Pseudoephedrine: Kesan, Aplikasi, Kesan Sampingan

Bagaimana pseudoephedrine berfungsi

Pseudoephedrine memastikan bahawa hormon tekanan noradrenalin - bahan penghantar sistem saraf simpatetik (sebahagian daripada sistem saraf autonomi) - semakin dikeluarkan oleh sel saraf dan hanya diserap semula dengan kelewatan. Ini meningkatkan dan memanjangkan kesannya - sistem saraf simpatetik dirangsang.

Sistem saraf autonomi badan manusia boleh dibahagikan kepada dua bahagian berbeza mengikut fungsi:

 • Sistem saraf simpatetik mengaktifkan badan: jantung berdegup lebih cepat, bronkus paru-paru dan murid mengembang, badan bersedia untuk melakukan.
 • Rakan sejawat ini ialah "sistem saraf parasimpatetik" (sistem saraf parasimpatetik), yang secara khusus menggalakkan penjanaan semula badan: Pencernaan dirangsang dan degupan jantung menjadi perlahan.

Dalam dos terapeutik, kesan pseudoephedrine adalah terhad kepada membran mukus nasofaring dan bronkus. Rangsangan sistem saraf simpatetik menyebabkan saluran darah mengecut (dengan itu mengurangkan pembengkakan membran mukus) dan bronkus mengembang, yang meningkatkan pernafasan.

Penyerapan, pemecahan dan perkumuhan

Ia mencapai membran mukus saluran pernafasan atas dan paru-paru melalui darah. Paras darah tertinggi boleh diukur selepas dua jam.

Pseudoephedrine sebahagiannya dipecahkan dalam hati, mengakibatkan pembentukan metabolit aktif lain. Ia dikumuhkan melalui buah pinggang dalam air kencing. Kira-kira lima hingga lapan jam selepas pengambilan, separuh daripada bahan aktif telah meninggalkan badan.

Bilakah pseudoephedrine digunakan?

Ubat yang mengandungi pseudoephedrine digunakan untuk rawatan simptomatik

 • Hidung berair dan selsema dengan hidung tersumbat
 • kerengsaan dan keradangan yang berkaitan dengan alahan pada nasofaring
 • Bengkak tiub Eustachian (laluan menghubungkan antara nasofaring dan telinga tengah)

Ia hanya boleh digunakan untuk masa yang singkat (beberapa hari). Dengan penggunaan yang berpanjangan, badan menjadi terbiasa dengan bahan aktif dan keberkesanannya berkurangan.

Bagaimana pseudoephedrine digunakan

Pseudoephedrine biasanya ditawarkan dalam persediaan gabungan bersama bahan aktif lain.

Dalam kombinasi dengan bahan aktif yang melegakan kesakitan seperti ibuprofen dan asid acetylsalicylic (ASA), bahan aktif digunakan terutamanya untuk selesema. Persediaan gabungan dengan bahan aktif anti-alergi seperti triprolidine, desloratadine atau cetirizine digunakan untuk merawat alahan seperti demam hay.

Tablet atau butiran minuman diambil sepanjang hari, secara bebas daripada makanan. Jumlah dos harian sebanyak 240 miligram pseudoephedrine tidak boleh melebihi.

Apakah kesan sampingan pseudoephedrine?

Kejadian tindak balas buruk ubat dengan pseudoephedrine adalah bergantung kepada dos. Terutama pada dos yang tinggi, kesan sampingan akibat pengaktifan sistem saraf simpatetik berlaku lebih kerap, seperti kehilangan selera makan, peningkatan tekanan darah, berdebar-debar, insomnia, pengekalan kencing dan tindak balas kulit seperti ruam, kemerahan dan gatal-gatal.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil pseudoephedrine?

Kontraindikasi

Pseudoephedrine tidak boleh digunakan jika:

 • Penyakit jantung (seperti penyakit jantung koronari)
 • aritmia jantung
 • Hipertiroidisme (hipertiroidisme)
 • Pembesaran prostat dengan sisa pembentukan air kencing
 • Tekanan darah tinggi (hipertensi)
 • Rawatan serentak dengan perencat monoamine oxidase (inhibitor MAO; terhadap kemurungan) atau linezolid (antibiotik)
 • Glaukoma (glaukoma)

Interaksi

Gabungan dengan bahan aktif lain yang merangsang sistem saraf simpatetik boleh membawa kepada kesan sampingan yang serius, yang terutamanya menjejaskan sistem kardiovaskular.

Pseudoephedrine boleh melemahkan kesan ubat tekanan darah tinggi.

Sekatan umur

Pseudoephedrine boleh digunakan pada kanak-kanak dari umur dua belas tahun.

Kehamilan dan menyusu

Oleh kerana pseudoephedrine boleh melepasi halangan plasenta, ia tidak boleh digunakan semasa kehamilan. Pada wanita hamil, pseudoephedrine juga boleh menyebabkan pengurangan aliran darah ke plasenta, yang menyebabkan kanak-kanak berisiko.

Pseudoephedrine masuk ke dalam susu ibu dalam kuantiti yang kecil. Walau bagaimanapun, sehingga kini, tiada laporan mengenai kesan sampingan pada bayi yang menyusu.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan pseudoephedrine

Persediaan gabungan yang mengandungi bahan aktif pseudoephedrine boleh didapati di farmasi di Jerman, Austria dan Switzerland dan boleh didapati tanpa preskripsi, dengan syarat bahan aktif lain juga boleh didapati tanpa preskripsi.

Ini juga terpakai kepada ubat penahan sakit dan bahan aktif anti-alergi yang lebih lama. Persediaan di mana pseudoephedrine digabungkan dengan bahan aktif anti-alergi yang lebih baru memerlukan preskripsi.

Berapa lama pseudoephedrine telah diketahui?

Pseudoephedrine ditemui pada tahun 1885 oleh ahli kimia Jepun Nagayoshi Nagai bersama-sama dengan bahan aktif efedrin yang hampir sama secara kimia. Pada pertengahan 1920-an, bahan aktif kemudiannya dipasarkan sebagai ubat untuk asma.