Mata bengkak: Sebab, Rawatan & Bantuan

Mata bengkak adalah masalah biasa yang boleh menyebabkan pelbagai sebab. Tidak setiap orang mempunyai nilai penyakit. Anda juga boleh mempunyai mata bengkak kerana sebab semula jadi - misalnya, usia atau keturunan.

Apa mata bengkak?

Takrifan mata bengkak adakah edema atau pembengkakan telah terbentuk di sekitar mata. Definisi mata bengkak adalah bahawa edema atau pembengkakan telah terbentuk di sekitar mata. Pembengkakan boleh mempengaruhi hanya satu penutup mata atau kawasan umum di sekitar keseluruhan mata. Mata bengkak boleh menjadi akut dan kronik. Sama ada bengkak itu normal atau disebabkan oleh alahan atau penyakit mesti diperiksa oleh doktor. Walau bagaimanapun, mata yang bengkak juga disebabkan oleh beg di bawah mata atau usia lanjut, di mana ia tidak mempunyai nilai perubatan. Perkara yang sama berlaku untuk mata yang bengkak pagi.

Punca

Punca mata bengkak boleh berbeza-beza. Kadang-kadang kecenderungan untuk beg di bawah mata diwarisi dalam keluarga. Alahan ke kosmetik lebih kerap menyebabkan mata bengkak. Ini biasanya disertai dengan kemerahan dan gatal-gatal. Dalam keadaan tertentu, bahkan seluruh wajah boleh membengkak. Sudah menjadi pengetahuan umum bahawa orang mengalami bengkak mata setelah terkena mata. Biasanya mata kemudian berubah menjadi biru dan seseorang bercakap tentang mata hitam. Mata bengkak pagi boleh terjadi kerana terganggu limfa aliran. Ini berkaitan dengan berbaring di atas katil. Namun, ada kemungkinan makanan tertentu yang dimakan pada malam sebelumnya mengakibatkan mata bengkak. Alkohol, makanan ringan garam, atau makanan yang terlalu tinggi protein juga boleh menyebabkan mata bengkak. Pada wanita, mata bengkak boleh terjadi semasa haid atau sebelum ini ovulasi. Di samping itu, habuk rumah alahan boleh mencetuskan mata yang bengkak. Udara pemanasan kering, debunga atau selimut dengan bulu juga dapat memicu mata yang bengkak, seperti halnya tekanan darah tinggi, buah pinggang atau gangguan tiroid. Mata bengkak sering berlaku dengan a sejuk - terutamanya jika resdung terjejas. Selain itu, mata yang bengkak boleh terjadi setelah tambalan paladium atau masalah pergigian lain. Stesen kerja komputer juga sering mengakibatkan mata kering dan bengkak. Sekiranya anda melihat mata bengkak setelah memakai kanta lekap, mata terlalu kering atau anda tidak boleh menahan lensa. Konjungtivitis, gaya, kelopak mata rim keradangan dan jangkitan kuman pada mata juga mengakibatkan mata bengkak.

Penyakit dengan gejala ini

  • Alahan habuk rumah
  • Selsema
  • Konjungtivitis
  • Keradangan pelekap kelopak mata
  • Hipertensi
  • Gaya

Diagnosis dan kursus

Walaupun mata yang bengkak pada mulanya tidak perlu mempunyai nilai penyakit, dalam kes tertentu, anda harus memperjelasnya secara diagnostik. Ini benar terutamanya jika seseorang melihat mata bengkak berkaitan dengan kemerahan, gatal atau perasaan kesakitan. Sekiranya mata bengkak berlaku pada usia tua, ini biasanya disebabkan oleh penurunan fungsi organ atau penyakit kronik. Sesetengah membawa untuk lebih air pada tisu, oleh itu edema, kaki tebal dan mata bengkak. Sekiranya pembengkakan mata akut, perjalanan penyakit ini dapat diatasi dengan mudah. Sekiranya terdapat gejala kronik, kursus bergantung kepada penyakit yang mendasari. Diagnosis "mata bengkak" mungkin memerlukan lawatan ke pakar mata, internis atau alahan, bergantung pada keadaan.

