Tarik molar

Pengenalan

Kue, kesakitan atau pemecahan a molar gigi boleh menyebabkan fakta bahawa gigi tidak lagi dapat dipelihara. "Pengekstrakan" a molar bermaksud bahawa salah satu geraham besar dikeluarkan dari soketnya, lengkap dengan mahkota dan akar. Rawatan ini menimbulkan luka pada ketika ini, yang biasanya sembuh tanpa komplikasi dalam dua minggu ke depan. Selepas itu, terdapat jurang antara dua gigi atau apa yang disebut keadaan hujung bebas ketika gigi terakhir berturut-turut diekstrak. Jurang ini dapat diatasi selepas itu.

Sebab sepintas lalu

Sekiranya gigi pipi musnah atau rosak secara meluas dan tidak dapat dipelihara lagi, ia mesti dicabut. Sebab-sebab ini menjadi persoalan:

  • Karies yang dalam dan tidak dirawat
  • Trauma (molar patah teruk)
  • Periodontitis yang tidak dirawat (keradangan periodontium)
  • Kelonggaran yang tinggi (lidah boleh menggerakkan gigi)
  • Pecah gigi kebijaksanaan yang teruk
  • Keradangan akar gigi (periodontitis apikal)
  • Molar terletak pada celah patah rahang yang patah
  • Kedudukan diturunkan

Sebab secara terperinci

Terdapat beberapa sebab yang menjadikannya pengambilan gigi tidak dapat dielakkan. Kue atau trauma boleh memusnahkan gigi (pipi) sedemikian rupa sehingga pemeliharaannya tidak mungkin dan satu-satunya terapi adalah mengeluarkan gigi. Melonggarkan kuat kerana periodontitis juga boleh menjadi penyebabnya.

Sekiranya gigi sudah sangat longgar sehingga sudah boleh digerakkan dengan kekuatan lidah, gigi pipi sering tidak dapat diselamatkan. Walaupun dalam keadaan disebut apikal periodontitis, iaitu keradangan akar gigi, tidak ada pilihan rawatan lain, bergantung pada tahap keparahannya. Sebelum sinaran atau kemoterapi, petunjuk mesti jauh lebih teruk.

Gigi yang tidak dapat diawetkan atau hanya dapat dipelihara dengan usaha yang baik pasti mesti diekstraksi terlebih dahulu. Mereka boleh menyebabkan masalah besar jika ia dikeluarkan kemudian - semasa atau selepas radiasi. Sekiranya gigi pipi terletak di patah celah patah rahang, ia mesti dihilangkan ketika patah tulang dirawat, jika tidak, ia boleh menyebabkan jangkitan pada luka.

Walaupun jika gigi kebijaksanaan, juga disebut "dentitio difficilis", sukar ditembusi, gigi mesti dipertimbangkan untuk diambil. Di sini juga, keradangan dapat berkembang dengan cepat. Sekiranya gigi patah, lokasi patahnya sangat penting dari segi kemungkinan pemulihan.

Sekiranya hanya sekeping mahkota (bahagian gigi yang kelihatan di mulut Di atas gusi) terputus, biasanya boleh diisi semula. Tetapi, jika gigi sudah bergoyang atau patah jauh di bawah gusi, biasanya perlu diekstrak. Untuk menentukan sejauh mana tepatnya patah, Sebuah Sinar X diambil. Sekiranya patah atau retakan merebak ke akar, kemungkinan penyembuhan sangat berbeza. Kadang-kadang gigi tidak lagi dapat dipegang.