Kekurangan Psikologi: Punca, Gejala & Rawatan

Kekurangan psikologi merujuk kepada kurangnya perhatian emosi antara orang yang dekat antara satu sama lain. Terutama kanak-kanak pada tahun-tahun pertama kehidupan menderita kemiskinan perasaan ini terutama oleh ibu bapa mereka. Gangguan perkembangan psikologi seperti itu mempunyai kesan yang lebih kurang pada kemampuan mereka kemudian untuk menjalin hubungan dengan pasangan hidup dan juga untuk menjalin persahabatan.

Apakah kekurangan psikologi?

Dengan kekurangan psikologi, kanak-kanak dan remaja yang terjejas mengembangkan kemampuan untuk mengisi peranan sosial peribadi hanya dengan kesukaran dan kelewatan. Mereka biasanya tidak mempunyai prasyarat penting untuk menjalin hubungan yang lebih mendalam dan ikhlas dengan rakan sebaya. Juga jelas jelas adalah prasyarat negatif untuk penerimaan setiap hari terhadap rangsangan dan juga bertujuan pembelajaran. Selalunya orang-orang muda ini menunjukkan kesukaran dalam perkembangan bahasa mereka, dan juga dalam membaca dan menulis. Penyebab gangguan mental seperti ini pada dasarnya dapat ditelusuri kembali ke kegagalan dalam membesarkan. Hubungan emosi yang terganggu antara ayah atau ibu dan anak mereka sendiri sering timbul dari keadaan kemurungan pihak ibu bapa. Kadang-kadang tempoh pengasingan dan pengasingan anak, misalnya kerana perpisahan, juga memainkan peranan. Tinggal lebih lama di rumah sakit atau rumah anak-anak juga memainkan peranan penting di sini, di mana hubungan biasa dengan ibu bapa atau saudara terdekat terputus.

Punca

Istilah kekurangan psikologi kembali kepada psikologi Czech dan psikologi kanak-kanak Zdenek Matejcek (1922-2004). Dia mendefinisikan gangguan itu sebagai kekurangan psikologi kanak-kanak yang sedang berkembang dan tidak mempunyai keterikatan emosi. Kekurangan fizikal (pemakanan yang tidak mencukupi), kekurangan deria (kekurangan rangsangan deria), kekurangan linguistik (rangsangan terhad), dan kekurangan sosial (pengasingan) harus dibezakan daripadanya. Di seberang papan, ada bercakap kekurangan pendidikan, kekurangan pendidikan yang serius. Semakin awal rawatan kekurangan psikologi bermula, semakin baik peluang untuk menghindari sepenuhnya, atau menyembuhkan, banyak akibatnya. Terapi adalah proses yang sangat panjang kerana ia adalah gangguan psikologi yang sangat kompleks. Rawatan juga akan berjaya sekiranya ibu bapa, psikologi kanak-kanak dan remaja, pendidik, pekerja sosial, dan mungkin pakar neurologi bekerjasama.

Gejala, keluhan, dan tanda

Kerana keperluan emosi anak yang terjejas tidak dapat dipenuhi, terapi oleh itu juga harus terlebih dahulu menangani pengalaman emosi sebelumnya. Anak memerlukan petunjuk baru atau pertama untuk hubungan yang lebih kaya dan lebih dipercayai dengan orang lain. Yang pertama dan paling utama, ahli terapi itu sendiri adalah orang yang dapat membina asas kepercayaan dengan anak. Begitu juga, dalam banyak kes, memindahkan anak ke keluarga angkat yang utuh dan sesuai mungkin dipertimbangkan.

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Menurut beberapa ahli psikologi, peluang terbaik untuk kemunduran psikologi sepenuhnya bermula dari memulakan rawatan sebelum usia lapan tahun. Pada tahun-tahun persekolahan kemudian, hanya terdapat titik permulaan yang baik untuk ini, tetapi faktor negatif yang semakin meningkat juga mempengaruhi kejayaan terapi. Peluang pemulihan pada masa dewasa lebih rendah, terutamanya kerana anak-anak kemudiannya menghadapi bahaya psikologi yang berulang. Pendidikan ibu bapa mengenai prasyarat hidup bersama yang berharga dengan anak kandung mereka serta corak tingkah laku mereka sendiri dalam membesarkan tidak dapat dipisahkan dengan terapi yang berjaya. Zdenek Matejcek, misalnya, bermula dari keyakinan bahawa pendidikan ini di kalangan generasi ibu bapa adalah langkah pencegahan untuk berkesan mengatasi kekurangan psikologi generasi anak-anak masa depan.

