Tahap PSA: Apa yang Didedahkan tentang Prostat

Berapakah nilai PSA?

PSA ialah singkatan untuk "antigen khusus prostat". Protein ini hanya dihasilkan oleh prostat dan menjadikan cecair mani lebih nipis.

Ujian PSA mengukur berapa banyak PSA yang beredar dalam darah. Pakar telah menetapkan nilai standard PSA yang bergantung kepada umur, tetapi ini hanyalah panduan. Adalah mustahil untuk memberikan nilai had yang sah secara amnya untuk tahap PSA pada lelaki yang sihat.

Secara umum, bagaimanapun, perkara berikut terpakai: Dalam kanser prostat (karsinoma prostat), nilai PSA selalunya jauh melebihi nilai rujukan dan terus meningkat apabila tumor membesar.

Apakah nilai PSA yang normal?

Nilai normal untuk PSA bergantung terutamanya pada umur. Jadual berikut menunjukkan nilai PSA yang normal pada umur:

Umur

Julat standard PPE

sehingga tahun 40

< 1.4 µg/l

sehingga tahun 50

< 2.0 µg/l

sehingga tahun 60

< 3.1 µg/l

sehingga tahun 70

< 4.1 µg/l

lebih 70 tahun

< 4.4 µg/l

Bilakah nilai PSA terlalu tinggi?

Tahap PSA selalunya meningkat dengan ketara dalam kanser prostat (tetapi tidak selalu!). Di samping itu, terdapat juga sebab yang lebih tidak berbahaya seperti pembesaran prostat yang jinak (BPH, hiperplasia prostat jinak).

Selain itu, tidak dapat dinafikan berbasikal boleh meningkatkan nilai PSA. Untuk berada di bahagian yang selamat, lelaki harus menahan diri daripada berbasikal dalam 24 jam sebelum pengambilan darah yang dijadualkan untuk pengukuran PSA.

Tahap PSA yang tinggi tidak semestinya bermakna kanser prostat hadir. Sebaliknya, tahap PSA normal (rendah) tidak selamat menolak kanser prostat. Oleh itu, pengukuran PSA sahaja tidak sesuai untuk mendiagnosis atau menolak kanser prostat tanpa keraguan.

Nilai PSA untuk pengesanan awal kanser prostat

Kepentingan nilai PSA untuk pengesanan awal kanser prostat tidak jelas. Sejak pengenalan pengukuran PSA, kanser prostat dikesan dengan lebih kerap dan lebih awal. Walau bagaimanapun, hanya sebilangan kecil daripada mereka yang terjejas akan benar-benar mengalami masalah kesihatan akibat tumor atau mati akibatnya. Ini kerana dalam kebanyakan kes kanser prostat tumbuh sangat perlahan dan hanya mencetuskan gejala selepas bertahun-tahun atau berdekad-dekad.

Kesimpulan: Setakat ini, adalah sangat kontroversi di kalangan pakar sama ada nilai PSA untuk pengesanan awal kanser prostat lebih memudaratkan atau baik secara keseluruhan.

Pengukuran PSA untuk memantau perjalanan penyakit

Walau bagaimanapun, apa yang tidak dapat dipertikaikan ialah mengukur nilai PSA selepas rawatan kanser prostat adalah berguna. Sebagai contoh, semasa pembedahan seluruh prostat dikeluarkan bersama-sama dengan tisu sekeliling. Dalam masa beberapa minggu, paras PSA dalam darah kemudian jatuh ke dalam julat yang tidak dapat dikesan (di bawah 0.2 nanogram setiap mililiter darah).

Jika PSA tiba-tiba diukur dalam darah sekali lagi dalam pemeriksaan susulan, ini mungkin menunjukkan kepulangan kanser (kambuhan): Sel-sel kanser boleh merebak semula di kawasan tapak pembedahan atau di tempat lain di dalam badan. Oleh itu, ujian PSA boleh digunakan untuk mengesan dan merawat kekambuhan pada peringkat awal.

Pengesanan awal kanser prostat: Pemeriksaan lanjut

Untuk mengesan tumor malignan pada peringkat awal, lelaki sering ditawarkan pemeriksaan lanjut (atas perbelanjaan mereka sendiri): pemeriksaan ultrasound melalui rektum (ultrasound rektum) dan ujian PSA. Seperti yang dinyatakan di atas, kepentingan tahap PSA dalam pengesanan awal kanser prostat adalah kontroversi. Tiada pengesyoran yang sah untuk semua lelaki boleh dibuat di sini.

Oleh itu Cancer Aid menasihatkan semua lelaki untuk mendapatkan nasihat daripada doktor tentang pelbagai pemeriksaan. Dalam kes individu, lelaki dan doktor kemudiannya harus memutuskan bersama sama ada nilai PSA juga harus ditentukan sebagai sebahagian daripada pengesanan awal kanser prostat.