prospan

Apa itu Prospan®?

Prospan® adalah perubatan herba dengan kesan pelonggaran, penenang bronkus dan kesan bronkodilator, yang digunakan sebagai sokongan untuk penyakit pernafasan seperti batuk dengan lendir mukus. Ia dihasilkan oleh syarikat farmaseutikal Engelhard Arzneimittel. Ubat ini dibuat dari ekstrak daun ivy kering dan dijual dalam pelbagai bentuk dos seperti batuk sirap, cecair batuk, batuk batuk, tablet effervescent batuk dan batuk jatuh di kaunter di farmasi.

. batuk sirap mengandungi contohnya dalam 100 ml 0.7 g ekstrak kering dari daun ivy (5-7.5: 1). Prospan® digunakan dalam rawatan sokongan penyakit bronkus keradangan kronik seperti bronkitis kronik atau COPD. Sekiranya berlaku keradangan akut saluran pernafasan dengan batuk dan dahak mukilaginus, percubaan boleh dilakukan untuk merawatnya sendiri dengan ekstrak ivy kering.

Daun ivy tidak boleh dimakan dan jangan sekali-kali memakan buah tanaman ivy! Ini mengandungi heatherine beracun. Dengan ekstrak ivy kering dari farmasi, anda akan mendapat ubat yang selamat, yang sekaligus dapat menjamin penggunaannya dalam dos yang betul.

Cara tindakan

Ivy (lat. Hedera helix, seperti mana-mana produk perubatan herba, mengandungi sejumlah zat yang memberi kesan kepada organisma yang sukar dikendalikan. Bahan aktif utama dalam ekstrak kering ivy adalah di satu sisi triterpene saponins (Hederasaponins B hingga I).

Sebagai tambahan, poliasetilena, derivatif asid kafeik dan flavonoid adalah bahan aktif, yang semuanya mempunyai pelbagai kesan. Oleh itu, kesan ekstrak kering ivy hanya dapat dijelaskan oleh interaksi bahan-bahan yang berbeza. Secara amnya, kesan Prospan® dapat digambarkan sebagai antispasmodik, ekspektoran dan antibakteria.

Secara khusus, saponin yang terkandung dalam ekstrak bertindak pada saraf vagus semasa diambil di perut. Ini memantapkan pengusiran lendir dari saluran udara. Kesan menguntungkan bahan-bahan ini telah ditunjukkan dalam beberapa kajian berkualiti tinggi (rawak dan buta dua kali ganda) pada bronkitis obstruktif kronik.

Prospan® tidak boleh digunakan jika terdapat alergi terhadap bahan aktif atau salah satu bahan lain. Ubat itu tidak boleh digunakan pada wanita hamil dan menyusui jika mungkin. Tidak ada kajian yang mencukupi dalam hal ini.

Tidak ada petunjuk adanya penurunan nilai kecergasan untuk memandu. Pada prinsipnya, setelah berunding dengan doktor, Prospan® batuk sirap boleh diberikan kepada bayi dari hari pertama kehidupan. Ia tidak mengandungi alkohol dan gula. Selepas tahun pertama kehidupan, selamat diambil. Sekiranya simptom berterusan, bernafas kesukaran berlaku atau dahak bernanah atau berdarah dihasilkan, doktor harus segera berjumpa.