Psikiatri: Rawatan, Kesan & Risiko

Dalam masyarakat moden, tidak jarang faktor luaran menyumbang kepada perubahan keperibadian seseorang yang ketara. Sejauh perubahan keperibadian seseorang disertai dengan ancaman yang berpotensi terhadap kesejahteraan diri sendiri atau kesejahteraan orang lain, rawatan yang luas di wad psikiatri tidak dapat dielakkan.

Apa itu psikiatri?

Psikiatri merawat semua gangguan yang mempengaruhi jiwa dan fikiran. Oleh doktor terkemuka, psikiatri dianggap sebagai cabang perubatan moden. Dalam psikiatri semua gangguan dirawat, yang mempengaruhi jiwa dan roh. Walau bagaimanapun, dalam konteks rawatan, tidak relevan sama ada gangguan tersebut didasari sakit mental atau penyakit fizikal yang mendasari. Di wad psikiatri, bagaimanapun, bukan hanya aspek terapi diberi perhatian yang sangat tinggi. Oleh itu, dalam psikiatri moden, antara lain, langkah-langkah pencegahan juga ditangani.

Rawatan dan terapi

Sekiranya simptomologi klinikal berlaku, mereka yang terjejas harus selalu pergi ke wad psikiatri. Doktor yang bekerja di wad psikiatri pakar dalam rawatan pelbagai penyakit. Antara lain, neurosis dan mental tekanan reaksi dirawat di wad psikiatri. Ini merangkumi kemungkinan percubaan bunuh diri dan juga pengalaman trauma. Di samping itu, rawatan yang boleh dipercayai terhadap otak-digunakan kemurungan hanya boleh ditangani di klinik psikiatri. Gangguan yang telah disebutkan tidak jarang disertai oleh gejala klinikal. Dalam kebanyakan kes, pesakit yang terkena mengalami kegelisahan yang tidak berasas atau gangguan persepsi. Atas sebab ini, rawatan simptomologi yang ada selalu di latar depan. Di wad psikiatri moden, psikosis atau ketagihan juga dapat dirawat dengan pasti. Oleh itu, tinggal di klinik psikiatri sangat disarankan terutamanya bagi orang yang mengalami pemikiran obsesif. Gangguan yang berkaitan dengan seksualiti seseorang juga dapat dirawat di wad psikiatri moden. Di klinik psikiatri moden, penyakit juga dirawat yang pada pandangan pertama diklasifikasikan sebagai tidak berbahaya dan tidak menimbulkan bahaya bagi kesejahteraan diri sendiri atau kesejahteraan orang lain. Sebagai hasil dari kemajuan perubatan, malah demensia pesakit boleh dirawat dengan pasti di wad psikiatri.

Kaedah diagnosis dan pemeriksaan

Agar paling disasarkan terapi mungkin untuk dimulakan di wad psikiatri, pengembangan diagnosis yang bermakna sangat penting. Sebagai sebahagian daripada hubungan awal, mereka yang terkena dampak biasanya disoal siasat. Ini adalah satu-satunya cara untuk membuat kesimpulan awal mengenai kemungkinan penyakit yang mendasari dari gejala yang ada. Bukan perkara biasa untuk topik-topik intim dibahas semasa wawancara. Walau bagaimanapun, pandangan tentang kawasan intim orang yang terkena biasanya tidak selalu diperlukan. Selepas temu ramah, pelbagai kaedah peperiksaan dapat digunakan. Antara lain, soal selidik khas menjadi semakin popular. Soal selidik mengambil sejarah sebelumnya mengenai orang yang terjejas. Di samping itu, keadaan mental semasa wawancara dapat dirakam secara relatif. Sekiranya, setelah wawancara, ada kecurigaan awal mengenai demensia, pelbagai ujian dapat dilakukan berkaitan dengan prestasi mereka yang terjejas. Dalam ujian ini, mereka yang terkena harus menunjukkan bukan sahaja kemampuan mereka untuk berkonsentrasi, tetapi di atas semua kemampuan mereka untuk mengingat. Dalam diagnostik klinikal, tidak jarang digunakan pelbagai ujian keperibadian. Berbeza dengan ujian prestasi, ujian keperibadian bertujuan untuk menangani aspek emosi orang yang terkena. Setelah kaedah pemeriksaan yang telah disebutkan, prosedur pencitraan dapat digunakan. Sebagai contoh, otak tumor hanya dapat dikesan dengan tomografi komputer. Ketumbuhan di kawasan otak dianggap oleh pakar perubatan terkemuka sebagai salah satu penyebab perubahan yang paling kerap berkaitan dengan keperibadian seseorang. Sekiranya rawatan tetap di klinik psikiatri tidak dapat dielakkan, pemeriksaan lebih lanjut selalu dimulakan. Ini termasuk, antara lain, penyediaan darah hitung serta penyediaan bentuk gelombang otak yang bermakna.