Komplikasi

Biasanya, penyakit ini membawa kepada pelbagai aduan psikologi pada individu yang terkena. Terutama di zaman kanak-kanak, ia boleh membawa kepada gejala yang teruk pada masa dewasa, sehingga membuat dan menjaga hubungan sosial mungkin tidak dapat dilakukan. Dalam banyak kes, ini juga menyebabkan aduan psikologi atau teruk kemurungan, yang boleh memberi kesan yang sangat negatif terhadap kualiti hidup orang yang terjejas. Sebagai peraturan, mereka yang terjejas pada dasarnya tidak mempercayai orang lain dan tidak dapat membentuk ikatan yang tegas. Selanjutnya, gangguan mental ini juga boleh memberi kesan negatif terhadap hubungan dengan pasangan. Oleh itu, penyakit ini juga boleh membawa kepada pelbagai fobia atau gangguan mental yang lain. Atas sebab ini, kursus umum tidak dapat diberikan. Rawatan biasanya tidak membawa untuk komplikasi lebih lanjut. Sekiranya rawatan dimulakan di zaman kanak-kanak, prospek penyembuhan lengkap pada masa dewasa meningkat. Walau bagaimanapun, rawatannya tidak berjaya dalam setiap kes. Atas sebab ini, perhatian terhadap kedekatan fizikal dalam pendidikan oleh ibu bapa sangat penting.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Orang dewasa dan kanak-kanak yang menunjukkan rasa kesejahteraan yang lebih rendah selama beberapa minggu atau bulan, atau yang menunjukkan masalah memproses pengalaman mereka kerana peristiwa yang ditakdirkan, harus dinilai oleh doktor atau ahli terapi. Sekiranya terdapat tingkah laku penarikan yang kuat, perasaan sakit umum, apatis, apatis atau penurunan daya tahan, penyelidikan penyebabnya ditunjukkan. Sekiranya berlinang air mata, pucat kulit, kelemahan dalaman, keletihan atau gangguan tidur, lawatan ke doktor harus dibuat. Penurunan berat badan dan ketidakteraturan saluran penghadaman juga harus diperjelaskan. Sekiranya ia adalah fenomena sementara kerana tekanan atau cabaran hidup, dalam banyak kes tidak diperlukan perundingan perubatan. Walau bagaimanapun, jika terdapat kekhasan tingkah laku dalam jangka masa yang panjang, orang yang terlibat memerlukan pertolongan. Kehilangan motivasi yang berterusan, kekurangan semangat untuk hidup atau kesedihan boleh menyebabkan gangguan mental yang teruk. Oleh itu, seorang ahli terapi harus berunding sekiranya tidak meningkatkan kehidupan langkah-langkah berkesan dalam kehidupan seharian dan orang yang terlibat tidak berjaya membawa perubahan pada dirinya sendiri. Sekiranya orang itu tidak lagi dapat memenuhi tuntutan yang biasa, jika dia menjadi tidak berminat, atau jika semua peristiwa kehidupan dilihat secara terang-terangan negatif, maka perlu ada tindakan. Sekiranya insentif atau cadangan biasa untuk membina saat-saat bahagia dan menegaskan hidup tidak berlaku, pemeriksaan kawalan harus dimulakan.

Rawatan dan terapi

Kepentingan asas ini dapat dilihat pada tingkah laku lampiran yang sukar bagi pesakit yang mengalami kekurangan psikologi. Mereka mungkin menderita pada masa dewasa dari keadaan kebergantungan yang menindas pada orang tertentu, biasanya orang tua. Pada masa yang sama, mereka mungkin diserang oleh rasa takut hubungan yang hampir panik, yang asasnya adalah kekurangan perasaan yang diperoleh. Sehubungan dengan ini, biasanya ada juga tuntutan yang berlebihan untuk harta benda, ungkapan cinta, gaya hidup umum. Orang-orang ini dapat mengatasi kemunduran, kerugian dan kerugian dengan sangat teruk. Dalam perkembangan profesional mereka, mereka sering bersabar, dan menjauhkan diri dari tanggungjawab. Sebaliknya, mereka ingin mengimbangi kekurangan kasih sayang emosi dan sikap sosial dan sosial mereka dengan memakan barang-barang material dengan ketara.

