Prostat: Struktur, Fungsi & Penyakit

. prostat atau kelenjar prostat adalah organ seks lelaki yang penting. Dalam fungsi ini, the prostat mengambil alih proses pengawalseliaan, tetapi boleh juga membawa kepada pelbagai gejala.

Apakah kelenjar prostat?

Gambarajah skematik menunjukkan anatomi yang sihat prostat dan prostat yang membesar. Klik untuk membesarkan. Kelenjar prostat juga dikenali sebagai kelenjar prostat. Prostat adalah kelenjar seks yang terdapat pada manusia lelaki dan mamalia lelaki. Kelenjar prostat tergolong dalam organ seks dalaman yang disebut dan mempunyai serat otot, kelenjar dan tisu penghubung kaya dalam kapal. Prostat dikelilingi oleh kapsul kuat tisu penghubung. Pada manusia, prostat terletak di antara saluran kencing pundi kencing dan juga lantai pelvik, mengelilingi bahagian awal uretra. Kelenjar prostat juga dilekatkan dengan kuat ke pinggir bawah tulang kemaluan. Di belakang prostat adalah Rektal. Melalui prostat menjalankan salur spurting yang disebut, yang melakukan ejakulasi semasa ejakulasi. Pada orang yang sihat, prostat kira-kira seukuran buah berangan dan beratnya sekitar 20 gram.

Kepentingan dan fungsi

Salah satu fungsi utama prostat adalah pengeluaran cecair pembajaan dalam bentuk rembesan. Membentuk rembesan ini pada lelaki mengenai permulaan baligh. Antara lain, cecair persenyawaan mengandungi prostat protein yang membantu mencairkan sperma. Selain itu, cecair pembuahan prostat mengandungi apa yang dikenali sebagai spermin; antara lain, sperma bertanggungjawab melindungi DNA. Rembesan prostat mempunyai pH sekitar 6.4, dan pH ini meningkat sperma kelangsungan hidup semasa persetubuhan kerana persekitaran faraj wanita berasid untuk memberi perlindungan terhadap jangkitan. Oleh kerana lokasinya, kelenjar prostat juga membantu menutup saluran kencing pundi kencing. Semasa membuang air kecil, prostat membantu memastikan saluran penyemburan ditutup untuk mengelakkan air kencing masuk. Semasa hubungan seksual, sperma dan rembesan memasuki bahagian uretra dikelilingi oleh prostat. Di sinilah rembesan prostat, yang merangkumi sekitar 20-30 persen dari jumlah sperma, masuk. Dalam proses ini, kelenjar prostat membantu mencegah cairan mani yang terhasil memasuki saluran kencing pundi kencing. Selanjutnya, kelenjar prostat juga memainkan peranan penting dalam metabolisme hormon lelaki. Contohnya, kelenjar prostat menukar hormon seks testosteron menjadi bentuk yang sangat aktif secara biologi. Bentuk aktif ini dipanggil dihydrotestosterone.

Bahaya, gangguan, risiko, dan penyakit

Penyakit prostat biasanya menampakkan diri dalam gejala yang mungkin tidak tentu. Selalunya, gejala ini mempengaruhi fungsi kencing dan fungsi seksual. Sekiranya kencing terganggu oleh prostat, ini juga dikenali dalam perubatan sebagai disfungsi mitokurasi. Pengaruh prostat ini mungkin berlaku, antara lain, kerana prostat menyokong penutupan pundi kencing. Gejala khas termasuk permulaan kencing yang tertunda, melemahnya aliran air kencing ke titik menggelecek, atau sisa pembentukan air kencing yang menyebabkan perasaan bahawa tidak semua air kencing dikosongkan. Cedera prostat dapat dinyatakan, misalnya, dengan pendarahan kencing, iaitu dengan campuran darah ke air kencing. Sekiranya prostat terjejas oleh keradangan (ini dipanggil prostatitis), darah mungkin ada di air mani, antara lain. Ini juga boleh disebabkan oleh sindrom prostat jinak (BPS), yang berlaku terutamanya pada lelaki pertengahan umur hingga tua. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, a darah kandungan dalam air mani tidak berbahaya. Sindrom prostat jinak (BPS) menerangkan gejala yang berkaitan dengan penyumbatan aliran air kencing melalui prostat. Ini keadaan meningkat dengan usia. Salah satu penyebabnya adalah prostat yang membesar. Rawatan boleh dilakukan dengan ubat atau pembedahan. Prostat kanser or karsinoma prostat adalah tumor malignan yang biasanya berasal dari kelenjar prostat luaran. Pada peringkat awal, prostat kanser sering dapat disembuhkan dengan radiasi atau pembedahan. Di kalangan lelaki, prostat kanser adalah bentuk tumor malignan yang paling biasa. Sebab-sebab kanser prostat perkembangan sel sebahagian besarnya tidak jelas.