Psikoanalisis: Definisi, sebab, proses

Gambaran ringkas

  • Penerangan: Kaedah psikologi mendalam untuk rawatan masalah mental, berdasarkan konsep psikologi Siegmund Freud
  • Permohonan: Penyakit mental, pemprosesan pengalaman tekanan, menyelesaikan konflik mental, perkembangan selanjutnya keperibadian
  • Prosedur: Dialog antara ahli terapi dan pesakit, refleksi analitikal tentang perjalanan hidup
  • Risiko: Pengalaman yang panjang dan intensif buruh, sangat menyakitkan juga diproses, yang mesti diserap oleh ahli terapi, banyak inisiatif peribadi diperlukan

Apa itu psikoanalisis?

Psikoanalisis adalah kaedah psikoterapi untuk rawatan masalah dan gangguan mental. Ia juga digunakan untuk meneroka dan mengembangkan keperibadian sendiri.

Psikoanalisis dianggap sebagai bentuk asal rawatan psikoterapi. Sejak perkembangannya pada akhir abad ke-19, ia telah dikembangkan lagi berkali-kali. Hari ini ia tergolong dalam kaedah psikologi mendalam bersama-sama dengan bentuk terapi lain.

Konflik yang berlarutan sejak kecil

Psikoanalisis boleh dikesan kembali kepada pakar neurologi Vienna Sigmund Freud. Freud beranggapan bahawa masalah mental timbul daripada konflik tidak sedarkan diri yang kembali ke zaman kanak-kanak. Menurut Freud, gejala penyakit mental adalah ungkapan kenangan yang ditindas dan menyakitkan.

Pemahaman tentang penyakit dan rawatan ini adalah salah satu elemen penting dalam psikoanalisis. Berbeza dengan terapi tingkah laku, yang pendekatannya berdasarkan pengalaman di sini dan sekarang, tumpuan psikoanalisis lebih kepada membongkar konflik.

Prinsip asas psikoanalisis

Asas teknik psikoanalisis sentiasa perbualan antara ahli terapi dan pesakit. Pesakit merenung jalan hidupnya dan dengan itu boleh mengenal pasti konflik tidak sedarkan diri dari masa lalu. Konflik dalaman yang tidak disedari oleh seseorang boleh menyebabkan penderitaan psikologi.

Jika keperluan kanak-kanak - sebagai contoh, untuk keselamatan - tidak cukup dipenuhi oleh ibu bapa, kanak-kanak itu menderita. Dengan menindas keperluan dan belajar untuk mengatasi tanpa keselamatan yang diingini, ia boleh mengurangkan penderitaan.

Walau bagaimanapun, konflik tidak sedarkan diri ini boleh menyebabkan masalah di kemudian hari, contohnya, apabila orang itu tidak dapat menerima keakraban dan keselamatan walaupun dalam perkongsian. Keperluan masih ada, tetapi ketakutan akan penolakan mungkin menghalang. Akibatnya, gejala psikologi boleh berlaku yang menyatakan kesakitan emosi.

Psikoanalisis boleh berlaku dalam persekitaran individu, tetapi juga dalam kumpulan sebagai analisis kumpulan.

Psikoanalisis telah berkembang secara berterusan sejak Freud. Bukan sahaja konsep baru telah ditambah, tetapi konsep rawatan untuk gambar klinikal tertentu telah muncul yang melangkaui idea Freud.

Sigmund Freud dan psikoanalisis

Untuk lebih memahami psikoanalisis, beberapa pengetahuan tentang teori Freud adalah penting. Mereka membentuk asas penting psikoanalisis. Berikut adalah pilihan teori penting.

Model struktur jiwa: id, ego, dan superego.

Freud menstrukturkan jiwa kepada tiga bahagian.

id

Freud merujuk kepada bahagian tidak sedarkan diri, yang merangkumi keperluan dan pemacu, sebagai "id." Id itu wujud sejak lahir dan menuntut kepuasan segera. Bayi yang lapar serta-merta mula menangis jika kelaparan tidak puas. Sebahagian daripada personaliti ditentukan oleh "id." Id berfungsi mengikut prinsip keseronokan dan tidak berminat dengan norma sosial.