Komplikasi

Istilah "komplikasi perubatan" menamakan bersamaan keadaan yang berlaku semasa berlakunya peningkatan penyakit asal atau disebabkan oleh penyakit organ lain. Komplikasi seperti itu mungkin disebabkan oleh penyediaan yang digunakan kerana penyakit asal. Mata bengkak adalah gejala yang berlaku disebabkan oleh pelbagai penyakit mata seperti mata selesema. Sekiranya mata yang bengkak tidak segera dirawat, kemungkinan jangkitan boleh merosakkan mata secara kekal. Mata bengkak kadang-kadang juga berlaku setelah minum sepanjang malam. Ergo, penyebab mata bengkak pastinya tepat, kerana boleh membahayakan, tetapi juga berbahaya. Komplikasi penyakit mata Penyakit mata harus didiagnosis oleh doktor dan juga penyakit mata itu sendiri.Dadah boleh menyebabkan penyakit mata. Oleh itu, pelbagai penyakit mata juga boleh disebabkan oleh dadah. Kemudian ini dihilangkan atau diubah. Jika tidak, ubat mesti diambil semula terhadap kesan sampingan ubat. Dari situ, rawatan penyakit mata mesti dipilih dengan teliti, dan sebaiknya hanya menggunakan satu ubat. Mata bengkak juga boleh terjadi dalam bentuk alahan terhadap ubat tertentu. Yang sihat diet dan tidak rokok dapat mencegah banyak penyakit mata dan komplikasinya. Beberapa penyakit mata merebak terutamanya di sakit kronik serta pelanggan yang semakin tua.

Bilakah pergi ke doktor?

Mata bengkak boleh mengalir dalam keluarga atau disebabkan oleh usia lanjut. Secara khusus, kawasan kelopak mata dan kawasan bawah mata, yang juga sering dikenali sebagai beg di bawah mata, cenderung memiliki air pengekalan dalam tisu kerana keadaan atau penyakit kongenital. Kadang-kadang, mata bengkak dapat terjadi akibat kebiasaan yang tidak baik, misalnya setelah makan makanan tertentu atau tidur malam yang singkat. Mereka yang mengaitkan mata mereka yang bengkak mungkin disebabkan oleh lawatan ke doktor. Walaupun begitu, agar berada di pihak yang selamat, disarankan sekurang-kurangnya meminta pendapat doktor keluarga mengenai mata yang bengkak pada lawatan berikutnya ke doktor. Punca mata bengkak boleh langsung terletak di persekitaran mata. The konjunktivitis, stye, batu hujan batu dan tumor disebutkan di sini. Pelbagai alahan, terutama pada debu, tungau dan serbuk sari, juga mempunyai pengaruh yang besar terhadap pengembangan mata yang bengkak. Mata bengkak juga tidak biasa sebagai kesan sampingan selsema. Sangat penting untuk memeriksakan mata bengkak oleh doktor untuk kemungkinan penyakit yang mengancam nyawa jantung dan buah pinggang. Gangguan tiroid dan terganggu limfa aliran juga merupakan pencetus bagi mata yang bengkak.

Rawatan dan terapi

Mata bengkak akibat dari sejuk dirawat dengan ubat sejuk, ringan diet, dan rehat di tempat tidur. Sekiranya mata bengkak berlaku dengan tekanan darah tinggi atau akibat daripada buah pinggang atau gangguan tiroid, rawatan penyebab mesti dicari daripada pakar. Sekiranya terdapat alahan akut, alergen pencetus mesti dikenal pasti. The terapi terhadap mata yang bengkak kemudian terdiri daripada menghilangkan pencetus, dan jika perlu rawatan dengan antihistamin or kortison. Pelbagai titis mata and salap boleh didapati dari pakar mata untuk merawat mata yang bengkak. Dingin memampatkan membantu mengatasi bengkak pagi atau mata yang bengkak setelah minum malam. Mata bengkak juga dapat disembuhkan dengan potongan timun atau kantung teh yang telah menjadi dingin. Namun, ini tidak boleh dilakukan jika mata bengkak jengkel atau meradang. Penapis tempat tidur dan udara anti-alergi membantu mengatasi mata bengkak yang disebabkan oleh tungau katil, alergi debunga atau turun.

