Kesihatan Mental: Psikoterapi, Tetapi Bagaimana?

Sesiapa yang memerlukan pertolongan psikoterapi menghadapi hutan yang hampir tidak dapat dikendalikan: Terdapat psikiatri dan psikoterapis, psikologi dan pengamal alternatif, dan senarai bentuk bentuk yang mungkin kompleks terapi. Ini termasuk:

 • Psikoterapi psikoanalisis / Analisis
 • Terapi tingkah laku
 • Psikoterapi perbualan
 • Psikoterapi berasaskan psikologi kedalaman
 • Terapi Gestalt
 • Psikodrama
 • Terapi sistemik

Di samping itu, masih terdapat sebilangan bentuk campuran, yang masing-masing terapis berlaku secara individu. Jadi jika anda mahu mencari yang betul terapi dan ahli terapi yang tepat dari pelbagai ini, anda seharusnya dapat mengarahkan diri anda sekurang-kurangnya ke beberapa perkara penting.

Undang-undang sebagai sauh

Sejak 1 Januari 1999, Undang-undang Psikoterapi telah berkuat kuasa, yang melindungi tajuk "psikoterapi." Psikoterapi psikologi dengan demikian dapat memperoleh a kesihatan lesen insurans sekiranya mereka telah mendapat pengiktirafan negara sebagai psikoterapi perubatan atau psikologi. Pada dasarnya, tiga jenis psikoterapi dapat dibezakan:

 • Ahli psikoterapi perubatan
 • Ahli psikoterapi psikologi
 • Ahli psikoterapi lain

Psikoterapi perubatan dan psikologi masing-masing telah mempelajari perubatan dan psikologi, dan kemudian menyelesaikan beberapa tahun latihan dalam perkhidmatan, yang kemudian membawa kepada pengkhususan "psikoterapi". Di kalangan doktor perubatan, perbezaan juga dibuat antara psikoterapi dan psikiatri. A pakar psikiatri tidak semestinya mempunyai latihan psikoterapi, tetapi paling biasa dengan rawatan gangguan keperibadian dan psikosis yang teruk, yang sering dirawat dengan ubat-ubatan. Walau bagaimanapun, beberapa psikiatri juga mempunyai latihan psikoterapi dan menawarkan pesakit luar psikoterapi mereka sendiri atau membentuk amalan bersama dengan ahli psikoterapi. Latihan sebagai psikoterapis ditawarkan dan dijalankan oleh swasta terapi institusi dan masyarakat. Agar ahli terapi mendapatkan lesen untuk berlatih dan kesihatan kelulusan insurans, institusi latihan yang berkenaan mesti diluluskan oleh negeri.

Kelayakan sangat penting

Kumpulan ketiga dari psikoterapi pembekal terdiri daripada ahli psikologi dengan latihan psikoterapi lanjutan selain daripada itu untuk menjadi psikoterapi psikologi. Terdapat juga pengamal alternatif yang telah menjalani latihan psikoterapi. Tetapi juga kumpulan profesional lain seperti pedagog atau pekerja sosial dapat bekerja secara psikoterapi dengan latihan tambahan yang sesuai. Atas sebab ini, sangat penting untuk mengetahui mengenai latihan psikoterapi profesional dan khusus terapi masing-masing sebelum memulakan rawatan.

Prinsip etika

Ahli psikoterapi tertakluk kepada peraturan profesional dan etika tertentu. Mereka tertakluk pada kerahsiaan yang ketat dan mesti diperiksa oleh terapi oleh pengawasan, semacam kawalan kualiti dalaman dalam profesion. Pandangan dan martabat setiap orang yang mempercayai mereka mesti dihormati dan had dan nilai mereka dihormati. Terdapat juga apa yang disebut "syarat berpantang": ahli terapi tidak boleh dan tidak boleh melakukan hubungan peribadi dengan pesakit mereka untuk kepentingan mereka sendiri. Pendekatan ini menghalang kemajuan dan kejayaan terapi. Sekiranya terdapat keraguan, ahli terapi mesti menghentikan rawatan dan merujuk pelanggannya kepada ahli terapi lain.

Penyerapan kos

Psikoterapi, seperti rawatan kuratif di Jerman, adalah kesihatan faedah insurans. Pesakit boleh mengunjungi mana-mana psikoterapis pilihannya yang telah diluluskan oleh Persatuan Doktor Insurans Kesihatan Berkanun. Syarikat insurans kesihatan merangkumi kos tiga kaedah yang diluluskan oleh syarikat insurans kesihatan: psikoterapi psikoanalitik, psikoterapi berasaskan psikologi mendalam dan terapi tingkah laku. Bentuk terapi lain biasanya tidak dilindungi oleh insurans kesihatan. Kesedaran diri, pengembangan diri, terapi pasangan dan kaunseling perkahwinan tidak termasuk dalam katalog perkhidmatan yang disediakan oleh syarikat insurans kesihatan. Bantuan negara juga membayar balik kos rawatan psikoterapi oleh psikoterapi psikologi dan psikoterapis kanak-kanak dan belia. Peraturan yang berlaku sesuai dengan insurans kesihatan berkanun; beberapa butiran, seperti kuota setiap jam, harus ditanya mengenai satu persatu.

