Pemeriksaan prostat dengan menggunakan MRT

Pengenalan

Pencitraan resonans magnetik adalah salah satu prosedur utama untuk penyaringan, diagnosis dan perancangan dan pelaksanaan terapi terkait dengan prostat penyakit - terutamanya prostat kanser: 85% daripada semua prostat kes barah dapat dikesan dengan bantuan MRI. Sekiranya, sebaliknya, tidak ada perubahan khusus dalam prostat terdapat dalam MRI, ini dapat dikecualikan dengan kepastian 90%. MRI prostat dianggap sebagai alat diagnostik yang paling dipercayai, bahkan sebelum ini ultrasound, elastografi dan pukulan biopsi. Kelebihan lain dari pengimejan MRI adalah sifatnya yang tidak invasif, tanpa rasa sakit dan tidak adanya pendedahan radiasi (berbeza dengan CT atau sinar-X konvensional). Namun, tidak setiap penyakit prostat juga merupakan indikasi untuk pemeriksaan MRI, tepatnya kerana ini adalah prosedur yang sangat mahal.

Petunjuk untuk MRT prostat

Berbeza dengan CT atau sinar-X, MRI sangat sesuai untuk pencitraan tisu lembut dan dengan itu prostat. Gambar keratan yang dihasilkan dengan medan magnet memungkinkan untuk membuat kesimpulan mengenai morfologi, darah aliran (dan kemungkinan pendarahan), kalsifikasi dan akhirnya juga perubahan jinak atau malignan pada prostat. Ini termasuk, di satu pihak, prosedur pengesanan awal: jika tahap PSA yang tinggi dikesan atau jika doktor mengesan palpasi yang tidak normal semasa pemeriksaan fizikal, MRI dapat digunakan untuk mengesan atau mengesampingkan perubahan ganas sehingga tidak perlu biopsi kemungkinan dapat dielakkan.

Sebaliknya, MRI dapat memungkinkan perancangan khusus untuk pukulan yang mungkin diperlukan biopsi sekiranya tahap PSA terus meningkat walaupun biopsi sebelumnya tanpa kanser pengesanan. Sekiranya, bagaimanapun, prostat kanser telah dikesan, MRI kemudian berfungsi untuk menilai sejauh mana tahap dan kemajuan penyakit di kawasan panggul dan untuk merancang dan memantau perjalanan rawatan selanjutnya. Akhirnya, ia juga boleh digunakan dalam mencari kemungkinan berulang a kanser prostat yang sudah dirawat.

Pengimejan MRI, sebaliknya, kurang berguna jika keradangan prostat (prostatitis) adalah dominan, kerana menjadikannya lebih sukar untuk mengesan perubahan malignan yang mungkin terjadi. Walaupun sederhana, jinak pembesaran prostat (hiperplasia prostat jinak; BPH) bukan petunjuk. Sebagai persediaan untuk MRI pemeriksaan prostat, pesakit biasanya disarankan untuk tidak memakan makanan selama kira-kira 4 jam sebelum pemeriksaan dimulakan.

Walau bagaimanapun, sebilangan kecil air dan tablet yang mungkin diperlukan boleh diambil seperti biasa sebelum pemeriksaan. Tidak lama sebelum pemeriksaan dimulakan, pesakit diminta untuk membuang semua benda logam (perhiasan, jam tangan, tindikan, gigi palsu, rambut klip, dan lain-lain) dan untuk menanggalkan pakaian dengan komponen logam (seperti bra, kancing, zip, dll.).

Seluar dalam dan biasanya juga kemeja-T (bebas logam), tetap berpakaian. Seterusnya, pesakit diminta untuk mengosongkan pundi kencing sepenuhnya untuk mencapai pengimejan sebaik mungkin. Setelah pesakit meletakkan dirinya dalam posisi terlentang di sofa pemeriksaan, di mana dia kemudian akan didorong ke dalam tabung MRI untuk pengimejan, fon kepala diletakkan terhadap bunyi ketukan kuat alat dan loceng kecemasan. Sebagai peraturan, kanula tinggal juga diletakkan di antecubital vena untuk membenarkan penggunaan medium kontras yang mungkin diperlukan untuk MRI prostat sebelum atau semasa pemeriksaan. Untuk mengelakkan gangguan gambar dan meningkatkan kualiti gambar, mungkin juga perlu diberikan ubat tambahan yang melegakan dan menenangkan pergerakan usus (contohnya Buscopan®).