Superego

"superego" mewakili rakan sejawatan kepada id. Sebagai autoriti moral, superego mewakili nilai-nilai masyarakat. Selalunya juga perkara perintah atau larangan yang diwarisi oleh seseorang daripada ibu bapanya. Norma-norma superego adalah sebahagiannya sedar dan sebahagiannya tidak sedarkan diri.

Di antara id dan superego berdiri "I" sebagai pengantara. Ego terbentuk semasa kanak-kanak. Ia mengandungi kesedaran tentang diri dan realiti. Ego menjadi pengantara antara dorongan libidinal id dan tuntutan moral superego.

Freud mengandaikan bahawa masalah mental berpunca daripada konflik awal antara bahagian-bahagian yang berlainan dalam jiwa ini. Matlamatnya adalah untuk pesakit membiasakan diri dengan bahagian yang berbeza dan seterusnya dapat bertanggungjawab ke atas hidupnya sendiri.

Model topografi

Freud membezakan antara tidak sedar, prasedar dan sedar.

  • Tidak sedarkan diri selalunya termasuk kenangan yang tidak menyenangkan atau keinginan bahawa orang itu tidak mahu membenarkan dirinya.
  • Prasedar adalah kenangan yang boleh disedari oleh seseorang jika mereka memberi perhatian kepadanya.
  • Sedar adalah pemikiran yang sedang disedari dan diproses oleh seseorang.

Dalam terapi psikoanalisis, bahagian kesedaran ini memainkan peranan penting. Dalam situasi yang mengancam atau menyakitkan, adalah penting untuk terus hidup untuk tidak merasakan perasaan atau fikiran secara sedar. Mekanisme pertahanan yang penting ialah penindasan. Perasaan atau desakan yang tidak menyenangkan boleh dihalang untuk melindungi kita.

Psikoanalisis untuk pembangunan sahsiah

Mengikut garis panduan psikoterapi, psikoanalisis klasik tidak dianggap sebagai satu bentuk terapi, sebaliknya latihan lanjut keperibadian. Ini kerana psikoanalisis tidak mempunyai matlamat rawatan yang jelas untuk dicapai. Penganalisis dan pesakit meneroka sejarah hidup pesakit. Dalam sesi, tema yang didedahkan diusahakan.

Perkembangan psikoanalisis selanjutnya

Pelbagai kaedah telah kemudiannya berkembang daripada psikoanalisis, termasuk psikoterapi analitik dan psikoterapi berasaskan psikologi mendalam.

Bilakah seseorang melakukan psikoanalisis?

Psikoanalisis boleh membantu orang mengenali dan memahami motif tidak sedar dan corak tingkah laku mereka. Apabila situasi kehidupan semasa menyebabkan penderitaan dan gejala psikologi, melihat di belakang tabir boleh membantu.

Motivasi dan kesanggupan pesakit adalah penting untuk kejayaan psikoterapi. Pakar psikoterapi tidak memberi nasihat atau arahan konkrit. Pesakit dicabar untuk muhasabah diri.

Apakah yang dilakukan semasa psikoanalisis?

Dalam suasana klasik psikoanalisis, pesakit berbaring di atas sofa dan ahli terapi duduk di belakang sofa supaya pesakit tidak dapat melihatnya. Kedudukan ini menunjukkan bahawa ahli terapi mengambil peranan yang agak terpelihara, yang bertujuan untuk membantu pesakit bercakap tanpa halangan. Pesakit tidak dipengaruhi oleh ekspresi muka ahli terapi dan harus menumpukan perhatian pada proses dalamannya tanpa gangguan.

Dalam psikoanalisis moden, ahli terapi mengambil peranan yang lebih aktif. Hubungan antara pesakit dan ahli terapi adalah alat psikoanalisis yang penting. Dalam hubungan, ahli terapi boleh mengenali corak hubungan pesakit. Dengan cara ini, hubungan dengan di sini dan sekarang dan masalah semasa juga diwujudkan dalam prosedur psikoanalisis.

pergaulan bebas

Teknik utama dalam psikoanalisis ialah pergaulan bebas. Ahli terapi meminta pesakit untuk mengatakan semua yang terlintas di fikirannya. Ahli terapi kemudian mencadangkan kandungan tidak sedarkan diri di sebalik persatuan. Ujian psikoanalisis terkenal yang direka untuk merangsang persatuan adalah apa yang dipanggil ujian Rorschach. Ahli terapi menunjukkan corak tinta dakwat pesakit. Bergantung pada apa yang pesakit kenali dalam corak, ahli terapi membuat kenyataan tentang personaliti pesakit.

