Palang protein | Protein untuk pembinaan otot

Bar protein

Bar protein, bersama dengan protein shake, makanan yang sangat popular tambahan untuk atlet yang ingin meningkatkan pengambilan protein harian mereka. Selanjutnya, mereka sering diambil sebagai makanan ringan selepas latihan atau di antara, kerana mereka membuat anda merasa kenyang dan dengan bahan-bahannya seperti coklat, kacang atau buah kering sering rasa seperti manis. Dengan seimbang diet dengan kandungan protein yang sihat pada setiap hidangan, seperti daging tanpa lemak, ikan, produk tenusu atau kekacang dan sayur-sayuran, tidak perlu bagi atlet untuk mengambil protein tambahan dalam bentuk protein bar atau shake. Keperluan protein harian juga dapat diambil melalui makanan yang lebih semula jadi. Di samping itu, banyak bar protein mengandungi kandungan gula yang tinggi dan oleh itu dapat menyumbang kepada kenaikan berat badan yang tidak diingini.

Ringkasan

Protein adalah bahagian penting dalam diet dalam membina otot kerana badan merosot protein diserap melalui makanan ke dalam asid amino, yang diperlukannya untuk membina otot setelah latihan. Keperluan protein bagi orang dewasa yang berlatih secara berkala dan intensif adalah sekitar 1.3 - 1.5 g per kg berat badan. Sudah tentu, angka ini mungkin berbeza bergantung pada ketinggian, berat badan dan rutin latihan.

Jumlah protein biasanya dapat diserap dengan mudah setiap hari diet dan harus terdiri daripada sumber protein haiwan dan sayur-sayuran untuk memastikan bekalan nutrien yang optimum. Tidak masuk akal untuk mengambil protein dalam dos yang lebih tinggi daripada keperluan harian, jika tidak, jangkaan negatif bagi tubuh dapat dijangkakan dalam jangka panjang.