Psoriasis: Bagaimana ia dirawat

Bagaimanakah psoriasis boleh dirawat?

Psoriasis tidak boleh disembuhkan. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai cara untuk merawatnya. Pilihan rawatan bergantung, antara lain, pada tahap teruk psoriasis, di mana ia memanifestasikan dirinya, tetapi juga sama ada terdapat flare-up akut atau gejala tidak aktif.

Penjagaan asas untuk psoriasis

Penjagaan kulit yang optimum membentuk asas terapi psoriasis. Ia digunakan sepanjang - bukan hanya semasa flare-up. Mandian minyak pelembap, minyak mandi, salap berlemak atau krim yang kaya dengan lemak adalah sesuai. Mereka meningkatkan fungsi perlindungan badan sendiri pada kulit.

Salap dan krim yang mengandungi urea atau asid salisilik juga disyorkan. Mereka membantu kulit mengekalkan kelembapan.

Ubat luar untuk psoriasis

Dalam kes psoriasis ringan, doktor biasanya bergantung pada rawatan luaran (topikal) gejala. Ini melibatkan penggunaan bahan yang melambatkan pertumbuhan sel kulit yang berlebihan, iaitu pembentukan sisik, dan/atau mempunyai kesan anti-radang.

Ia digunakan dalam bentuk krim, gel, losyen dan syampu dan mengandungi bahan aktif seperti

 • Vitamin D3 (tacalcitol, calcitriol atau calcipotriol)
 • kortison
 • dithranol/cignolin
 • Derivatif vitamin A (tazarotene)

Apa yang membantu melawan psoriasis di kepala? Baca lebih lanjut mengenai gejala dan rawatan psoriasis pada kulit kepala di sini: Psoriasis – kulit kepala.

Tablet dan ubat sistemik lain untuk psoriasis

Untuk psoriasis sederhana hingga teruk, ubat-ubatan tersedia yang secara khusus melambatkan atau menghentikan proses keradangan dalam pelbagai cara. Mereka diambil atau diberikan melalui suntikan. Pendekatan rawatan ini dipanggil terapi sistemik.

 • Imunomodulator: Imunomodulator mengawal tindak balas berlebihan sistem imun. Ini termasuk acitretin, ciclosporin, ester asid fumarik dan methotrexate (MTX).
 • Perencat TNF-alpha: Tumor necrosis factor-α ialah bahan penghantar yang mempergiatkan proses keradangan. Antibodi tersuai memintas TNF-alpha dan dengan itu mengecilkan proses keradangan. Oleh itu, mereka dipanggil perencat TNF-alpha. Ini termasuk bahan aktif adalimumab, etanercept dan infliximab.
 • Antibodi interleukin: Interleukin-17 ialah bahan penghantar yang terlibat dalam tindak balas autoimun, seperti yang berlaku dalam psoriasis. Antibodi yang direka bentuk secara genetik memintasnya dan dengan itu menghalang tindak balas autoimun. Ini termasuk bahan aktif secukinomab dan ixekizumab.

Terapi cahaya dan mandian

Terapi foto untuk psoriasis melibatkan merawat kulit dengan cahaya. Selain cahaya matahari semula jadi (helio-therapy), lampu khas digunakan yang memancarkan sinaran cahaya dengan panjang gelombang 311 nanometer. Ini telah terbukti sangat berkesan dalam rawatan psoriasis.

 • Terapi Balneo-foto: Untuk meningkatkan kesan cahaya dalam rawatan psoriasis, doktor sering menggabungkannya dengan terapi mandi. Penyinaran hanya berlaku selepas mandi air masin.
 • Terapi PUVA: Krim yang mengandungi psoralen juga menyokong kesannya. Psoralen ialah bahan aktif yang terdapat dalam minyak pati sesetengah tumbuhan. Ia menjadikan kulit sensitif kepada cahaya UV. Gabungan ini dikenali sebagai terapi PUVA (P+UV-A).
 • Terapi laser: Terapi laser amat sesuai untuk fokus psoriasis yang lebih kecil, contohnya pada lutut atau siku. Cahaya laser difokuskan pada kawasan kulit yang terjejas. Pancaran cahaya yang disasarkan mencapai kawasan kulit yang berpenyakit tanpa membakar kulit yang sihat di sekelilingnya.
 • Terapi iklim: Kadangkala terapi iklim membantu dengan psoriasis. Semasa penginapan spa di Laut Mati, contohnya, matahari dan air yang sangat masin mempunyai kesan positif pada kulit.

Psikoterapi dan pendidikan pesakit

Masalahnya ialah psoriasis itu sendiri menyebabkan tekanan: semasa serangan, pesakit berasa tidak menarik dan tidak selesa pada kulit mereka. Ini menjejaskan mood mereka. Kegatalan yang berterusan juga menyebabkan tekanan.

Di atas semua, bagaimanapun, stigmatisasi dan penyisihan oleh sesama manusia adalah beban psikologi yang utama. Dalam kes sedemikian, sokongan psikoterapeutik menjadikannya lebih mudah untuk mengatasi penyakit ini. Ini benar terutamanya apabila kemurungan atau gangguan kecemasan berlaku.

Latihan pesakit juga merupakan sebahagian daripada rawatan psoriasis. Di sini, mereka yang terjejas menerima maklumat tentang penyakit itu serta nasihat praktikal tentang terapi, penjagaan kulit dan cara mengurangkan tekanan. Matlamatnya adalah untuk meningkatkan kualiti hidup pesakit.

Teknik relaksasi

Memandangkan tekanan mencetuskan atau memburukkan lagi serangan pada ramai orang, adalah berguna bagi penghidap psoriasis untuk mempelajari teknik relaksasi yang mengurangkan tekanan. Contohnya ialah

 • Latihan autogenik
 • Kelonggaran otot progresif menurut Jacobson
 • meditasi
 • Latihan ketenangan
 • Tai Chi
 • Qigong

Psoriasis: Apakah ubat rumah yang boleh digunakan?

Ramai pesakit psoriasis bergantung pada ubat rumah untuk mengurangkan gejala kulit mereka. Ada yang merawat kulit dengan minyak badam, minyak evening primrose dan minyak biji anggur atau mandi garam, sebagai contoh.

Pemulihan rumah mempunyai hadnya. Jika simptom berterusan dalam tempoh yang lebih lama, tidak bertambah baik atau bertambah teruk, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Homeopati

Ramai orang cuba mengawal psoriasis mereka dengan ubat homeopati. Sebagai contoh, mereka menggunakan globul berasaskan Hydrocotyle asiatica, Mahonia aquifolium dan sulfur.

Oleh kerana keberkesanan homeopati secara amnya masih belum dibuktikan secara saintifik, peluang kejayaan rawatan psoriasis homeopati adalah tidak jelas.