Psyllium (Sekam): Kesan

Apakah kesan yang ada pada biji psyllium?

Biji Psyllium adalah benih dua spesies keluarga pisang (Plantaginaceae). Mereka kaya dengan serat dan bertindak sebagai agen pembengkakan dalam usus.

Penggunaan biji psyllium atau sekam psyllium diiktiraf secara perubatan dalam kes berikut:

 • untuk sembelit sekali-sekala atau kronik (sembelit)
 • untuk melembutkan najis untuk memudahkan pengosongan usus (cth. dalam kes buasir atau fisur dubur, semasa mengandung, selepas pemeriksaan rektum)

Cara psyllium (psyllium husks) berfungsi.

Kesan tumbuhan ubatan terhadap masalah kesihatan ini adalah berdasarkan lendir, yang terkandung dalam kuantiti yang banyak dalam sekam benih psyllium. Lendir ini boleh mengikat banyak air. Mereka meningkatkan jumlah najis dengan menyerap air, yang memberi lebih banyak tekanan pada dinding dalaman usus. Ini merangsang pergerakan usus - najis sekali lagi diangkut lebih cepat ke arah pintu keluar.

Di samping itu, lendir menjadikan najis lebih licin.

Dalam penyakit radang usus yang disebabkan oleh bakteria, biasanya disertai dengan cirit-birit, mucilages psyllium juga mengikat toksin bakteria. Ini melegakan keradangan dan melindungi mukosa usus daripada kerosakan selanjutnya. Oleh itu, pembersihan usus dengan psyllium juga mungkin.

Berapa cepat biji psyllium berkuat kuasa?

Kesan biasanya berlaku selepas 12 hingga 24 jam, tetapi kadangkala hanya selepas tujuh hingga sepuluh hari - jika diambil secara teratur.

Kesan lain yang mungkin

Psyllium dikatakan mempunyai kesan kuratif dalam cara lain juga:

Kanser kolorektal

Disebabkan penipisan najis dan masa tinggal najis yang lebih singkat di dalam usus, bahan karsinogenik mempunyai lebih sedikit masa sentuhan dengan mukosa usus. Oleh itu, dipercayai bahawa psyllium yang diambil dalam tempoh yang lebih lama juga boleh melindungi daripada kanser kolon.

Kolesterol tinggi

Mukosa usus yang merengsa atau meradang

Lendir dalam sekam psyllium melindungi mukosa usus yang merengsa atau meradang. Orang yang mengalami sindrom usus rengsa atau penyakit usus radang kronik seperti penyakit Crohn, sebagai contoh, boleh mendapat manfaat daripada ini. Pada asasnya, psyllium menyokong flora usus yang sihat.

Berat badan yang berlebihan

Kegunaan lain

Satu kajian kecil dari Rusia memberikan bukti bahawa psyllium memberikan kelegaan daripada refluks senyap dan pedih ulu hati. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengatakan dengan pasti.

Psyllium juga mungkin sesuai dalam rawatan malabsorpsi usus kecil. Sentiasa berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu tentang pelan diet yang sesuai.

Bahawa psyllium mempunyai kesan khas pada kulit belum dibuktikan oleh penyelidikan.

Terdapat beberapa cara untuk menggunakan biji psyllium.

Psyllium sebagai ubat rumah

Perkara berikut digunakan untuk biji psyllium dan sekam psyllium: ambil satu sudu teh daripadanya (kira-kira lima gram) dicampur dengan 200 mililiter air (atau sup jernih) dan segera minum dua gelas air selepas itu. Anda juga boleh membiarkan mereka mengembang di dalam air atau jus selama beberapa jam sebelum mengambilnya.

Untuk kumpulan umur yang lebih muda, dos harian berikut dikenakan:

 • 6 hingga 9 tahun: 6 hingga 10 gram
 • 10 hingga 15 tahun: 10 hingga 20 gram
 • Untuk umur 16 tahun ke atas, dos harian untuk orang dewasa adalah.

Kanak-kanak di bawah umur enam tahun tidak boleh mengambil psyllium atau psyllium husks kerana kurang pengalaman. Secara umum: Sentiasa bincangkan penggunaan psyllium pada kanak-kanak (contohnya dalam kes sembelit) dengan doktor terlebih dahulu!

Persediaan sedia untuk digunakan dengan psyllium

Terdapat juga persediaan sedia untuk digunakan berdasarkan tumbuhan ubatan, seperti kapsul psyllium dengan sekam psyllium berbutir atau tanah. Anda boleh mengetahui cara dos dan menggunakan persediaan dengan betul daripada doktor atau ahli farmasi anda atau dari risalah pakej.

Apakah kesan sampingan yang boleh dan menyebabkan psyllium?

Pengambilan biji psyllium boleh menyebabkan perut kembung.

Perkara yang perlu anda pertimbangkan apabila menggunakan biji psyllium

 • Biji Psyllium hanya boleh membantu penghadaman dan melegakan sembelit jika anda minum banyak cecair semasa digunakan!
 • Jangan ambil biji psyllium atau sekam psyllium jika disyaki halangan usus (ileus). Tanda-tanda ileus yang mungkin adalah sakit perut yang teruk dengan loya dan muntah.
 • Ambil psyllium/psyllium husk sekurang-kurangnya setengah jam hingga sejam penuh sebelum atau selepas ubat. Ini kerana tumbuhan ubatan boleh menghalang penyerapan bahan aktif ubat melalui dinding usus.
 • Pemakai gigi palsu mesti berhati-hati menyiram benih yang dimakan untuk mengelakkannya daripada membengkak dalam gigi palsu.
 • Jangan ambil biji psyllium atau sekam psyllium semasa berbaring atau sejurus sebelum tidur.
 • Jika anda tidak bertoleransi histamin, anda boleh terus menggunakan psyllium.

Bagaimana untuk mendapatkan produk psyllium

Sekam psyllium dan psyllium serta persediaan farmaseutikal sedia untuk digunakan (sekam psyllium dikisar atau berbutir) boleh dibeli di farmasi, kedai makanan kesihatan dan kedai ubat yang lengkap.

Sebelum mengambilnya, baca sisipan pakej masing-masing dan tanya doktor atau ahli farmasi anda tentang jenis dan tempoh penggunaan.

Apakah benih psyllium?

Benih Plantago juga boleh didapati daripada Plantago ovata - spesies pisang yang biasa di benua kecil India. Mereka dipanggil benih psyllium India dan sekam psyllium India, masing-masing.