Jiwa: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Jiwa terletak di alam yang tidak kelihatan, tidak ketara. Ia adalah teras individu yang tidak material. Ini mempengaruhi apa yang dirasakan dan dibayangkan oleh orang itu. Ia adalah medan tenaga biomagnetik dan lebih unggul daripada badan material.

Apa itu jiwa?

Jiwa mengawal kehidupan mental dan batin manusia, mempengaruhi persepsi dan mengawal reaksinya. Jiwa mengawal kehidupan mental dan batin manusia, mempengaruhi persepsi dan mengawal reaksinya. Jiwa sekarang dianggap sebagai salah satu daripada empat bahagian yang membentuk bahagian bukan material individu manusia. Bahagian lain yang tidak ketara adalah semangat, jiwa dan kesedaran. Jiwa wujud hanya berkaitan dengan jasad, sedangkan jiwa wujud dalam semua agama dunia walaupun badan jasmani mati. Bagi banyak orang awam, jiwa dan jiwa adalah perkara yang sama, tetapi ini tidak benar. Jiwa adalah jumlah semua persepsi dan pemikiran manusia. Jiwa, sebaliknya, merangkum semua emosi manusia, sehingga mempunyai banyak persamaan dengan jiwa. Jiwa adalah sejenis media simpanan. Ia menyimpan kenangan atau memesongkannya untuk mengatasi kegelisahan. Psyche berbeza dalam setiap orang. Ini memberi kita gambaran realiti yang komprehensif, tetapi tambahan ia dengan maklumat dari masa lalu dan idea mengenai masa depan. Jiwa yang kompleks dapat memperlihatkan kenyataan dengan cara yang sangat canggih, tetapi juga dapat memperlihatkan gambaran yang sangat menyimpangnya.

Fungsi dan tugas

Walaupun badan makhluk hidup terbuat dari bahan organik, jiwa membentuk dimensi lain yang bergerak di luar bahan. Segala sesuatu yang tidak dapat dilihat oleh mata manusia berlaku di dunia psikik ini. Kehidupan dalaman menjalani kehidupan sendiri. Perubatan juga sukar menentukan jiwa. Mereka melihat jiwa sebagai jumlah beberapa komponen: terdiri daripada kesedaran dan kesadaran ego, perhatian, memori, pemikiran, persepsi, dorongan dan pengaruh yang formal dan berkaitan dengan kandungan. Kesedaran menentukan keperibadian kita dan juga boleh dimatikan dengan sengaja (narkosis). Fikiran membentuk kemampuan mental seseorang, iaitu akal, kemampuan berfikir, kemahiran berkomunikasi, dan kekuatan membuat keputusan. Contohnya, akal dapat mengesan penyelewengan realiti. Fikiran dan jiwa sentiasa bekerjasama. Jiwa membantu dalam pembentukan kesedaran. Kesedaran membolehkan perbezaan antara memori dan realiti dan membantu membetulkan imej yang terpesong. Oleh itu, jiwa mempunyai pengaruh yang besar terhadap fizikal dan mental kesihatan dan dapat menguatkan atau melemahkan sistem imun. Mental kesihatan adalah perasaan menyenangkan yang menyatakan kesejahteraan dan ditentukan oleh faktor persekitaran dan peribadi. Mereka yang sihat secara mental biasanya dapat memenuhi tuntutan yang ditanggung oleh mereka. Sekiranya realiti dirasakan dengan cara yang sangat menyimpang, jiwa sebahagiannya kehilangan fungsi asasnya dan kegelisahan tidak lagi dapat diproses dengan baik. Sekiranya jiwa sakit, penyimpangan gambar yang dirasakan sering dipergiatkan dan diperlukan terapi. Jiwa yang sihat 100% hampir mustahil dijumpai pada mana-mana manusia, tetapi biasanya dia tidak dikuasai oleh ketakutannya. Kestabilan mental mempunyai pengaruh terhadap bagaimana seseorang menghadapi nasib yang tidak betul. Hari ini kita mengetahui bahawa kestabilan mental sebahagian besarnya bersifat genetik. Terdapat "gen kebahagiaan" yang mengawal kestabilan mental. Orang yang dikurniakan sebilangan besar gen ini tetap seimbang walaupun kurang tekanan. Oleh itu, faktor keturunan menentukan asas mental asas di samping pengaruh persekitaran.

Penyakit dan penyakit

Orang yang tingkah lakunya tidak dapat dinilai dengan pantas diklasifikasikan sebagai sakit mental atau tidak stabil jika tindakan mereka tidak sesuai dengan apa yang "normal" secara sosial. Ketidakseimbangan sebenar jiwa menyatakan dirinya dengan pelbagai cara. Penyakit mental yang paling biasa adalah ketagihan dan gangguan kecemasan. Semua orang biasa dengan ketakutan dan kebimbangan, tetapi apabila mereka menjadi berlebihan, prestasi dan kesejahteraan terganggu. Maka kegelisahan sudah menjadi penyakit dengan sendirinya. Malah kanak-kanak boleh terjejas. Sudah tentu, tidak semua perasaan tidak selamat perlu ditangani secara perubatan, kerana kegelisahan mengatur fungsi kehidupan dan melindungi kita dari bahaya.Gangguan kecemasan berlaku dalam pelbagai bentuk. Terdapat serangan kecemasan jangka pendek, serangan panik, tetapi juga sindrom kegelisahan penuh. Kebimbangan kekal juga menyatakan membawa kepada disfungsi organik. Mereka yang terkena kemudian mengalami sesak nafas, tangan gemetar, gangguan tidur, mimpi buruk, keadaan lemah dan kehilangan lebih banyak semangat mereka untuk hidup. Kemurungan juga merupakan akibat kegelisahan yang kuat dan menampakkan diri dengan suasana hati yang rendah. Hari ini, beberapa rawatan psikoterapi tersedia untuk dirawat sakit mental, sering ditambah dengan ubat. Namun, walaupun diketahui bahawa jiwa menguasai tubuh, banyak doktor masih merawat penyakit mental berdasarkan gejala fizikal. Faktor pencetus yang terdapat dalam jiwa sering diberikan pemahaman yang terlalu sedikit. Walaupun gen mempengaruhi kestabilan mental, mereka tidak bertanggungjawab sepenuhnya terhadapnya. Hanya dalam interaksi sosial orang dapat mengetahui betapa tahannya mereka sebenarnya. Mereka yang mempunyai keluarga dan rakan yang menyokong tetap lebih tenang dalam keadaan tertekan. Untuk merasa sihat di badan anda, anda memerlukan banyak pengaruh. Sebagai contoh, jiwa menyukai kehijauan alam, yang merupakan faktor pelindung mental kesihatan. Alam mengilhami jiwa, menjadikan seseorang tenang dan melindungi dari kegelisahan dan kemurungan.