Terapi psikoterapi ADS

Sindrom Defisit Perhatian, Sindrom Psychoorganic (POS), ADD, Perhatian - Defisit - Gangguan, minimum otak sindrom, Kelainan Tingkah Laku dengan Gangguan Perhatian dan Konsentrasi, Gangguan Defisit Perhatian, ADD, Gangguan Defisit Perhatian, Pemimpi, "Hans-guck-in-the-Air", Pemimpi. Sindrom Defisit Perhatian, Fidgety Philip Syndrome Fidgety Philip, Psychoorganic Syndrome (POS), Hyperkinetic Syndrome (HKS), ADHD Fidgety Phil, ADHD. Kanak-kanak yang menderita salah satu daripada tiga bentuk sindrom defisit perhatian - sindrom defisit perhatian tanpa hiperaktif (ADHD), tetapi dengan kemampuan yang sangat terhad untuk berkonsentrasi dan hipoaaktif, sindrom defisit perhatian dengan hiperaktif (ADHD), atau jenis campuran kedua-dua varian, semuanya mempunyai kebolehubahan, kadang-kadang di bawah kemampuan rata-rata untuk berkonsentrasi dan memberi perhatian.

Di samping itu, kekurangan perhatian sering menyebabkan lebih jauh pembelajaran masalah. Salah satu contohnya ialah kelemahan membaca, ejaan dan / atau aritmetik. Masalah-masalah ini juga boleh berlaku ketika anak sangat berbakat.

Selepas diagnosis, simptomologi utama tidak berubah. Ini bermaksud bahawa seseorang tidak boleh bergantung pada diagnosis, sebaliknya hal yang sebaliknya berlaku. Adalah perlu untuk menyesuaikan diri dengan masalah dengan terapi multi-lapisan (= terapi multimodal) untuk mencari cara terbaik untuk menangani gambaran klinikal.

Atas sebab ini, rancangan terapi individu harus disusun semudah mungkin setelah diagnosis, yang secara khusus menyesuaikan berbagai bentuk terapi dengan gejala individu. Pada prinsipnya, pembezaan dibuat antara: di mana konsep terapi alternatif, seperti pelbagai bentuk diet, langkah terapi pemakanan, atau bahkan neurofeedback (EEG - Biofeedback) juga dapat digunakan. Batu asas penting ini juga termasuk promosi ADS - anak di kawasan domestik.

Ini sangat penting, kerana setiap terapi mencapai hadnya ketika bahagian-bahagian asuhan "tidak mengikuti". Pendidikan secara amnya harus dipertimbangkan secara holistik dan semakin dekat semua pihak yang terlibat dalam pendidikan bekerjasama, semakin berjaya. Kita semua tahu masalahnya apabila ibu bapa melarang sesuatu sementara ibu bapa yang lain membenarkannya…

Modul terapi mana yang digunakan dalam setiap kes berbeza dari kanak-kanak ke kanak-kanak dan oleh itu berbeza dari kanak-kanak ke kanak-kanak dan memerlukan analisis tepat mengenai gejala. Tidak perlu selalu menggunakan semua kawasan terapi. Sila hubungi doktor yang merawat anda, yang akan dapat memberi anda maklumat yang lebih terperinci mengenai kesesuaian individu.

Senarai itu tidak mendakwa lengkap. - terapi ubat

 • Bentuk rawatan psikoterapi
 • Bentuk terapi pendidikan kuratif

Bentuk rawatan psikoterapi bertujuan untuk merawat jiwa dan merangkumi pelbagai langkah dan kaedah yang berupaya merawat gangguan tingkah laku psikologi dan emosi dengan bantuan bentuk terapi psikologi klasik. Pendekatan ini bertujuan untuk mengurangkan penderitaan pesakit ADD dan penderitaan persekitaran.

Berhubung dengan ADHD, ini adalah, sebagai contoh: yang dijelaskan di bawah. - psikologi mendalam,

 • Terapi tingkah laku, atau
 • Bentuk rawatan sistemik,

Kedalaman psikologi adalah pengembangan lebih lanjut dari idea Sigmund Freud, pengasas psikoanalisis, Carl Gustav Jung (CG Jung), pengasas psikologi analitik dan Alfred Adler, pengasas psikologi individu.

Dari perkembangan lebih lanjut, bentuk dan teknik rawatan muncul yang biasanya digunakan ketika konflik (gangguan) terjadi di (zaman kanak-kanak) perkembangan dan memberi kesan negatif terhadap hubungan antara orang antara satu sama lain. Berkaitan dengan ADHD, ini bermaksud bahawa tingkah laku anak mesti diperiksa dan dipersoalkan untuk menjelaskan dan memahami tingkah laku. Corak tingkah laku yang berasas sering tidak diperhatikan kerana ia telah berkembang dan disatukan dalam jangka masa yang lebih lama.

