Telinga yang menonjol

Sinonim

Perubatan: Apostasis otum Sinonim: Telinga berlayar, "telinga dumbo" Seseorang bercakap tentang telinga yang menonjol ketika aurikel menonjol melebihi 30 darjah dari kepala. Telinga yang menonjol biasanya tidak patologi tetapi merupakan hasil dari pelbagai faktor keturunan. Pada gambar anak tua ibu bapa, seseorang sering memperhatikan bahawa satu ibu bapa sudah mempunyai telinga yang menonjol.

Kadang-kadang, bagaimanapun, ia juga merupakan bentuk kelainan tulang rawan aurikel (displasia), di mana pelbagai bahagian aurikel mengalami perkembangan yang salah dan merosakkan keseluruhan auricle. Kira-kira satu daripada 20 orang di populasi Eropah mempunyai telinga yang menonjol. Perasaan malu dan rendah diri yang tercedera adalah akibat daripada diusik oleh orang lain di sekolah dan di tempat kerja, tetapi bukan gangguan pendengaran.

Selain dari cuping telinga, aurikel dibentuk oleh elastik rawan dan dilindungi oleh kulit. Kedutan dan lekukan yang menonjol dijelaskan oleh pelbagai istilah Yunani (tragus dan antitragus, helix dan antehelix, anthelices crura, cavum conchae). Auricle mempunyai fungsi menangkap suara.

Banyak haiwan bahkan dapat meluruskan telinga dengan sumber bunyi. Bahkan kita manusia secara teorinya dapat melakukan ini jika otot kawalan kecil tidak mengalami atrofi. Namun, sebilangan orang masih boleh menggeliat telinga mereka hari ini.

Pada kebanyakan orang, auricle mempunyai sudut kecenderungan sekitar 12 hingga 18 darjah ke belakang. Nisbah lebar aurikel dengan panjangnya adalah sekitar 1: 2. Walaupun pada usia kanak-kanak sekitar 3 tahun, pertumbuhan panjang aurikel adalah 80%, pada usia 5 tahun 90%, dan pada usia remaja akhirnya selesai.

Pengaruh etnik

Bentuk telinga sangat berbeza antara kumpulan etnik: Bentuk telinga mungkin diwarisi dari satu ibu bapa (autosomal dominan). - Orang Eskimo mempunyai telinga terpanjang

  • Orang Jepun telah tumbuh cuping telinga
  • Orang kulit hitam cenderung mempunyai telinga kecil
  • Orang Eropah mempunyai variasi bentuk auricle yang paling pelbagai

Kesan pada pendengaran

Telinga yang menonjol sama sekali tidak menyebabkan gangguan fungsi. Anak tidak akan menderita hilang pendengaran kerana ubah bentuk auricle. Sebaliknya, auricle yang menonjol lebih cenderung untuk menangkap gelombang bunyi frontal.

Sebaliknya, akibat psikologi untuk anak lebih serius dan harus mendorong ibu bapa untuk mendapatkan nasihat doktor ENT atau pakar bedah plastik yang kompeten. Perasaan malu dan rendah diri anak adalah alasan sebenar untuk memikirkan rawatan telinga yang menonjol ("telinga meluncur"). Anak-anak boleh saling bersikap jahat dan mencari pelbagai alasan untuk mengganggu dan menyinggung perasaan antara satu sama lain.

Telinga lurus yang menonjol adalah alasan yang sangat baik untuk ini. Istilah untuk telinga yang menonjol seperti "telinga berlayar" atau "Dumbo" (komik Walt Disney) tidak berasal dari dunia dewasa! Tetapi juga saudara-mara dan kenalan kanak-kanak itu dapat berpandangan bahawa mereka dapat mendekati telinga anak yang menonjol dengan rasa humor tertentu dan tidak dapat menahan senyum atau ucapan menghina.

Kanak-kanak itu tidak mungkin mengeluh tentang hal ini, tetapi sangat menderita oleh perasaan rendah diri akibat dari mengusik berterusan ini! Masih belum ada rawatan alternatif yang sama efektifnya dengan pembetulan pembedahan (earmould, "ear-fitting"). Langkah-langkah seperti mengikat telinga ke tengkorak dengan plaster atau getah tidak akan membawa kepada hasil yang diinginkan!

Bergantung pada keparahan ubah bentuk auricle, prosedur pembedahan yang berbeza dapat dipertimbangkan. Dalam kebanyakan kes lipatan bahagian dalam auricle (lipatan antehelix; lipatan di seberang tepi auricle) terlalu lemah dan dipasang dengan jahitan di lipatan yang betul. Sayatan di belakang auricle memungkinkan sedikit putaran auricle dan dengan itu kedudukan telinga.

Sayatan di belakang auricle dijahit dengan kemas dan meninggalkan bekas luka yang hampir tidak kelihatan. Selepas kira-kira 6 bulan, parut hampir hilang sepenuhnya. Bergantung pada pengalaman pakar bedah, operasi memakan masa sekitar satu jam setiap telinga dan dilakukan secara umum anestesia pada kanak-kanak, dan pada orang dewasa, jika perlu, juga di bawah anestesia tempatan.

Selepas operasi, penginapan pesakit dalam 4-5 hari diperlukan. Selama ini a kepala pembalut dipakai. Selepas keluar, ikat kepala yang lebar harus dipakai pada waktu malam selama sebulan lagi untuk melindungi telinga ketika masih tidur di sebelah.

Anak anda harus tidur di punggungnya selama dua minggu selepas operasi supaya luka dapat sembuh dengan baik. Jahitan dikeluarkan setelah 10 hingga 14 hari di klinik atau di pejabat doktor. Selama satu bulan, kanak-kanak itu harus menahan diri dari sebarang lenturan dan tekanan pada aurikel yang dikendalikan.

Salap seperti Bebanthen® dapat mempercepat proses penyembuhan, menjaga parut agar tetap lembut dan memudahkan penyingkiran kerak. Pada prinsipnya, pembetulan pembedahan pada auricle dapat dilakukan pada bila-bila masa dari usia 5 tahun. Dari usia ini, diandaikan bahawa pertumbuhan auricle hampir selesai sepenuhnya.

Sekiranya telinga yang menonjol sangat jelas, anak harus dilindungi dari awal dari mengusik di sekolah dan dirawat sebelum sekolah bermula. Sekiranya ibu bapa sukar untuk memutuskan terapi pembedahan, perbincangan terperinci harus dilakukan dengan doktor. Dia akan memberitahu anda dari banyak pengalamannya apakah telinga anak itu akan terus berubah dalam perkembangan selanjutnya atau menjadi penyebab untuk mengusik di sekolah nanti. Sekiranya kanak-kanak itu mempunyai telinga yang berlayar (telinga yang menonjol), ia tidak semestinya tidak senang dengannya sejak awal! Selagi kanak-kanak itu tidak mengeluh tentang bentuk telinganya atau tidak ada tanda-tanda bahawa dia terganggu dengan bentuk telinganya, terapi tidak diperlukan.