Mencabut gigi pipi | Molar

Mencabut gigi pipi

. pengambilan gigi or molar adalah pengekstrakan keseluruhan gigi atau molar dengan bahan gusi dan tulang bersambung. Anestetik biasanya tidak diperlukan. Sekiranya perlu, anestetik tempatan adalah mungkin.

Suntikan seperti itu juga boleh menyakitkan. Pertama molar dilonggarkan oleh doktor gigi menggunakan alat tuas. Kemudian gigi yang terkena diekstrak dengan teliti dari rahang dengan instrumen forceps.

Biasanya anda merasakan sejenis tekanan di rahang. Kesakitan tidak boleh berlaku. Selepas pengekstrakan gigi yang sebenarnya, penting untuk membersihkan atau membasmi kuman.

Terlalu kebersihan mulut harus sentiasa dipastikan. Sekiranya terdapat kecenderungan untuk berdarah, tamponade hemostatik dapat dimasukkan, yang dapat dikeluarkan setelah sekitar seminggu. Selepas waktu ini, bahan jahitan juga dapat dikeluarkan jika penutup jahitan dari mulut yang terkena mukosa telah diperlukan.

Penyingkiran molar gigi sering diperlukan untuk alasan ortodontik untuk mewujudkan ruang yang diperlukan untuk mengelakkan kecacatan. Pengambilan molar adalah prosedur rutin bagi doktor gigi. Namun, berhati-hati harus diambil semasa menarik, kerana gigi yang berdekatan tidak boleh rosak. Dalam kes yang jarang berlaku, garis rambut patah malah boleh berlaku di tulang rahang. Dalam kes ini, gejala hanya dapat dilihat beberapa minggu kemudian.

Gigi patah

Pecah atau pecahnya bahagian gigi geraham tidak jarang berlaku dan sering disebabkan oleh tekanan fizikal yang sangat besar sehingga gigi ini terdedah. Sebaiknya berjumpa doktor gigi secepat mungkin. Sekiranya gigi geraham atau bahagiannya pecah, ini juga bermaksud bahawa akar gigi masih ada di rahang.

Sekarang ada 2 pilihan, yang mesti ditimbang oleh doktor gigi. Pertama, akar dapat dikeluarkan melalui sayatan pada gusi dan implan atau prostesis dapat disisipkan. Sebaliknya, jika mungkin, akar dapat dipelihara dan mahkota dapat diletakkan.

Sekiranya kemungkinan pemulihan gigi harus dilakukan setelah penjelasan, ini pertama sekali perlu dilakukan secara menyeluruh rawatan terusan akar. Yang menentukan untuk jenis dan tahap pemulihan gigi pipi adalah panjang bahagian gigi yang patah. Sekiranya enamel terputus secara dangkal, seringkali cukup untuk menggosok gigi dengan pulut berikutnya menggunakan varnis.

Sekiranya gigi patah lebih dalam, pemulihan biasanya dilakukan dengan inlay. Sakit gigi geraham adalah sangat tidak menyenangkan kesakitan. Mereka mempengaruhi kehidupan pesakit secara besar-besaran.

Sangat mustahil untuk mengunyah makanan secara normal, sebab itulah doktor gigi perlu menjelaskan penyebabnya kesakitan. Pencetus yang paling terkenal untuk sakit gigi is karies. Ini berlaku apabila karies menyebabkan lubang terbentuk di gigi, yang menyerang hujung saraf.

Sumsum saraf gigi (pulpa) terus mencabut dan sklerosa. Sekiranya gigi geraham tidak "dipelihara", doktor gigi akan mengeluarkannya. Walau bagaimanapun, ini harus dianggap sebagai pilihan terakhir, kerana molar sangat penting untuk proses mengunyah.

Sebaliknya, seseorang cuba menghilangkan kecacatan terlebih dahulu. Sekiranya molar berada di bawah mahkota, doktor gigi akan berusaha meletakkannya semula atau bahkan mahkota baru dibuat (berdasarkan kesan). Seorang Sinar X juga merupakan sebahagian daripada penjelasan penyebabnya oleh doktor gigi.

If karies ditemui atau dirawat terlambat kerana penyebabnya, boleh menyebabkan pulpitis. Ini adalah keradangan sumsum saraf. Kerana bengkak dan tekanan, terdapat rasa sakit berdenyut kekal di kawasan gigi geraham. Dalam kes yang jarang berlaku, penyakit ini juga boleh disebabkan oleh kecederaan pada rahang. Sebab-sebab lain adalah abses, periodontitis atau jatuh atau melonggarkan gigi palsu, yang bermaksud bahawa gigi tanah kini sensitif terhadap makanan atau cecair.