Dalam hubungan harian antara satu sama lain, tingkah laku ini bukan perkara asing, melainkan milik orang ini. Bagaimana, kapan dan dengan apa kaedah mereka hampir tidak dapat ditentukan lagi. Ini adalah titik permulaan rawatan psikologi mendalam, yang tujuannya adalah untuk mengenali corak tingkah laku khas yang mempunyai kesan negatif dan mengubahnya atau menggantinya dengan corak tingkah laku alternatif.

Maklumat lanjut mengenai topik psikologi mendalam boleh didapati di sini: Psikologi Kedalaman. Berbeza dengan psikologi mendalam, terapi tingkah laku sebagai bentuk terapi yang mungkin lebih jauh bukan bermula dari konflik yang tidak dapat diselesaikan dalam diri seseorang, melainkan dari tingkah laku yang ditunjukkan di luar. Ini bermaksud: bermula dari gejala (gejala yang menyertainya) suatu tingkah laku dianalisis dan dengan bantuan kaedah rawatan yang berlainan usaha dilakukan untuk mengubahnya.

Terapi tingkah laku telah mengalami perkembangan dan perubahan yang lebih berterusan, sehingga pada masa ini petunjuk asas dapat dibezakan antara satu sama lain. Ini adalah:

 • Terapi tingkah laku klasik
 • Terapi kognitif dan
 • Terapi tingkah laku kognitif

Seperti yang sudah dapat ditebak dari konsep, terapi tingkah laku kognitif mewakili kaitan antara terapi tingkah laku klasik dan terapi kognitif. Oleh itu, persepsi serta pemikiran dan corak tingkah laku yang dihasilkan memainkan peranan penting dalam bidang terapi tingkah laku kognitif.

Ia menghubungkan dengan cara khas motor, kognitif dan fizikal - emosi. Untuk tujuan ini, dia menggunakan pelbagai teknik (kaedah): Untuk maklumat lebih lanjut mengenai topik terapi tingkah laku kognitif, sila klik di sini: terapi tingkah laku kognitif

 • Penyaman operasi
 • Latihan penyelesaian masalah
 • Latihan pengurusan diri
 • Kompetensi sosial - latihan, dan
 • Pelbagai kaedah relaksasi, seperti yoga, latihan autogenik atau relaksasi otot progresif menurut Jacobson (PMR)

Bentuk terapi sistemik muncul pada 50-an abad yang lalu dan secara prinsip berfungsi untuk menjelaskan dan menyelesaikan hubungan interpersonal. Ini bermaksud bahawa bentuk terapi sistemik merangkumi bidang yang bermasalah dalam keluarga, di tempat kerja, antara rakan, dll.

dan cuba menyelesaikannya. Dalam bidang terapi ADHD, bentuk terapi sistemik biasanya berlaku sebagai terapi keluarga. Sebab untuk ini adalah bahawa gejala ADHD dapat memberi tekanan kepada keluarga secara keseluruhan, yang seterusnya menimbulkan konflik yang menghalangi terapi yang berjaya dengan cara tertentu.

Ini bermaksud bahawa terapi keluarga sistemik tidak mementingkan gejala ADHD sebagai penyakit kanak-kanak, tetapi juga memberikan peranan penting kepada keadaan anak dalam keluarga berkenaan dengan perkembangan gejala ADHD. Tujuannya adalah untuk memilih corak tingkah laku yang mantap dan kuat dari semua anggota keluarga dan, jika perlu, untuk membentuk semula mereka sehingga peningkatan hubungan interpersonal dapat dicapai. Untuk mencapainya, adalah penting bahawa ahli keluarga meletakkan diri mereka pada kedudukan orang lain untuk mempersoalkan situasi, cara berfikir dan tingkah laku orang lain.

Ini biasanya dilakukan dengan menggambarkan situasi keluarga yang biasa, misalnya dengan menggunakan anak patung. Dari situasi ini, seseorang cuba membuat kesimpulan mengenai peranan dalam keluarga, juga mengenai perasaan, sikap dan cara berfikir. Pilihan terapi yang disebutkan di atas saling melengkapi dalam banyak cara.

Bentuk mana yang boleh digabungkan antara satu sama lain dalam kes individu boleh diputuskan oleh doktor atau ahli terapi yang hadir bersama anda. Adalah penting bahawa gejala individu diambil sebagai titik permulaan dan keputusan dibuat. - Maklumat umum mengenai pengendalian ADS - anak, termasuk maklumat untuk ibu bapa mengenai terapi ADS. - Terapi ubat ADS