PTCA: Prosedur & Risiko

Apakah PTCA?

Menurut definisi perubatan, angioplasti koronari transluminal perkutaneus – atau singkatannya PTCA – digunakan untuk meluaskan penyempitan (stenosis) dalam arteri koronari dengan bantuan kateter belon. Ini adalah perlu jika stenosis vaskular menghalang aliran darah ke jantung atau menghentikannya sepenuhnya sekiranya berlaku serangan jantung. Kemudian organ itu tidak lagi dibekalkan dengan betul, yang mengehadkan prestasinya dan boleh mengancam nyawa dalam keadaan tertentu.

Untuk mengelakkan stenosis baru, stent sering dimasukkan ke dalam vesel yang terjejas semasa PTCA. Struktur logam kecil menyokong dinding vesel dan dengan itu memastikan vesel terbuka.

PTCA paling kerap digunakan untuk rawatan invasif minimum stenosis dalam penyakit arteri koronari (CAD) apabila rawatan ubat tidak menghasilkan keputusan yang diingini atau terdapat risiko serangan jantung yang tinggi. PTCA digunakan sebagai rawatan akut selepas serangan jantung.

PTCA ialah satu bentuk Intervensi Koronari Percutaneous (PCI). Ini adalah istilah kolektif untuk campur tangan yang disasarkan yang menggunakan kateter jantung untuk meningkatkan aliran darah dalam arteri koronari yang menyempit. Walau bagaimanapun, PTCA dan PCI sering digunakan secara sinonim.

Apakah prosedur untuk PTCA?

PTCA bermula dengan doktor menusuk arteri inguinal di bawah bius tempatan dan dengan berhati-hati memasukkan tiub plastik (kateter) nipis dan fleksibel ke dalam vesel. Dia kemudian dengan berhati-hati memajukan ini ke dalam arteri koronari.

Dalam langkah seterusnya, wayar nipis dengan belon rata di hujungnya disalurkan melalui kateter ke kawasan sempit di arteri koronari.

Selepas beberapa saat (sehingga minit), tekanan dilepaskan, iaitu larutan garam disalirkan semula dan belon ditarik keluar. Akhir sekali, doktor biasanya memasukkan stent untuk memastikan saluran yang terjejas terbuka secara kekal.

PTCA dilakukan di bawah bimbingan sinar-X selepas suntikan medium kontras. Ini membolehkan doktor yang merawat memeriksa kedudukan kateter, belon dan stent yang betul pada monitor.

PTCA: Kemungkinan komplikasi

Dalam perubatan kardiologi (ubat jantung), PTCA dianggap sebagai prosedur rawatan yang lembut dan berisiko rendah. Ia dilakukan beribu-ribu kali sehari di banyak hospital dan pusat jantung di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, seperti mana-mana prosedur perubatan, ia boleh menyebabkan komplikasi, walaupun jarang berlaku. Ini termasuk, sebagai contoh:

  • Aritmia jantung
  • @ Serangan jantung
  • Pecah di dinding kapal
  • Jangkitan
  • trombosis
  • Embolisme