Pemindahan

Jika hasrat ini tidak dipenuhi, dia cuba mendapatkan kasih sayang ini daripada orang lain, dalam kes daripada ahli terapi. Ahli terapi mesti mengenali pemindahan ini dan menyampaikannya kepada pesakit. Ini juga merupakan kaedah untuk mendedahkan konflik tidak sedarkan diri.

Psikoanalisis sangat mementingkan individu tersebut. Penganalisis juga terlibat dalam proses sebagai individu. Namun begitu, dia tidak boleh kehilangan pandangan objektif dan mesti mampu menangani perasaan pesakit yang sering kompleks yang timbul.

Bagi ahli terapi juga mempunyai bahagian tidak sedarkan diri dalam dirinya. Oleh itu, ia boleh berlaku bahawa ahli terapi berkembang, sebagai contoh, tidak suka atau juga kasih sayang untuk pesakit semasa proses terapi. Dalam psikoanalisis, fenomena ini dipanggil pemindahan balas. Refleksi diri yang baik dari ahli terapi adalah perlu untuk mengenali proses tersebut. Atas sebab ini, sebelum dibenarkan mengamalkan profesionnya, ahli terapi mesti menjalani psikoanalisis sendiri.

Tempoh psikoanalisis

Apakah risiko psikoanalisis?

Psikoanalisis berbeza daripada psikoterapi lain terutamanya kerana ia mengambil masa yang lama. Individu yang merasa sukar untuk melibatkan diri dalam proses jangka panjang mungkin menjadi kecewa dan berhenti daripada psikoterapi lebih awal. Bentuk terapi ini juga memerlukan kesediaan tertentu untuk melihat sejarah hidup seseorang dan merenung. Penyelesaian dan nasihat pantas bukanlah sebahagian daripada psikoanalisis, tetapi ia membenarkan pemahaman yang lebih mendalam tentang diri sendiri.

Psikoanalisis: Kritikan

Psikoanalisis klasik adalah berdasarkan teori Freud. Teori-teori ini kadangkala dipersoalkan dengan kuat pada masa kini. Terdapat kritikan terhadap teori Freud terutamanya kerana ia tidak boleh diuji secara saintifik. Sebagai contoh, penegasan bahawa terdapat id, ego dan superego tidak boleh dibuktikan mahupun disangkal.

Kedua, idea Freud dipengaruhi oleh semangat zaman. Pada zamannya, subjek seksualiti sangat dilarang. Dengan teori pemanduannya, dia melanggar pantang larang ini dan menghargai seksualiti sebagai pemacu yang menentukan dalam hidup. Teori Freud sangat dikritik kerana penekanan yang kuat terhadap keperluan seksual, yang menurut Freud sudah mempengaruhi tindakan pada zaman kanak-kanak.

Walau bagaimanapun, psikoanalisis klasik menurut Freud hampir tidak dilakukan pada masa kini. Psikoanalisis telah berkembang dan menyesuaikan kaedah dan tekniknya. Selepas psikoanalisis dikritik untuk masa yang lama, kajian kini menunjukkan bahawa bentuk terapi ini mencapai kesan yang baik dalam jangka masa panjang.

Apakah yang perlu saya ingat selepas sesi psikoanalisis?

Sesi psikoanalisis selalunya sangat menuntut emosi untuk pesakit. Sebagai contoh, kenangan pahit dari masa lalu mungkin muncul. Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk tidak membuang diri ke dalam tekanan kehidupan seharian serta-merta selepas itu, tetapi mengambil masa untuk pemprosesan.

Jika kebimbangan timbul menjelang akhir psikoanalisis, ini harus dimaklumkan kepada ahli terapi. Memandangkan terapi analitik berterusan untuk jangka masa yang panjang, ramai pesakit berasa keseorangan pada penghujung psikoanalisis dan merindui ahli terapi mereka.

Selalunya terdapat juga ketakutan untuk berulang. Kebimbangan dan keraguan diri ini mesti dibincangkan dalam masa yang baik. Mungkin dinasihatkan untuk menghentikan psikoanalisis secara beransur-ansur dan mengadakan sesi pada selang masa yang semakin lama.