan tidak harus menjadi visi, tetapi menjadi perkara tentu saja.

Perkhidmatan profilaksis terpenting ditunjukkan di bawah.