Propolis (Bee Glue): Kesan dan Faedah Kesihatan

Produk

Propolis terdapat dalam salap, krim, tinctures, semburan oral, bibir balsem, kapsul dan produk penjagaan badan, antara lain. Sebagai peraturan, ini tidak didaftarkan dadah, tetapi kosmetik. Bahan tulen boleh didapati dari peternak lebah atau di farmasi dan kedai ubat. Semasa membeli propolis produk, penjagaan mesti diambil untuk memastikan bahawa bahan tersebut terkandung dalam yang boleh diterima kepekatan.

Struktur dan hartanah

Propolis (Bahasa Yunani: “di pintu masuk of the city ”) adalah produk semula jadi yang dikumpulkan oleh lebah dari pokok dan semak dan dicampur dengan rembesan kelenjar rahang atas dan lilin lebah. Di Eropah ia datang terutamanya dari poplar. Serangga menggunakan propolis untuk pembinaan dan pembaikan sarang, misalnya, terhadap retakan, untuk melapisi dinding dalam dan sebagai antiseptik terhadap penyakit dan parasit. Propolis adalah bahan lipofilik, resin yang rapuh pada suhu rendah dan menjadi lembut, bergetah dan melekit ketika dipanaskan. Ia mempunyai bau yang menyenangkan dan beraroma, pahit yang tajam rasa dan warna kuning, hijau, merah atau coklat. Pelarut organik dan etanol khususnya digunakan untuk membuat produk (propolis tincture).

Ramuan

Propolis terdiri daripada campuran kompleks lebih dari 300 bahan yang berbeza. Komponen merangkumi resin, lilin, minyak pati, debunga, lebah enzim, mineral dan pelbagai bahan organik seperti flavonoid (polifenol), fenolik asid karboksilik, karbohidrat dan isoprenoid. Kerana ia adalah produk semula jadi, komposisinya berubah-ubah dan bergantung pada banyak faktor, termasuk spesies tumbuhan, lokasi geografi dan spesies lebah.

Kesan

Propolis mempunyai sifat antioksidan, antibakteria, antijamur, antivirus, antiparasit, penyembuhan luka, antikariogenik, antitumor, dan anti-radang.

Petunjuk untuk digunakan

Persediaan dengan propolis digunakan, antara lain, untuk rawatan kulit penyakit, untuk luka, untuk keradangan di mulut dan tekak dan pergigian. Di samping itu, terdapat pelbagai bidang aplikasi lain.

Kontraindikasi

Propolis tidak boleh digunakan sekiranya berlaku hipersensitiviti. Senarai langkah berjaga-jaga yang lengkap tidak tersedia.

Kesan buruk

Mungkin kesan buruk merangkumi reaksi alahan dan dermatitis hubungan alahan.