Prospek dan prognosis

Pada pandangan pertama, mata yang bengkak bukanlah gambaran klinikal yang membimbangkan di mana penyakit yang tidak dijangka dapat berlaku. Ramai individu yang terkena mengalami mata bengkak terutama pada waktu pagi. Namun, ini hilang setelah beberapa jam, apabila cecair mengalir kembali. Namun, jika mata yang bengkak disebabkan oleh penyakit yang mendasari, tidak ada peningkatan yang diharapkan jika tidak dirawat. Sebagai contoh, jika alahan pada serbuk sari atau tungau debu, mata akan tetap bengkak secara kekal. Namun, dengan rawatan yang tepat dan ubat yang tepat, mata yang bengkak dapat dirawat dengan sangat berkesan. Dalam keadaan tertentu, mata yang bengkak juga boleh menyebabkan gejala sejuk yang lain. Ini termasuk, misalnya, yang teruk batuk, berair hidung, atau suhu yang tinggi. Tanpa rawatan, gejala individu juga boleh bertambah teruk. Atas sebab ini, rawatan yang sesuai oleh doktor sangat digalakkan. Peningkatan yang ketara dapat dijangkakan hanya dalam beberapa hari. Pemulihan lengkap adalah peraturan dengan mata yang bengkak. Tidak ada kerosakan akibat kekal dan pengambilan ubat kekal dapat dikeluarkan.

pencegahan

Sebagai langkah pencegahan mata yang bengkak, anda harus minum secukupnya air supaya yang limfa aliran baik. Garam harus digunakan dengan berhati-hati, alkohol juga. Secara umum, gaya hidup sihat adalah ubat yang terbukti berkesan untuk mata bengkak.

Inilah yang boleh anda lakukan sendiri

Pelbagai langkah-langkah meredakan mata yang bengkak. Penting untuk minum cukup cecair. Ia membantu melancarkan perjalanan limfa dan mencegah mata bengkak. Menyejukkan gelas atau sudu yang telah disimpan di dalam peti sejuk pada waktu malam hendaklah diletakkan di mata selama kira-kira sepuluh minit pada awal pagi untuk melegakan pembengkakan mata pada waktu pagi. Potongan timun yang baru dipotong pada mata terbukti berkesan. Mereka menyejukkan mata dan melembapkan kulit. Membantu mata yang bengkak sering menjadi lembut urut kelopak mata. Ini melibatkan mengurut kulit mengelilingi mata dengan gerakan bulat lembut dan / atau mengetuk perlahan dari akar hidung sepanjang bahagian bawah kelopak mata. Salap buasir dapat membantu dengan mata yang bengkak. Lapisan salap nipis disapukan pada kelopak mata. Perhatian harus diberikan kepada ramuannya. Cortisone and anestetik tempatan tidak digalakkan, kerana mereka mati rasa dan melemahkan kulit. Ekstrak of chestnut kuda, misalnya, disyorkan. Mereka mempunyai kesan dekongestan semula jadi. Sentuhan mata secara langsung harus dielakkan sama sekali. Penjagaan mata produk dengan bahan seperti kafein or teh hijau sering membantu melegakan bengkak mata. Sekiranya jangkitan bakteria adalah penyebab mata bengkak, kanta lekap harus diubah untuk mengelakkan jangkitan semula. Di samping itu, tangan anda sendiri harus dijaga kebersihannya.