pencegahan

Mengingat akibatnya, menjadi jelas betapa pentingnya kehidupan keluarga yang seimbang dan amanah, bahkan dan terutama dalam masyarakat pengguna moden. Untuk memenuhi keperluan hidup asas kanak-kanak dari segi fizikal, emosi, intelektual dan moral, setiap anggota keluarga mempunyai peranan yang istimewa dan pelbagai aspek dalam hubungannya dengan yang lain. Pada mulanya, ibu masih menjadi pengasuh yang menentukan, tetapi kemudian ayah dan adik beradik menjadi lebih penting. Kemudian, persekitaran sosial keluarga dan kedudukannya dalam masyarakat mempunyai kesan formatif terhadap perkembangan anak. Ini mesti dipupuk dan dikembangkan. Pada dasarnya, setiap anak yang lebih muda yang tidak mempunyai pengasuh dalam keluarga, atau kehilangannya tanpa pengganti, berisiko mengalami kekurangan psikologi. Semakin muda, semakin besar ancaman ini. Tetapi tidak semestinya seorang ibu tidak dapat diganti oleh ahli keluarga yang lain, jika yang terakhir dapat mengisi perhatian penuh kasih sayang kepada si anak. Dengan cara ini, anak-anak dari keluarga tanpa bapa atau tanpa ibu juga dapat berkembang dengan gembira dan sihat.

Penjagaan selepas itu

Kekurangan psikologi pada fasa awal kehidupan, seperti kurangnya keterikatan awal pada satu atau lebih tokoh lampiran, tidak dapat dipulihkan dalam pengertian yang ketat dan menimbulkan cabaran tertentu untuk seumur hidup. Selepas terapi yang berjaya, yang pada masa yang sama mewakili pengalaman hubungan positif, juga penting bagi orang yang terjejas untuk mengekalkan hubungan yang stabil dan jangka panjang dengan orang lain. "Jejak" kekurangan psikologi tidak dapat dihapuskan sepenuhnya walaupun pada tahap fisiologi. Namun, ada kemungkinan gaya lampiran yang tidak selamat (kebanyakan menghindari) yang diciptakan oleh kekurangan akan berubah dari masa ke masa dan lampiran yang selamat akan menjadi mungkin. Walau bagaimanapun, ini hanya mungkin berlaku sekiranya hubungan yang saling kekal dan amanah berkembang - dalam hal anak-anak, ini boleh menjadi keluarga angkat, misalnya. Walaupun selepas terapi berjaya, corak aduan yang berkaitan dengan pengalaman kekurangan psikologi dapat muncul kembali dalam biografi. Ini boleh berlaku apabila kenangan dikemas kini lagi oleh pengaruh luaran, misalnya apabila orang yang terkena menjadi ibu bapa sendiri. Bergantung pada ketahanan diri, gangguan sekunder seperti kemurungan or gangguan kecemasan mungkin juga berlaku. Dalam kes seperti itu dan yang disebutkan di atas, rawatan psikoterapi yang diperbaharui mungkin berguna.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Orang yang menderita kekurangan kepuasan terhadap keperluan mereka sendiri boleh mendapatkan pertolongan dan sokongan diri melalui penyertaan di terapi tingkah laku. Di sana, mereka belajar bagaimana melihat dan memenuhi keperluan mereka sendiri dengan cara terstruktur yang disesuaikan dengan spesifikasi masing-masing. Di samping itu, mereka belajar membina ikatan emosi. Hubungan dengan sesama manusia harus didorong secara sedar dalam kehidupan seharian, walaupun tanpa ahli terapi. Kerjasama dalam perubahan sangat penting untuk peningkatan kesejahteraan. Penggunaan aktiviti riadah di kawasan berhampiran dapat membantu mengenali orang dan seterusnya membina ikatan. Pertukaran kenalan, portal media sosial atau forum lain di Internet juga merupakan kaedah untuk memperluas kalangan kenalan seseorang. Kenalan dapat dijaga melalui sembang atau pertukaran mesej suara dengan orang lain. Pada masa yang sama, hubungan emosi dapat dijalin. Di samping itu, setiap hari dapat diusahakan, misalnya, dengan membuat senarai keperluan. Senarai itu mesti mengandungi item yang mudah dan juga mencabar. Kemudian orang itu dapat memeriksa secara objektif mana keperluan yang dapat dipenuhi secara realistik pada siang hari. Sekiranya ini berhasil, fokus perhatian harus secara sadar diarahkan sejenak ke proses dari persepsi tentang keperluan hingga pemenuhannya.