Perbezaan besar dalam insurans kesihatan swasta

Secara amnya, kebanyakan insurans kesihatan swasta syarikat juga menanggung kos perkhidmatan psikoterapi. Walau bagaimanapun, dalam tarif individu syarikat insurans masing-masing, terdapat banyak perbezaan, sehingga disarankan perbincangan terperinci dengan syarikat insurans sebelum menjalani terapi. Dalam keadaan tertentu, liputan kos juga boleh dilakukan melalui Akta Bantuan Sosial Persekutuan.

Sesi percubaan mungkin dan berguna

Mereka yang ingin memanfaatkan terapi memilih ahli terapi dan menggunakan jam pertama untuk saling mengenali. Dalam tempoh ini, ahli terapi menetapkan diagnosis dan membuat keputusan awal mengenai petunjuk dan prognosis untuk kemungkinan rawatan. Psikoterapi diberikan sebagai manfaat permohonan dari sesi keenam dan seterusnya, dalam kes psikoterapi psikoanalitik dari sesi kesepuluh dan seterusnya. Ini bermakna bahawa dana insurans kesihatan menanggung kos setelah meneliti keperluan rawatan.

Bagaimana keadaan saya?

Sama ada ahli terapi masing-masing adalah yang betul dan dengan prosedur yang mana dia mahu merawat pelanggannya, seseorang harus menjalani ujian awal bercakap dan sesi percubaan. Sesiapa yang pergi ke terapi mengharapkan bantuan dan sokongan. Akan tetapi, pada waktu yang sama, seseorang tidak boleh menyerahkan persepsi sendiri ketika memasuki latihan, tetapi harus memperhatikannya sendiri:

 • Adakah ahli terapi bersimpati dengan saya?
 • Adakah saya merasa selesa di sekelilingnya, di pejabat?
 • Adakah latihan ini mudah dicapai oleh saya?
 • Adakah jarak, masa, tempat letak kereta betul?
 • Apakah pengaturan hubungan yang ada?
 • Bolehkah saya menelefon di luar waktu pejabat?

Semasa perbualan dapat ditentukan:

 • Adakah dia mengambil masa untuk mendengar masalah saya? Adakah dia menjawab soalan saya secara terperinci?
 • Latihan apa yang dia ada? Di manakah fokus kerjanya?
 • Adakah dia mempunyai pengalaman dengan masalah saya?
 • Apa bentuk pekerjaan yang menanti saya, dan apa yang dia harapkan dari saya? Adakah dia memberi diri dan saya masa yang cukup untuk mengenali?
 • Berapa lama terapi itu dijangka berlanjutan?

Dalam beberapa jam pertama, anda harus memeriksa:

 • Bagaimana ahli terapi merawat saya?
 • Adakah saya merasa diterima atau ditekan olehnya?
 • Bagaimana dia bertindak balas terhadap ketidakselesaan?
 • Adakah saya berasa lebih baik selepas sesi?

Terlepas dari terapi psikoanalitik jangka panjang, yang dirancang untuk bertahan selama bertahun-tahun, rawatan psikoterapi - bergantung kepada keparahan gangguan dan pendekatan metodologi - biasanya berlangsung antara 20 dan 100 jam. Oleh itu, jika anda tidak merasa lebih baik selepas 10 - 20 sesi dan tidak ada perubahan positif yang dapat diramalkan, anda harus mempertimbangkan sama ada ahli terapi dan terapi itu betul.

Proses permohonan

Dari sesi keenam atau kesepuluh, kelulusan kos dari syarikat insurans kesihatan mesti diperoleh untuk tujuan penagihan. Pelanggan mesti mengemukakan permohonan rawatan. Permohonan itu kemudiannya dianonimkan dan ditambah dengan justifikasi profesional oleh ahli terapi. Seorang pakar dari syarikat insurans kesihatan masing-masing mengkaji permohonan tersebut. Laporan dari doktor keluarga juga diperlukan, yang mengesahkan penyebab fizikal penyakit ini. Jumlah sesi yang diluluskan bergantung pada prosedur terapi yang dicadangkan dalam setiap kes. Tempoh satu sesi biasanya 50 minit. Kesinambungan terapi mesti dibenarkan pada setiap peringkat rawatan. Sesiapa yang mempunyai pertanyaan mengenai ahli terapi dan psikoterapi akan menjumpai hubungan bukan sahaja dalam persatuan profesional psikoterapi tetapi juga di ruang psikoterapi negeri, yang bertanggungjawab untuk membangun dan mengekalkan standard profesional dan etika.